Premierul suedez Stefan Lofven a anuntat luni inceperea unei anchete privind o scurgere de date - "un dezastru" care "a expus Suedia si cetatenii suedezi la riscuri", transmit Reuters si France Presse.

Bresa de securitate, care ar putea duce la dezvaluirea identitatii unor agenti secreti, a fost creata prin decizia agentiei nationale de transport de a externaliza serviciile informatice catre IBM Suedia, in 2015. Contractul a fost incheiat rapid, ocolindu-se anumite legi si proceduri interne, a recunoscut noul director al agentiei, Jonas Bejfvenstam. IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din Romania si Cehia care nu erau autorizati din punct de vedere al securitatii.

Desi nu este noua, problema a fost semnalata abia recent de presa suedeza. Sambata, fortele armate au aratat ca ar putea sa fost compromisa si securitatea unor informatii despre personalul si vehiculele militare, despre planurile de aparare si de urgenta. Politia secreta a afirmat ca situatia este grava, dar poate fi gestionata, potrivit Agerpres.