Ministrul Apararii, niciun cuvant despre achizitia corvetelor construite la Galati: "Principalele obiective in 2017: avioane multirol, transportoare blindate, radare, rachete antitanc si autoturisme de teren"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 28 februarie 2017, 12:13 Actualitate | Esenţial


Corveta SIGMA 10514 construita de Damen
Foto: Damen
Achizitia corvetelor multifunctionale ce ar fi trebuit construite in santierul Damen din Galati nu apare in lista de obiective principale de inzestrare, asa cum le-a enumerat Ministrul Apararii, Gabriel Les, in discursul sustinut la bilantul MApN pe anul 2016. "Ca principale obiective de inzestrare, as vrea sa punctez: programul 'Avion multirol', transportorul blindat pentru trupe 8x8, radarele tridimensionale cu distanta mare de descoperire, sisteme de rachete antitanc portabile, autoturisme de teren si platforme de transport multifunctionale", a declarat Les.

Domeniul in care Armata Romaniei a inregistrat cele mai mari intarzieri este inzestrarea, "in mare parte din lipsa fondurilor bugetare din ultimii ani", a declarat ministrul Apararii Gabriel Les, la prezentarea bilantului MApN pe anul 2016.

Les a aratat ca, odata cu alocarea a 2% din PIB pentru Aparare in 2017, vor putea fi derulate si continuate o serie de programe de inzestrare, insa a omis orice referire la programul corvetelor multifunctionale ce ar urma sa fie construite la Galati, proiect adoptat de Guvernul precedent in care minsitrul Les era tocmai secretarul de stat responsabil pentru armamente. Fata de acest program s-a exprimat impotriva presedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Anul 2016 a fost unul de pregatire pentru o perioada determinanta pentru armata, din 2017 fiind initiate programele de inzestrare si proiectele de acte normative esentiale domeniului apararii, ce vor configura sistemul militar pe urmatoarele decenii", a declarat Les.

Ministrul Apararii sustine ca este "pentru prima data cand planurile mari se gasesc in concordanta cu alocarile bugetare". "Vom cheltui banii responsabil si transparent, cu fructificarea la maximum posibil a oportunitatilor de revitalizare a industriei nationale de aparare, urmarind, totodata, adoptarea de programe de inzestrare comune mai multor categorii de forte si dezvoltarea acelor capabilitati 'dual-use' pentru folosire civila si militara.", a spus Les.

"Ca principale obiective de inzestrare, as vrea sa punctez: programul 'Avion multirol', transportorul blindat pentru trupe 8x8, radarele tridimensionale cu distanta mare de descoperire, sisteme de rachete antitanc portabile, autoturisme de teren si platforme de transport multifunctionale", a declarat Les.

Dragnea vrea sa puna cruce achizitiei de corvete / Ciolos: Guvernul Grindeanu isi asuma renuntarea la constructia navelor militare in santierele navale din Galati si Constanta unde lucreaza peste 25.000 de romani

Fata de proiectul de inzestrare a fortelor navale cu nave tip corveta produse la Galati s-a pronuntat impotriva tocmai presedintele PSD Liviu Dragnea care, in urma cu o saptamana, a declarat ca ca hotararea de guvern adoptata anul trecut si care stabileste procedura de achizitie a corvetelor pentru Armata Romana este "ilegala" si trebuie abrogata.

In replica, fostul premier Dacian Ciolos a spus ca Hotararea de Guvern care stabilea procedura specifica pentru contractul de achizitie a corvetelor militare "nu a fost si nici nu a intentionat sa fie o decizie de achizitie publica".

Ciolos spune ca "actualul Guvern si Parlament pot oricand intrerupe negocierile pentru achizitia unor nave militare marine din motive de oportunitate pe care doar ei le pot sustine si argumenta", dar atrage atentia ca "prin anularea acestei proceduri de achizitie, Guvernul actual trebuie sa-si asume si ca renunta la constructia unor nave militare in santierele navale din Romania, din Galati si Constanta, unde lucreaza peste 25.000 de romani si care asigura in acelasi timp un nivel de investitii de peste 1,6 miliarde Euro".

De ce a decis fostul Guvern sa cumpere corvete fabricate in Romania si ce presupune Hotararea de Guvern adoptata anul trecut

La finalul lunii noiembrie 2016, fostul Executiv adopta o Hotarare de Guvern prin care se stabilea procedura prin care Ministerul Apararii sa incheie un contract cu santierul naval olandez Damen de la Galati pentru construirea a patru corvete multifunctionale de ultima generatie, prima dintre ele urmand a fi livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului.

