Ucraina s-a declarat vineri "dezamagita" de anularea vizitei presedintelui Klaus Iohannis, prevazuta in octombrie, ca semn de protest fata de o lege care limiteaza cursurile in limbile minoritatilor nationale, scrie AFP.

"Suuntem dezamagiti de refuzul Romaniei de a purta un dialog intre lideri si ca sunt privilegiate declaratiile cu scopuri politice interne", a declarat un purtator de cuvant al ministerului ucrainean al Afacerilor Externe.

Klaus Iohannis a anuntat in aceasta saptamana amanarea vizitei oficiale in Ucraina si primirea la Bucuresti a presedintelui Parlamentului ucrainean, pentru a transmite "un semnat puternic" de protest fata de aceasta initiativa.

Adoptata la inceputul lui septembrie de Parlament dar nepromulgata inca de presedinte, legea nemultumeste autoritatile romane, bulgare si ungare, care au puternice comunitati in Ucraina.

Criticata si de Rusia, reforma invatamantului urmeaza sa restranga progresiv, incepand cu 2018, materiile predate in scoli si in licee in limbile minoritatilor nationale

Kievul argumenteaza cu necesitatea cunoasterii limbii ucrainene in randul populatiei, in special in estul si sudul rusofone, in contextul insurectiei separatiste proruse declansate in aprilie 2014 si sustinute de Rusia.

"Suntem impotriva formarii de mici teritorii unde majoritatea copiilor nu vorbesc limba statului si pe cale de consecinta nu isi pot continua studiile in universitatile ucrainene", a argumentat ministrul Invatamantului, Lilia Grinevici.

Bulgaria, Ungaria, Romania si Grecia au cerut autoritatilor ucrainene, intr-o scrisoare comuna, retragerea legii.