Partidul anti-sistem italian Miscarea 5 Stele a beneficiat de o ruptura din Partidul Democrat de la guvernare si de disensiunile din zona de centru dreapta si a acumulat un avans solid in fata competitorilor sai, arata un sondaj citat de Reuters.

Beppe GrilloFoto: Agerpres

Sondajul Ipsos pentru Corriere de la Sera situeaza Miscarea 5 stele - care vrea un referendum privind apartenenta la zona euro - la 32,3 procente, cel mai ridicat nivel atins vreodata.

Formatiunea are 5,5% in fata PD, cotat cu 26,8 procente, cu 3% mai putin decat in cercetarea precedenta.

Sondajul efectuat pe 5.000 de persoane plaseaza formatiunea anti-imigratie Liga Nordului la 12,8 procente si Forza Italia a lui Berlusconi la 12,7%.

Cercetarea sugereaza ca Miscarea condusa de Beppe Grillo va avea cei mai multi parlamentari la alegerile ce vor avea loc cel mai tarziu la inceputul anului viitor, desi ar putea avea probleme cu ajungerea la guvernare din cauza aversiunii fata de coalitii cu alte partide.

Un astfel de scenariu ar putea speria pietele financiare, ingrijorate de euroscepticismul formatiunii si de posibilitatea unei instabilitati politice prelungite in Italia, care are cea mai grea povara a datorii din Europa dupa Grecia.