Costul intregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA) si presupune, dincolo de constructia propriu-zisa a navelor, si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si colaborarea santierului la modernizarea altor nave, precum si elemente de offset.

Guvernul a ales corvetele Damen dupa un studiu in care au fost luate in considerare mai multe variante (detalii aici) si a decis initierea unei proceduri de achizitie diferita de o licitatie publica in conformitate cu legislatia la nivel european care permite statelor sa realizeze astfel de achizitii pe domeniul militar.
 
Practic, HG-ul adoptat de Guvern nu reprezinta un contract semnat sau macar aprobat, ci stabileste doar conditiile si liniile mari in care un astfel de contract poate fi semnat intre statul roman si compania vizata. Initierea achizitiei publice are loc abia dupa aprobarea din partea Parlamentului.

"Avand in vedere faptul ca valoarea estimata a contractului, fara TVA, este mai mare decat echivalentul in lei a 100 milioane euro, Ministerul Apararii Nationale a transmis Parlamentului Romaniei, in data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicita aprobarea prealabila pentru initierea procedurii de atribuire, asa cum prevede art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii", transmitea in decembrie anul trecut Ministerul Apararii, condus la acel moment de Mihnea Motoc.

Scrisoarea MApN a ajuns pe masa Senatului in noiembrie, pe cand HG-ul era in dezbatere publica, insa presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce initial s-a aratat contrariat de planurile de achizitie a MApN, a decis sa dea de lucru viitorului Parlament. "Nu o sa luam o hotarare acum", a spus Tariceanu (Stenograma sedintei aici).

"Decizia de a propune Parlamentului Romaniei derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514 in Santierul Naval Damen Galati S.A., a avut in vedere un studiu-concept in care au fost analizate 13 proiecte de corvete. In cadrul acestui studiu au fost identificate patru proiecte care puteau raspunde cerintelor formulate de Fortele Navale Romane", spunea MApN anul trecut.

MApN: "Santierul Naval Damen Galati este singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE"

Ce avantaje spune MApN ca prezinta achizitionarea de corvete construite la Galati:

    > Posibilitatea producerii lor la Galati indeplineste interesul esential de securitate al tarii noastre, respectiv asigurarea securitatii furnizarii navelor dupa producerea lor si a securitatii mentenantei, dupa intrarea in exploatare.

    > Santierul Naval Damen Galati S.A va colabora cu reprezentanti ai industriei nationale de aparare, atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze, ceea ce va atrage oportunitati importante de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti.

    > Activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale Fortelor Navale Romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania, cu aceleasi avantaje prezentate anterior.

"Informatiile vehiculate cu privire la preturi mult mai mici obtinute de alte tari la achizitia unor nave militare de acest tip nu au corespondent in realitate. Costurile totale ale celor patru corvete au fost estimate pe baza unor proceduri care pot fi usor verificate de autoritatile nationale competente", mai detaliza MApN.

"Santierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnica, logistica si organizatorica sa realizeze constructia si dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru fortele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE si alte cateva nave cu destinatie militara pentru tari terte. In Romania nu exista un alt santier naval care sa posede capabilitatea industriala necesara care sa faca fata cerintelor impuse de realizarea unei corvete", se mai arata in nota de fundamentare.


Procedura de achizitie aleasa de Guvern, in contextul regulilor europene


Guvernul a decis sa adopte HG-ul pentru achizitia corvetelor respectand OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului, si care stipuleaza ca Guvernul are dreptul de a stabili circumstantele si procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica in situatiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Articolul 346 din TFUE spune ca orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei/securitatii sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.

"Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul national a unei capabilitati industriale navale, in domeniul militar, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de 2,5 ani si gruparea de 4 corvete intr-o perioada de maxim 7 ani, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane", sustine MApN in nota de fundamentare a HG-ului. 

