Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat vineri, la Sibiu, ca pana la sfarsitul acestui an, in cadrul programului "Rabla Plus", cetatenii Romaniei vor achizitiona peste 1.000 de masini 100% electrice, informeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Programul 'Rabla', cel mai longeviv program, 15 ani, programul care s-a dovedit a fi foarte bine implementat. Anul acesta, de cand a fost lansat, la sfarsitul lunii mai, si pana acum, banii sunt deja antamati, am avut pentru persoanele fizice la 'Rabla' 180 de milioane si pentru 'Rabla Plus' 45 de milioane.

Pot sa va spun ca vom incheia anul acesta, la programul 'Rabla Plus', respectiv pentru masinile 100% electrice, cu achizitionarea de catre cetatenii Romaniei, fie ca sunt persoane fizice, fie ca sunt persoane juridice, a peste 1.000 de bucati total electrice cu hibrid plug-in. S-ar putea ca numarul lor sa creasca.

Pentru prima data in Romania s-a dat un bonus de 10.000 de euro pentru achizitionarea unei masini 100% electrice si 4.500 de euro pentru o masina hibrid plug-in", a spus Gavrilescu intr-o conferinta de presa.

Ea a adaugat ca, la rectificarea bugetara, este posibil ca fondurile pentru "Rabla" sa fie suplimentate.

"Imi doresc ca undeva la 15-20 septembrie sa putem sa lansam si un program multianual de innoire a parcului auto sub o forma care sa fie tentanta atat pentru populatie, cat si pentru producatorii de autovehicule din Romania, cu care am purtat discutii in sensul ca le-am dat tema de casa sa se gandeasca cum, in urmatorii ani, pot sa aduca in Romania linie de fabricatie pe masini electrice. In acelasi timp, sunt statiile de reincarcare a bateriilor.

Noi nu putem sa dam bani si tichete pentru ca oamenii sa cumpere o astfel de masina daca nu avem si infrastructura. Pana la ora actuala s-au depus 300 de dosare pentru astfel de statii, dar si pentru statiile acestea de reincarcare, in aceeasi perioada, 15-20 septembrie, vom lansa un program tot multianual si cu buget aferent si cu tot ce inseamna posibilitatea de achizitionare, inclusiv cu parteneri pe care Ministerul Mediului trebuie sa ii aiba pentru dezvoltarea unei astfel de infrastructuri", a mentionat ministrul.