Fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, incarcerat la Gherla pentru fapte de coruptie, iese miercuri din inchisoare, anticipat, anunta Actual de Cluj.

Monica Iacob-RidziFoto: AGERPRES

Tribunalul Cluj a decis in urma cu putine momente sa respinga contestatia DNA la decizia Judecatoriei Gherla de a o elibera conditionat pe Monica Iacob Ridzi. In aceste conditii, fosta ministra iese azi din inchisoare - sub supraveghere.

"Instanta retine ca din procesul verbal intocmit de comisia de liberare conditionata din Penitenciarul Gherla, reiese ca Monica Iacob Ridzi executa o pedeapsa de 5 ani (adica 1.826 de zile). A executat pana in 24 octombrie 2017 un numar de 1.367 zile inchisoare. Pentru a putea beneficia de liberare conditionata, ea trebuie sa execute 2/ 3 din pedeapsa, adica 1.217 zile inchisoare. Detinuta nu a fost sanctionata disciplinar, a muncit si s-a achitat de sarcinile primite, astfel ca a castigat 237 de zile prin munca, a avut o comportare regulamentara si a dat dovezi de indreptare. A elaborat lucrarea , care are caracter stiintific, iar in timpul detentiei a absolvit un curs de calificare pentru ocupatia de cu media 10. Pentru rezultate bune a fost recompensata de 25 de ori", se arata in motivarea Judecatoriei Gherla de a o elibera pe Monica Iacob Ridzi.

Avocatul Monicai Iacob Ridzi, Tiberiu Ban, a afirmat in fata instantei ca aceasta a urmat mai multe cursuri de formare profesionala si a participat la 13 programe educationale, a elaborat o lucrare stiintifica ce are girul si aprecierea unei autoritati didactice de renume si, in plus starea de sanatate a detinutei e una precara. "Petitionara sufera de afectiuni care necesita tratament adecvat si care s-a agravat in conditiile de mentinere in regim de detentie", a mai aratat acesta.

De cealalta parte procuroarea DNA a cerut respingerea cererii ca nefondata si fidxarea unui termen pentru reinnoirea cererii. "Indeplinirea formala a conditiilor de eliberare conditionata de catre condamnata nu creeaza pentru aceasta un drept, ci doar o vocatie, adica o posibilitate lasata la aprecierea instantei de judecata care trebuie sa-si formeze convingerea ca reeducarea condamnatei se realizeaza si fara executarea restuliu de pedeapsa".

Audierile pentru eliberarea sa anticipata au avut loc in 27 octombrie, cand a fost dat si verdictul Judecatoriei - atacat de procurorii DNA, a acesta a fost reanalizat azi la Tribunalul Cluj, unde instanta a respins contestatia procurorilor.