Procurorul general Augustin Lazar informeaza ca in cadrul discutiei telefonice pe care a avut-o miercuri cu ministrul Justitiei Tudorel Toader i-a comunicat acestuia ca, in ceea ce priveste solicitarea Comisiei parlamentare de anchetape tema alegerilor electorale din 2009, "nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara".

Augustin LazarFoto: AGERPRES

Ministerul Public a difuzat un comunicat ca urmare a "solicitarilor mass-media de a se comunica un punct de vedere referitor la declaratiile facute in cursul zilei de astazi, 16 august 2017, de catre domnul Tudorel Toader, ministrul Justitiei".

Amintim ca ministrul Toader a anuntat miercuri ca a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la refuzul procurorului general Augustin Lazar de a pune la dispozitia Comisiei parlamentare de ancheta o copie a dosarului privind alegerile din 2009. "Am discutat cu dl procuror general, am sesizat Inspectia Judiciara. Sesizarea redactata deja este inregistrata la Inspectia Judiciara. Am in vedere faptul ca procurorul general s-a adresat plenului CSM cu intrebarea daca trebuie sau nu sa trimita respectivele documente la comisia parlamentara. Va spuneam si va repet: sunt convins ca procurorul general stie sau ar trebui sa stie atributiunile de serviciu si CSM nu este cel care ii spune unui procuror, simplu sau general, ce si cum trebuie sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu", a declarat Toader.

Ministerul Public informeaza astfel ca Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), a avut in cursul zilei o discutie telefonica cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, iar in cadrul discutiei i-a comunicat acestuia "punctul de vedere al PICCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii dupa actele de urmarire penala efectuate intr-un dosar solutionat de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica".

"In acest sens, domnul Augustin Lazar a reiterat opinia exprimata de catre PICCJ si transmisa Comisiei in data de 14 iulie 2017, potrivit careia nu se poate da curs solicitarii, intrucat nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara", se arata in comunicatul Parchetului General.

Ministerul Public tine sa sublinieze totodata ca "hotararea de a nu da curs solicitarii Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros si etapizat, avand la baza studiile realizate la nivelul PICCJ si nicidecum o decizie arbitrara".

Parchetul instantei supreme explica de asemenea ca solicitarea adresata Consiliului Superior al Magistraturii de catre procurorul general "a fost justificata, intre altele, de caracterul fara precedent al solicitarii Comisiei, cu posibil impact si consecinte asupra intregului sistem judiciar".

"Se ridica astfel o chestiune de drept care intereseaza nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar in ansamblu, anume problema conditiilor in care un dosar judiciar poate fi pus la dispozitia altor autoritati sau institutii, in afara celor cu atributii privind solutionarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confrunta in acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, si alte parchete, dar, in egala masura, si instantele. De aceea, rezolvarea ei trebuie sa fie unitara, atat in privinta dosarelor de urmarire penala si a lucrarilor aflate la parchete, cat si in privinta dosarelor aflate la instante, atat in privinta dosarelor in curs de solutionare, cat si in privinta dosarelor solutionate si indiferent de modul in care au fost solutionate. Ori, avand in vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei, necesitatea pronuntarii acestei institutii intr-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, asa cum a declarat public presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, raspunsul transmis PICCJ a fost unul administrativ, fiind de asteptat ca Plenul Consiliului sa se pronunte intr-o proxima sedinta", arata Parchetul General.

Informatii de background

Comisia parlamentara de ancheta a solicitat in 11 iulie Parchetului instantei supreme dosarul deschis si clasat in urma afirmatiilor lui Dan Andronic.

Pe 14 iulie, Parchetul a transmis Comisiei de ancheta ca nu poate da curs solicitarii acesteia de a-i fi transmis in copie dosarul referitor la scrutin, aducand ca argumente prevederi constitutionale, decizii ale CCR, dar si faptul ca activitatea unei comisii de ancheta parlamentara si o ancheta judiciara nu pot interfera.

Ulterior, Parchetul General a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o scrisoare in care a cerut o opinie in privinta acestui dosar solicitat de comisia parlamentara de ancheta. Lazar a cerut totodata CSM sa aprecieze daca este necesara sesizarea CCR in privinta unui conflict constitutionala intre autoritatea legislativa si cea judecatoreasca.

Consiliul a raspuns ca nu se poate pronunta cu privire la legalitatea transmiterii de copii de pe documentele din dosare penale intrucat, a explicat CSM, "presupune interpretarea unor dispozitii legale, altele decat cele ce privesc organizarea sistemului judiciar". De asemenea, CSM a refuzat solicitarea lui Augustin Lazar de sesizare a Curtii Constitutionale in privinta unui conflict constitutional Parlament si Parchetul General, considerand ca "nu sunt intrunite conditiile legale".

In 11 august, Comisia parlamentara de ancheta privind prezidentialele din 2009 a decis sa trimita Ministerului Justitiei o scrisoare in care i-a cerut ministrului Tudorel Toader sa sesizeze Inspectia judiciara in legatura cu "atitudinea" procurorului general Augustin Lazar fata de lucarile comisiei si sa faca o evaluare a modului in care acesta si-a indeplinit atributiile.