Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunta ca a avut miercuri o intalnire cu reprezentantii sindicatelor, care i-au prezentat un memoriu legat de nemultumirile lor cu privire la ordonanta de urgenta adoptata de Guvern ce modifica Codul fiscal, in vederea sesizarii Curtii Constitutionale.

Victor CiorbeaFoto: Agerpres

"Liderii sindicali au depus un memoriu legat de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal", a afirmat Victor Ciorbea, precizand ca in acesta "se pune accentul, in special, pe mutarea contributiilor de la angajator la angajat".

Potrivit lui Ciorbea, in document "sunt mentionate prevederile din Constitutie care in opinia dansilor sunt incalcate de aceasta OUG" si "se face referire in special la caracterul social al statului roman".

De asemenea, a continuat el, "sunt mentionate trimiteri la jurisprudenta CCR in materie, iar apoi este enuntata acea trimitere pe care Constitutia o face la tratate si conventii internationale in materie: Carta Sociala Europeana si Codul European de Securitate Sociala".

Sindicalistii vorbesc totodata si despre neindeplinirea conditiilor constitutionale pentru adoptarea acestei ordonante de urgenta, a adaugat Ciorbea.

El a mai precizat ca, in cadrul discutiilor, reprezentantii sindicatelor au adus si alte argumente, urmand sa aduca in acest sens si alte documente care sa fie anexate la memoriu.

"Tinand seama de toate memoriile si de toate argumentele, evident ca vom continua analiza si speram ca, intr-un timp relativ scurt, sa ne pronuntam daca in opinia noastra exista motive de neconstitutionalitate si sa ridicam o exceptie de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala", a aratat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Intrebat cat va dura pana cand, eventual, va fi sesizata Curtea Constitutionala, Ciorbea a spus ca: "Vom vedea. Analiza trebuie sa fie foarte, foarte serioasa, decizia trebuie sa fie una foarte temeinica si extrem de constitutionala", dar a tinut sa puncteze ca: "Daca vom sesiza Curtea, aproape sigur o vom face inainte de 1 ianuarie".