Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef adjunct, Marius Iacob, si procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetati disciplinar de Inspectia Judiciara, in urma sesizarii inaintate de fostii anchetatori ai DNA Mihaiela Moraru Iorga si Doru Tulus, potrivit Agerpres.

Doru Tulus si Mihaela IorgaFoto: Captura Digi 24

'Apreciind ca exista indiciile savarsirii unor abateri disciplinare, inspectorii judiciari au dispus inceperea cercetarii disciplinare fata de procurorii Laura Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, procuror sef adjunct al DNA, si Gheorghe Popovici, procuror sef sectie la DNA', arata IJ.

Sursa citata precizeaza ca sesizarea, la care au fost conexate si alte sesizari cu obiect similar, a fost repartizata spre solutionare Directiei de inspectie judiciara pentru procurori.

Inspectia Judiciara arata ca, la finalizarea cercetarii disciplinare, in functie de rezultatul verificarilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizarii, prin exercitarea actiunii disciplinare si sesizarea Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, fie respingerea sesizarii in cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru exercitarea actiunii disciplinare.

Procurorii Doru Tulus, Mihaiela Moraru Iorga si Nicolae Marin au depus o plangere la Inspectia Judiciara in care reclama modul prin care a fost derulata ancheta interna, in urma aparitiei in presa a unei inregistrari cu procurorul-sef Laura Codruta Kovesi in cadrul unei sedinte de lucru a DNA.

Pe 29 iunie, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis Sectiei pentru procurori a CSM cererea de avizare a revocarii din functia de procuror DNA a Mihaielei Iorga Moraru, pe motiv ca aceasta nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al sectiei din care facea parte. Neprezentarea denuntului a avut drept consecinta imposibilitatea aplicarii unor dispozitii procesual penale in raport cu persoane cercetate, a aratat procurorul sef al DNA.

De asemenea, Kovesi a cerut si revocarea din functia de procuror DNA a lui Doru Florin Tulus "pentru existenta unei suspiciuni rezonabile ca impartialitatea sa este afectata, avand in vedere ca a solutionat dosare penale in care era implicata o persoana cu care avea raporturi civile".

Pe 4 iulie, Sectia pentru procurori a CSM a dat aviz pentru revocarea din functie a procurorilor DNA Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga.

In 14 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a respins contestatiile formulate de procurorii Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga impotriva deciziei de revocare a acestora din functiile de procurori in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

In schimb, CSM a admis contestatia Mihaielei Moraru Iorga fata de decizia prin care s-a stabilit ca aceasta sa isi continue activitatea de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau.