Ministerul de externe israelian a transmis un comunicat de presa prin care afirma ca Soros chiar este o amenintare, comunicat ce pare ca vrea sa apropie si mai mult Israelul cu Ungaria, transmite Reuters.

Panou anti-Soros din UngariaFoto: Captura YouTube

Comunicatul este dat in contextul vizitei pe care o va face premierul Benjamin Netanyahu la Budapesta saptamana viitoare.

Soros, un evreu nascut in Ungaria ce si-a cheltuit o mare parte a averii finantand organizatii pro-democratie si pentru drepturile omului, a fost atacat in mod repetat de guvernarea de dreapta din Ungaria, in special pentru sprijinul pentru o migratie mai libera.

Pentru acest din urma motiv, premierul Viktor Orban a a sprijinit o campanie in care Soros este catalogat drept inamic al statului.

“Sa nu-l lasam pe Soros sa fie cel care rade la urma”, se scrie pe panouri din Ungaria alaturi de fotografia investitorului de 86 de ani.

Organizatiile evreiesti, dar si alte ONG-uri au spus ca aceasta campanie este anti-semita. Ambasadorul israelian la Budapesta a transmis un comunicat prin care denunta campania si afirma ca “evoca amintiri triste, dar si aduce ura si frica”, o posibila referinta la contributia Ungariei in deportarea a 500.000 de evrei in timpul Holocaustului.

Dar, la cateva ore dupa reactia ambasadorului, ministerul de externe israelian a emis o “clarificare” in care se spune ca Soros este o tinta legitima a criticilor.

“In niciun caz comunicatul (ambasadorului) nu a fost menit sa delegitimeze criticismul la adresa lui George Soros, care submineaza in mod continuu guvernele alese democratic ale Israelului”, a spus purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Emmanuel Nashton.

Acesta a adaugat ca Soros a finantat organizatii “care defaimeaza statul israelian si cauta sa-i nege dreptul de a se apara”.

Ungaria a discutat cu Israelul pentru cumpararea de garduri de securitate pentru oprirea migrantilor la frontiera.