Ionel Negrescu, unul dintre primii pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului de la caminul pentru batrani, a povestit ca atunci cand a intrat in cladire a trait "un sentiment foarte trist" vazand batranii care strigau disperati ca vedeau flacari la geam si fumul foarte dens, fiind imobilizati si neputand sa se evacueze, relateaza Agerpres.

Pompier la incendiul de la azilul de batraniFoto: Facebook/ ISU Bucuresti Ilfov

"Un sentiment asa de mare nu am simtit niciodata. Sa vezi cand acei batrani iti cer ajutorul si tu, practic, tu trebuie sa evacuezi unul cate unul. Nici nu puteam mai multi in acelasi timp din cauza accesului pe scari, foarte ingust. (...) Strigau disperati ca vedeau flacari la geam si fumul foarte dens si te uitai practic ca erau imobilizati si nu puteau sa se evacueze. Am trait un sentiment foarte trist", a spus plutonierul major Ionel Negrescu, sef garda interventie, Detasamentul Pompieri Vitan.

El a povestit si ce a vazut cand a intrat prima data in caminul pentru batrani si cum a stabilit modalitatea de evacuare a batranilor.

"Am patruns in interior, era foarte mult fum. Am intrat intr-un salon, am vazut acei batrani care se uitat la noi. Practic erau imobilizati la pat si nu puteau sa se autoevacueze. Atunci am identificat toate persoanele ca sa le spun tuturor celor care vin sa ne ajute unde sunt, in stanga si in dreapta. Am ales sa le evacuez pe cele care erau in incaperile inundate cu fum. (...) Mi-am dat seama ca eram foarte putini si nu puteam sa facem fata sa evacuam un numar mare in acelasi timp si din cauza ce eram putini la locul interventiei, pana sa ne vina celelalte forte si aveam o cale de evacuare foarte ingusta. Chiar daca erau inca 15-20 de colegi tot trebuiau sa astepte sa coboram acei batrani", a precizat Ionel Negrescu.

Pompierul a aratat ca atunci cand a ajuns pentru unul dintre batrani nu se mai putea face nimic asa ca a decis mai intai evacuarea celorlalte persoane.

"La etajul unu erau majoritatea batranilor si am mai gasit o persoana la etajul doi (...), dar era cuprinsa de flacari. Mi-am dat seama ca nu mai pot face nimic pentru acea persoana, ardea, era carbonizata, si de aceea am inchis usa ca sa nu se produca aerarea si am decis sa evacuam cat mai repede celelalte persoane. (...) Persoanele le-am evacuat cu ajutorul plapumilor, paturilor si tot ce am avut la indemana si le multumesc celor trei, patru, cinci colegi de la politie care ne-au ajutat enorm de mult", a declarat Negrescu.

O persoana a murit si alte 19 au fost intoxicate cu fum, fiind transportate la spital, intr-un incendiu care izbucnit, sambata dimineata, la un camin de batrani din Capitala.

Potrivit ISU Bucuresti, din imobil, situat pe strada Pacala, au fost evacuate peste 30 de persoane. Victimele transportate la spital sunt constiente, fara arsuri. Ele au fost duse la spitalele Floreasca, Sf. Ioan, Bagdasar, Universitar, judetean - Ilfov, Pantelimon.