"Ulterior, aceasta capabilitate navala de pe teritoriul national va trebui sa fie in masura sa execute lucrarile de mentenanta a corvetelor pe durata de viata a acestora, dar si lucrari de mentenanta pentru restul navelor din cadrul fortelor navale romane, asigurandu-se o crestere considerabila a securitatii aprovizionarii pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi", se mai arata in document.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6878 vizualizari

 • -21 (33 voturi)    
  cursa înarmărilor (Marţi, 28 februarie 2017, 12:23)

  Mazeta [utilizator]

  Curând ambasadorii SUA și ai Olandei se vor lua la bătaie pe bugetul apărării din România. Nțț, nțț.. și ce armonie exista înte ei!..
  • +12 (26 voturi)    
   La Moscova cum e? (Marţi, 28 februarie 2017, 12:33)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Se supara tovarasii de la Partid cand incearca tarile din jurul Rusiei sa evite contactul cu "marele urs"?
   • -6 (14 voturi)    
    SIGMA costa 222 mil.$/vas. 400 mil. e suprapreț! (Marţi, 28 februarie 2017, 14:40)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    Damen-Sigma (Indonesian/Moroccan)-$222 million

    Sursa:
    https://newwars.wordpress.com/warship-costs/

    Asta este Sigma făcută chiar de Damen pt. Indonesia. La adresa de mai jos găsiți și dotarea cu armament.

    Vezi:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sigma-class_corvette

    Romania da pe o SIGMA 400 mil. Euro!

    Cea mai scumpa nava Corveta este sub 310 mil. $

    CORVETTES
    https://newwars.wordpress.com/warship-costs/

    Baynunah (UAE)-$137 million
    Braunschweig K-130 (Germany)-$309 million
    Falaj 2 (UAE)-$136 million
    Khareef (Oman)-$262 million
    Kedah (Malaysia)-$300 million
    BAM Maritime Action Ship (Spain)-$116 million
    MILGEM corvettes (Turkey)-$250 million
    Sigma (Indonesian/Moroccan)-$222 million
    Visby (Sweden)-$184 million
    • -2 (2 voturi)    
     Nu e suprapret (Miercuri, 1 martie 2017, 15:28)

     TorukMakto [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Salut Dumitrica

     M-am uitat putin pe link-urile pe care le-ai dat.

     Primul link: Pe newwars.wordpress.com se vorbeste despre Sigma (Indonesian/Moroccan) care costa $222 million. In aceeasi pagina am observat ca asta inseamna doar carcasa si electronice, fara armament si training-ul personalului. Ca sa intelegem cat ar putea sa coste celelalte, contractul pt avioanele F16 ne-a costat in jur de 625 de milioane de Euro din care pretul avioanelor este 120 de milioane. Restul sunt costuri cu armamentul, munitia si cursuri pt personal.

     Al doilea link: Pe Wikipedia spune ca Marocul a facut un contract de USD$1.2 billion (despre Indonezieni nu scrie cat au dat) pe 3 corvete dintre care 2 sunt SIGMA 9813, o varianta cu 10 ani mai veche si una este SIGMA 10145, ca ale noastre. Presupunand ca 10 ani de vechime scade valoarea cu 10%, atunci contractul total ar trebui sa coste cam cat 2.8 (adica 2*0.9+1) din al nostru. Asta ar insemna in Euro: 1.14bE / 2.8 = in jur de 400k E fregata, deci contractul nostru este echitabil.

     De ce nave la Marea Neagra? Tot mai des citesc stiri ca UE vrea sa ne oblige sa liberalizam pretul la gaze, ceea ce inseamna o crestere de 70% pt populatie si ca vor sa exportam gaze catre ei. Asta in conditiile in care noi importam gaze de la rusi la preturi mai mari decat cei din UE. Recent s-au descoperit zacaminte mari de petrol si gaze in zona noastra din Marea Neagra. Uite asa cresc sansele sa apara intimidari din partea rusilor in acele zone macar ca sa creasca putin costurile de extractie.

     De ce SIGMA? Cele mai mari lipsuri pe care le are Romania in Marea Neagra sunt la apararea anti submarin si la rachete. Corvetele sunt echipate pt detectia submarinelor iar elicopterele pe care le vor purta sunt utile pt o reactie rapida. Intr-adevar, nu ne vor fi de mare folos la o confruntare totala cu rusii ci doar ne vor scuti pe timp de pace de micile sicane si intimidari care alunga investitorii.
  • +21 (23 voturi)    
   Cursa inarmarilor (Marţi, 28 februarie 2017, 13:26)

   romanul1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mazeto, cursa inarmarilor a fost pornita de catre rusi, care au adus in Marea Neagra nu mai putin de 6 submarine diesel plus nave de suprafata, cu care in curand ne vor ameninta zonele economice exclusive.

