Un grup format din aproximativ 60 de persoane care a urcat marti dimineata pe Platoul Bucegi pentru a serba ziua Sfinxului a ramas blocat pe munte din cauza viscolului, scrie ziarulincomod.ro. Salvamontistii au pornit deja in ajutorul turistilor pe care ii vor cobori pe rand cel mai probabil la Cabana Piatra Arsa.

UPDATE 22:00 Turistii ramasi blocati pe platoul Bucegi, coborati de salvamontisti si de jandarmii montani (news.ro). Peste o suta de turisti care marti seara au ramas blocati pe platoul Bucegi, in zona Sfinxului, au fost coborati in grupuri, ei fiind insotiti de catre echipe de salvamontisti si jandarmi montani. Unul dintre ei asuferit o intindere musculara, fiind coborat de pe munte cu targa. Potrivit unor surse, ei au urcat pe munte pentru a asista la "miracolul piramidei soarelui", fenomen care are loc in 28 nooiembrie.

Cei 60 de turisti au urcat in grup organizat cu ajutorul unor masini 4x4 care i-a dus pana in dreptul cabanei Piatra Arsa. Este o ocazie speciala, pentru ca astazi se serbeaza ziua Sfinxului. Este o sarbatoare ezoterica, iar in data de 28 noiembrie a fiecarui an se organizeaza astfel de deplasari la care participa cei pasionati de fenomene speciale.

Se spune ca 28 noiembrie este singura zi din an cand, la apusul soarelui, deasupra Sfinxului de pe Platoul Bucegi, razele formeaza un fel de piramida cu varful intors, considerata magica. Oamenii vin aici sa se incarce cu energie pentru tot restul anului, insa astazi au ignorant codul portocaliu de ninsori abundente si au ramas inzapeziti.

Conform reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Prahova, cele 60 de persoane nu au probleme medicale, insa, din cauza vremii nefavorabile si in primul rand a vantului care sufla cu putere pe platoul Bucegi, turistii nu mai pot cobori singuri si au cerut ajutor.

Serviciul Salvamont Busteni a anuntat ca singura solutie pentru a ajunge la baza muntelui este ca turistii sa coboare pe jos pe traseul turistic pentru ca telecabina nu poate functiona pe o astfel de vreme.

Spre Babele au pornit deja sase salvatori montani care vor ajuta fiecare persoana sa coboare pana la Piatra Arsa, unde sunt asteptati de masinile organizatorilor acestei excursii. Problema este ca multi dintre turisti nu au un echipament adecvat zonei si viscolului.