Fostul preot Cristian Pomohaci si-a pierdut devinitiv si irevocabil dreptul de a sluji in biserica, a decis Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. Potrivit Consistoriului, "sarcina preotiei, cu toate exisgentele ei morale, dogmatice si canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Pomohaci". Pomohaci poate lucra ca teolog laic.

Cristian Pomohaci (foto arhiva)Foto: Facebook - Cristian Pomohaci

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a decis sa aplice fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sanctiunea: "DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALA" (pierderea dreptului de a savarsi lucrari sfinte, de a purta tinuta clericala si de a se impartasi in altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfasura activitati social-filantropice, culturale, educationale sau de a fi cantaret, dupa caz; activitatea si conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh)¬, potrivit unui comunicat de presa emis vineri.

Hotararea Consistoriului Mitropolitan este definitiva si irevocabila (fara drept de recurs).

Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de responsabilitate a preotiei, trecandu-l in randul teologilor laici, "pentru a-i acorda totala libertate de manifestare in afara ierarhiei bisericesti de drept divin si a-si putea solutiona problemele juridice din instantele civile, fara implicarea Bisericii".

"Consistoriul Mitropolitan a constatat ca sarcina preotiei, cu toate exigentele ei morale, dogmatice si canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci", mai arata comunicatul Mitropoliei Ardealului.

Sinodul Mitropolitan, condus de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a validat astfel decizia Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu.

Cristian Pomohaci a fost judecat de doua ori de "instantele" preotesti: la Alba Iulia si Sibiu. Fostul preot Cristian Pomohaci a plecat joi de la judecata Consistoriului Mitropolitan dupa sapte ore, evitand presa si pe sustinatorii lui, fara sa afle verdictul. Daca la Alba Iulia nu a fost prezent la judecata, la Sibiu, Pomohaci a venit la primul termen si a cerut o amanare, pentru a putea studia dosarul si a aduce martori credinciosi in apararea sa, iar la termenul de joi s-a aparat timp de aproape sapte ore.

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia a hotarat, pe 28 iulie, ca preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul General pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un minor de 17 ani, sa fie dat afara din preotie, oferindu-i posibilitatea de a ataca decizia la mitropolitul Ardealului.

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures dosarul in care preotul Cristian Pomohaci, din parohia Mosuni, judetul Mures, este cercetat pentru racolare de minori in scopuri sexuale.

Preotul a fost inregistrat in timp ce ii cerea favoruri sexuale unui minor, iar inregistrarea a aparut in presa.