Fostul sef al statului Traian Basescu a declarat, marti, la o intalnire cu parlamentari moldoveni, ca, pentru iesirea din zona gri a Republicii Moldova, trebuie luata in considerare varianta reintregirii tarii. El a avertizat ca, urmare a semnarii Acordului de asociere la UE, economia Republicii Moldova "va intra in coliziune" cu economia europeana, ceea ce ridica anumite riscuri, el amintind ca industria romaneasca a fost "pulverizata" dupa semnarea acordului cu UE in 1996, informeaza news.ro.

"Republica Moldova a semnat acordul de asociere si in momentul de fata intra intr-o coleziune brutala cu economia Uniunii Europene. Dupa semnarea acordului de asociere, acest lucru l-am vazut cu ochii nostri in Romania in '96. Cand s-a semnat acordul, s-a deschis piata romaneasca si am avut industrii intregi care au fost pulverizate din competitii. (...)

Erau destinate sa exporte in CAER, sa lucreze pentru CAER si, cand am intrat in competitie cu industria UE, s-au pulverizat pur si simplu. Exemple vizibile - aveam tractoare, produceam la Brasov, n-au reusit sa stea in competitie cu Fiatul italian, spre exemplu. Produceam camioane, tot la Brasov, n-au reusit sa stea in competitie cu camioanele Renault", a afirmat Traian Basescu, dand ca exemple si industria siderurgica sau combinatele de utilaj greu.

Basescu a mentionat ca acest proces in Romania a generat "acea nemultumire uriasa a tranzitiei".

"Sansa Republicii Moldova este ca nu are atata industrie cat avea Romania. Deci, in zona industriala nu va fi lovita. Dar in agricultura, cum sta in competitie un fermier din Republica Moldova cu unul care creste vaci pentru carne? Cu un fermier din Romania? Nu mai vorbim cu unul din Franta sau Olanda. In Romania, subventia de la UE este 520 de euro pe cap de animal primita de la UE in plic. Are 100 de animale, ori 120, primesti banii de la Ministerul Agriculturii pentru subventii. Pui grau, foarte bine, ai 170 de euro subventie la fiecare hectar. Construiseit solarii sa asiguri rosii si ardei grasi si catraveti pe timpul iernii, foarte bine, ai subventii 3.000 de euro la hectarul de solar", a explicat fostul sef al statului.

Traian Basescu a precizat ca aceste constatari vin din experienta sa de presedinte, timp de 10 ani, in care, trimestrial, participa la sedintele Consiliului European si site "care e abordarea acolo".

"Concluzia: pentru iesirea din zona gri a Republicii Moldova trebuie actiune politica, trebuie luata in considerare varianta reintregirii tarii, reunificarii cu Romania, strict pe linia actului final de la Helsinki din 1975. In articolul 1 se precizeaza foarte clar cum se pot si cum nu se pot modifica frontierele in Europa. Se pot prin decizii politice si negociere, si asta s-a intamplat cu Germania, asta s-a intamplat cu Cehoslovacia, cu Croatia, care a cedat coridor de acces Sloveniei la Marea Adriatica, cu balticii care au redevenit independenti", a sutinut Basescu.