Premierul Theresa May a trimis miercuri, prin ambasadorul la UE, scrisoarea oficiala de divort de UE, ducand Marea Britanie in necunsocut su declansand ani de negocieri cu rezultat incert ce vor testa rezistenta Uniunii Europene, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scrisoarea istorica a lui May catre Donald Tusk:

PM Letter to EU Council President by The Guardian on Scribd

AICI declaratia Consiliului Europeandupa invocarea ARticolului 50 siAICI declaratia premierului Mayin Parlamentul britanic privind declansarea Brexit.

Desfasurarea evenimentelor de miercuri:

15.58Theresa May spune ca se va confrunta cu un calendar “strans” pentru a negocia termenilor de plecare din UE

15.03 Donald Tusk: "Incercam sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne achita de aceasta misiune dificila. Vineri voi prezenta o foaie de parcurs a negocierilor, care va fi adoptata de statele membre pe 29 aprilie. Nici nu stiu ce sa mai adaug, va spun ca deja ne este dor de voi. Multumim si la revedere"

14.55Termenul de doi ani pentru negocierea Brexitului este “al naibii de strans”, a spus purtatorul de cuvant al ministerului german de externe, Martin Schaefer.

14.43Theresa May spune in Parlamentul de la Londra ca parasirea UE aduce Marii Britanii o sansa unica: "Este sansa acestei generatii sa construiasca un viitor mai bun”.

Ea a afirmat ca vrea ca UK sa iasa “mai puternica, mai corecta, mai deschisa spre exterior decat a fost vreodata”, sa fie o tara care ajunge dincolo de granitele Europei.

14.29 Articolul 50 din Tratatul UE a fost declansat:

14.15Marea Britanie accepta faptul ca nu poate sa manance prajitura si sa si ramana cu ea in timpul negocierilor cu UE, a declarat ministrul britanic de finante, Philip Hammond.

El a explicat ca acceptarea faptului ca Regatul Unit va parasi piata unica si uniunea vamala "a trimis un semnal clar ca noi intelegem ca nu putem fi pretentiosi, nu putem sa mancam prajitura si sa o si avem". (The Guardian)

14.05 Theresa May raspunde la intrebari in parlamentul britanic:

13.59 Documentul oficial pentru demararea concreta a Brexitului va fi transmis presedintelui Consiliului European Donald Tusk de catre trimisul britanic la UE in circa 20 de minute.

13.54Emmanuel Macron favoritul din alegerile prezidentiale franceze, a spus intr-o intalnire cu primarul Londrei ca “nu trebuie pedepsit Regatul Unit pentru un vot al poporului britanic. Prioritatea mea va fi sa protejez UE, interesele UE si interesele cetatenilor europeni".

13.41Ministrul britanic de finante, Philip Hammond a spus miercuri ca este increzator ca Londra va negocia un aranjament vamal cu UE care va permite un trafic cat mai fluent dupa Brexit. “Nu este in interesul nimanui din Europa Continentala sa aiba cozi de camioane. Nu este in interesul milioanelor de lucratori UE care isi petrec zilele producand bunuri ce sunt vandute in Marea Britanie”, a spus el.

13.19 UE isi va lua angajamentul sa actioneze unitar pentru a minimaliza consecintele Brexit asupra "cetatenilor, companiilor si statelor membre", potrivit unui proiect de declaratie comuna ce ar urma sa fie publicata in replica la activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de catre Marea Britanie, relateaza Euractiv, citat de News.ro.

"In consecinta, vom incepe prin a ne concentra asupra tuturor aranjamentelor-cheie pentru o retragere ordonata" a Marii Britanii, se adauga in document.

------------

La noua luni dupa ce britanicii au votat pentru Brexit, May il notifica, printr-o scrisoare, pe presedintele Consiliului UE, Donald Tusk, ca Regatul Unit pleaca din blocul comunitar la care a aderat in 1972.

Premierul de la Londra, initial un oponent al Brexitului, a ajuns in functie dupa tulburarile politice de dupa referendum si are de acum doi ani pentru a stabili termenii divortului, inainte ca el sa fie definitivat, la sfarsitul lunii martie 2019.