Premierul Mihai Tudose a laudat luni institutiile de stat pentru actiunea din timpul furtunii din vestul tarii, soldata cu 8 morti. El a criticat insa dur reactia firmei italiene Enel, furnizorul de energie electrica. "Enel, ingrozitori", a spus Tudose la Timisoara.

Mihai TudoseFoto: Agerpres

"Mobilizare exemplara la nivel de structuri ale Ministerului Internelor, Ministerului Apararii, Ministerului Sanatatii", a spus Tudose despre reactia autoritatilor in timpul furtunii care a ucis duminica 8 oameni si a ranit 137.

"Cu o singura exceptie, cei de la Enel - ingrozitori! Nu se poate asa ceva. Si astazi incercau sa-mi explice ca ei fac tot ce pot si ca muncesc, dar ca mai dureaza cateva zile", a continuat el.

Premierul a sustinut ca o multime de localitati "nu sunt alimentate, nu e curent la scoala, la spital, la dispensar... In unele locuri lipsa curentului atrage dupa sine instantaneu si lipsa alimentarii cu apa. Sunt scoli care nu au patimit fizic din cauza vantului, dar n-au curent".

Mihai Tudose a mai anuntat, in declaratiile date jurnalistilor, luni, alaturi de ministrul de Interne Carmen Dan, la finalul unei sedinte cu autoritatile din Timis, ca a discutat cu operatorii de telefonie mobila in vederea implementarii unui sistem de alertare.

Premierul a sustinut totodata ca avertizarea Administratiei Nationale de Meteorologie nu puteau fi emisa mai devreme. "Alerta a venit cu jumatate de ora inainte, atunci au vazut ei, nu-i un taifun sa-l urmaresti pe harta cu cateva zile inainte", a afirmat Tudose.

Atat premierul, cat si ministrul de Interne Carmen Dan au insistat ca nu au nimic ce le reprosa fortelor din subordine.

Intrebat de asemenea despre declaratia pe care a facut-o duminica seara, cand a exclamat "Asta e! Ce sa facem, sa dam o lege sa nu mai bata vantul?", Tudose a raspuns: "A fost o intrebare a unui coleg de-al dvs care tot insista: "Mai vine vantul, mai vine vantul?" I-am raspuns: "Dom'ne, nu putem sa dam legi pentru fenomene meteorologice... putem sa facem tot ce putem ca oamenii sa fie informati credibil si apoi sa actionam pentru limitarea efectelor".

El a mai mentionat ca "toata lumea se mobilizeaza acum sa faca proiecte de hotarari pentru acordarea de despagubiri in caz de calamitate (...) tot ceea ce inseamna scoala, gradinita, spital, unitati publice sa fie pe hotarare de guvern pentru ca sa putem da banii".