Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, miercuri, in fata Prefecturii din Targu Mures pentru a convinge Ministerul Educatiei sa asigure functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC), relateaza Agerpres. La miting au participat si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si fostul lider Unional, Marko Bela.

miting Targu MuresFoto: AGERPRES

La mitingul organizat de Biserica Romano-Catolica, care a durat aproximativ 45 de minute, a fost citit un apel din partea printilor, in care se arata ca "actiunile ministrului educatiei, ale prefectului si ale inspectorului scolar general, declaratiile contradictorii ale acestora, care induc in eroare elevii, parintii, profesorii si reprezentantii bisericii, au depasit limita suportabilului".

"Facem apel la toate institutiile statului care sunt responsabile de situatia in care se afla Liceul Teologic Romano-Catolic si implicit copiii nostri sa remedieze cu efect imediat neajunsurile si erorile care au dus la aceasta situatie intolerabila, care afecteaza viitorul copiilor nostri. Solicitam insistent asigurarea conditiilor necesare desfasurarii procesului educational, conform prevederilor constitutionale si dreptului pe care copiii il au: sa frecventeze scoala aleasa de ei, de parintii lor, fara a dezbina familii, frati de frati! Cerem clarificarea statutului juridic al Liceului Teologic Romano-Catolic si solutionarea imediata a situatiei create. Dorinta noastra este ca Ministerul Educatiei sa rezolve acest caz printr-o hotarare de guvern sau ordonanta de urgenta', se arata in apelul parintilor, care sustin ca au fost inselati prin faptul ca nu au fost informati cu privire la finalitatea proceselor din instanta care au avut ca obiect anularea decizie ISJ mures de infiintare a liceului.

Reamintim ca sectia de contencios administrativ a Tribunalului Mures a anulat, in iunie, in prima instanta, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant.

In noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, scrie Agerpres. Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal. Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ''in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant''.

Guvernul Ungariei si-a retras sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), dupa ce infiintarea unui liceul catolic la Targu Mures a fost suspendata.