   Eu inteleg ca ei sunt o tara de lumea a III-a, blocati in Evul Mediu si ca dau toti banii pe submarine cand n-au mancare sau adapost, dar in acelasi timp inteleg ca si noi trebuie sa ne inarmam pentru a ne apara.

   Ei au inceput cursa asta, ei vor da faliment incercand sa tina pasul. Parca am mai vazut filmul asta, acum vreo 30 de ani.
  • +6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 februarie 2017, 15:31)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   • -1 (1 vot)    
    Copacul cu fructe (Miercuri, 1 martie 2017, 8:39)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

    Daca unii dau cu asa sarg in Mazeta este pt. ca zice adevaruri deranjante pt. Sistem.
 • +15 (19 voturi)    
  grav (Marţi, 28 februarie 2017, 12:40)

  un revolutionar [utilizator]

  daca Romania nu va achizitiona corvete , la granita maritima se va forma o bresa de care inamicii de la rasarit vor profita la maxim , ce va urma este greu de imaginat, dar foarte grav.
  • -21 (23 voturi)    
   ca rusii (Marţi, 28 februarie 2017, 12:58)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui un revolutionar

   Ca rusii, cu miile de rachete de croaziera ce le detin, de toate tipurile, tare se mai emotioneaza daca aud de niste corvete...............
   • +17 (21 voturi)    
    Serios? (Marţi, 28 februarie 2017, 13:16)

    omezu [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Atunci ce tot muriti voi, sovieticii, de grija noastra? Lasati-ne sa spargem banii pe ce vrem. Am vazut cat de bune sunt rachetele voastre in Siria ;-)
    • -4 (8 voturi)    
     Va...atata pe voi cu rusii (Marţi, 28 februarie 2017, 15:04)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui omezu

     Eu doar constatam ca la toate armatele lumii arma no.1 azi e racheta de croaziera care in versiunile hipersonice poate face muci si un portavion.
   • +12 (16 voturi)    
    Rusii... ca-n Africa (Marţi, 28 februarie 2017, 13:24)

    romanul1 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Dupa cum bine zici mai jos, adica nivel de trai ca-n Evul Mediu dar bine ca au mii de rachete.

    Doamne-Feri sa ne luam si noi 4 corvete.
 • -17 (25 voturi)    
  Ca in Africa (Marţi, 28 februarie 2017, 12:56)

  Toni_Romania [utilizator]

  Vom fi ca Uganda lui Idi Amin: o tara cu standarde de viata de Evul mediu, dar cu o armata beton, si cu lefuri pe masura. In gen. azi in lume doar armatele mai functioneaza si nu dau faliment (in esenta, fraude pe ban publlic).
 • -15 (19 voturi)    
  Realitati. (Marţi, 28 februarie 2017, 13:01)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Sa fim seriosi . Deocamdata , schimbarile de optica arata doar nemultumirile din zona comisioanelor . Adica , nu sunt de acord pesedistii cu ce au stabilit ailalti , pentru ca presupun ca au luat ei comosioanele si ramane in carca pesedeului sa bage banii la santierul naval . In realitate , pentru niste oameni cu scaun la cap , coastele Romaniei pot fi aparate de zece ori mai eficient de pe mal , cum se spune . Cu sisteme bune de rachete si cu aviatie potrivita , nu se paote apropia nici corveta lui peste . Asta este realitatea . Pot exista niste nave mici , rapide , pentru patrulare apropiata si atat .
  • +9 (15 voturi)    
   Specialisti (Marţi, 28 februarie 2017, 13:19)

   romanul1 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Dom' specialist, cum veti vana submarine rusesti folosind avioane F-16 si rachete anti-nava de la sol ?
   • -3 (9 voturi)    
    Replica . (Marţi, 28 februarie 2017, 14:10)

    Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

    Oricum , submarinele nu vor naviga niciodata in apropierea tarmului nostru ; exista aviatie antisubmarin , exista alte sisteme de protectie si balizaj impotriva submarinelor si ar fi absurd sa credem ca doua , trei , corvete , vor putea face fata unei formatiuni de nave insotitoare , cu nenumarate crucisatoare etc . In lipsa unui suport masiv terestru , orice abordare navala cu o forta ca a Rusiei , este absurda si in concluzie , corvetele nu sunt necesare , mai ales la un buget subred .
    • +6 (8 voturi)    
     Ne trebuie corvete (Marţi, 28 februarie 2017, 15:00)

     romanul1 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

     Cat timp rusii au acele 6 submarine destul de silentioase, nu avem de unde sa stim exact pe unde vor umbla cu ele daca nu avem cu ce le urmari.

