Guvernul va discuta in sedinta de joi un proiect de Ordonanta care prevede ca pana la data de 31 decembrie 2017 se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante. Proiectul mai prevede infiintarea unui Comitet pentru analiza organizarii institutionale si a resurselor umane din administratia publica centrala, organism consultativ, fara personalitate juridica.

UDPATE 2 Proiectul de Ordonanta a fost aprobat.

UPDATE 1 Premierul Mihai Tudose a afirmat la inceputul sedintei de Guvern ca nu vor fi concedieri, insa trebuie eficientizata administratia "A devenit aparatul birocratic din ce in ce mai mare. Se fac mii de angajari la stat de purtatori de stampila, de semnatura, de program pe usa. Nu dam pe nimeni afara, dar facem un invetar foarte clar al celor care lucreaza la stat si care ar trebui sa lucreze si pentru cetatean", a spus Tudose.

Rolul Comitetului este de a realiza analiza stadiului privind organizarea institutionala si a statelor de functii pentru toate autoritatile si institutiile publice si de a prezenta Guvernului propuneri de masuri pentru eficientizarea managementului resurselor umane din cadrul acestora, cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de personal.

Analiza va fi realizata la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, cu exceptia autoritatilor administrative autonome.

Potrivit proiectului, comitetul va avea urmatoarele atributii:

  • analizeaza structurile organizatorice ale institutiilor si autoritatilor publice, cu respectarea legislatiei privind regimul informatiilor clasificate ;
  • analizeaza raportul dintre competentele institutiilor si autoritatilor publice si necesarul de resurse umane;
  • formuleaza propuneri pentru eficientizarea structurilor institutionale si a managementului resurselor umane la nivelul autoritatilor si institutiilor publice.

Coordonarea Comitetului este asigurata de prim-ministru si, in lipsa acestuia, de catre secretarul general al Guvernului. In activitatea sa, Comitetul este sprijinit de un secretariat tehnic asigurat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene si de un grup de lucru tehnic format din experti.

Comitetul se intruneste lunar si ori de cate ori este necesar, la convocarea coordonatorului sau, transmisa membrilor Comitetului prin intermediul secretariatului tehnic.

Componenta nominala a Comitetului se stabileste prin decizie a primministrului, pe baza nominalizarilor transmise de institutiile mentionate la punctele 3-6 din anexa si cuprinde cate un membru titular si cate un membru supleant pentru fiecare institutie. Reprezentarea se realizeaza la nivel de ministru sau de secretar de stat/subsecretar de stat.