Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca sistemul de educatie nu este pregatit, in acest moment, sa evite si sa gestioneze situatii precum cel al elevului de la Braila care a incercat sa se sinucida in fata colegilor sai si ca este nevoie sa fie micsorata norma consilierilor scolari, care in acest moment trebuie sa acopere 800 de elevi. Totodata, presedintele FSLI , Simion Hancescu, subliniaza ca si profesorii trebuie sa fie mult mai atenti la nevoile afective ale elevilor.

Simion HancescuFoto: Agerpres

"Cazul elevului din Braila, care a incercat sa se sinucida in fata colegilor sai, este un semnal de alarma pentru noi toti, dar mai ales pentru cei care au putere de decizie. Fenomenul bullying-ului in scoli arata ca sistemul de educatie nu este pregatit, in acest moment, sa evite si sa gestioneze astfel de situatii. Existenta unui singur consilier scolar la 800 de elevi este o problema importanta care ar trebui rezolvata urgent. Altfel, cazurile in care copiii isi arata, prin gesturi disperate, nevoia de atentie, vor fi din ce in ce mai multe", arata un comunicat al FSLI.

Potrivit presedintelui FSLI, Simion Hancescu, atrage atentia ca, desi profesorii sesizeaza modificarile care intervin in comportamentul elevilor de la clasa, atentia lor trebuie sa fie sporita in nevoia copilului de afectiune, nu doar in procesul de predare.

Acesta a subliniat ca, "desi cadrele didactice au pregatire psihopedagogica, interventia lor este limitata" si ca "este nevoie de prezenta si suportul consilierilor scolari", doar ca acestia sunt obligati sa se ocupe de 800 de elebi, ceea ce este imposibil.

"In acest moment, in scolile noastre sunt doar 1.900 de consilieri scolari. Practic, un consilier trebuie sa se ocupe de 800 de elevi, ceea ce este practic imposibil. Ar trebui ca un consilier scolar sa se ocupe de cel mult 400 de elevi.Aceasta situatie nu trebuie neglijata, daca vrem ca educatia sa fie una sanatoasa si axata pe nevoile reale ale copilului. Consideram ca Guvernul trebuie sa gaseasca, alaturi de specialisti, o solutie pentru a creste numarul consilierilor scolari in unitatile de invatamant. Altfel, suntem responsabili pentru orice gest al copiilor care traiesc o drama", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Un elev de 16 ani de la Colegiul Economic "I. Ghica" din Braila a incercat sa se sinucida cu o lama de ras, pe 4 octombrie, in timpul unei ore de curs, chiar in momentul in care a intrat profesorul in clasa, potrivitMediafax.

Potrivit inspectorului scolar general adjunct al ISJ Braila, Dan Gheorghita, citat de Mediafax, elevul mai avea urme de taieturi pe maini.

In acest moment, exista o propunere legislativa de completare a articolui 99 din Legea Educatiei, initiata de PMP, pentru ca norma consilierului psihologic sa aiba in evidenta pana la 400 de elevi.

Proiectul a fost prezentat pe 25 septembrie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.