     Romania are nevoie de 4 corvete, 2 fregate si 2-3 submarine. Vreo 4 corvete ne costa 800 mil - 1 miliard sa le cumparam, 2 fregate ar veni pe la 2 miliarde iar 2-3 submarine plus echipamentele la tarm pt ele ar trece bine de 3 miliarde. Astea sunt preturi doar de achizitie initiala, fara operare pe termen lung.

     Eu zic ca din cele 3 sisteme de arme, noi avem bani doar pt cel mai ieftin dintre ele, adica cele 4 corvete. Spre norocul nostru, avem in tara la Galati o capacitate de proiectare si productie de nivel mondial, iar 4 corvete stealth anti-submarin fabricate acolo ne-ar costa 800 milioane de euro, un pret foarte bun, unde mai pui ca banii raman in tara.

     Costul total de 1,6 miliarde se refera la intreaga durata de viata a acestor nave, adica vreo 30 de ani.

     Cum poate fi cineva impotriva unei asemenea achizitii, eu nu-mi explic decat prin tradare nationala, nici macar prostie sau rea-vointa.

     Noi nu avem aviatie anti-submarin si nici nu vom avea prea curand, iar corvetele noastre pot actiona langa fregatele noastre si mai ales in cadrul unei grupari navale aliate, la care deocamdata "contribuim" cu nave obosite si neinarmate. Adica doar pe hartie.
     • +1 (1 vot)    
      eu sunt impotriva (Marţi, 28 februarie 2017, 17:38)

      corbul109 [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

      Si nu, nu tradez nimic!! Insa inteleg ca nu avem bani pentru toate achizitiile militare, necesare sau nu. In aceste conditii, daca am de ales intre avioane multirol, transportoare 8x8 si corvete, cu tot respectul pentru muncitorii din Galati, aleg trasportoare 8x8 si avioane.
      Pana una alta avem multi militari morti si raniti in conservele expirate pe care le-am folosit in Irak si Afganistan. Singurii marinari morti sunt cei care mor de plictiseala.
   • -6 (6 voturi)    
    zau (Marţi, 28 februarie 2017, 14:34)

    CalmArius [anonim] i-a raspuns lui romanul1

    zau ca ce leputem vana noi pe aea nucleare...!
    • +6 (8 voturi)    
     Submarine (Marţi, 28 februarie 2017, 15:01)

     romanul1 [utilizator] i-a raspuns lui CalmArius

     Putina cunoastere in domeniu n-ar strica inainte sa facem misto de altii. Cele 6 submarine rusesti din Marea Neagra sunt toate diesel, de altfel in aceasta mare nici nu exista o nevoie prea mare pentru submarine nucleare.

     Si da, cu acele corvete le putem vana chiar foarte bine. Asadar, hai cu corvetele Sigma !
     • +1 (1 vot)    
      imi explici cum? (Marţi, 28 februarie 2017, 17:41)

      corbul109 [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

      in conditiile in care Delfinul e legat la tarm, cum se vor antrena echipajele de pe cele 4 corvete pentru a vana submarine diesel? jucand SilentHunter?
     • 0 (0 voturi)    
      Esti de tot rasul (Miercuri, 1 martie 2017, 17:25)

      donbuni [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

      Ce sonar si ce torpile au corvetele Damen si la ce distanta pot angaja un submarin ? De la ce distana poate un submarin angaja o corveta ? Cate corvete sunt necesare pentru a "omora" un submarin ? Ce te faci daca te intalnesti cu doua submarine ? iti spun eu, game over ! PS : Daca pui si elicopeterele la bataie, atunci pune si aviatia inamica, etc. pana la urma construieste un scenariu complex in Marea Neagra si ai sa vezi de ce nu este posibil, cu sau fara Crimeea. Si atunci despre ce vorbim noi aici ? Chiar daca Nota de Fundamentare a MapN este de tot rasul putin rationament nu strica.
  • -5 (7 voturi)    
   EXACT (Marţi, 28 februarie 2017, 14:33)

   CalmArius [anonim] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Exact aici e buba...cine ia caimacull! De altfel de unde acesti jurnalisti au ajuns si strategi...stiu ei ce trebuie sau nu armatei....nici armata nu au facut-o!!!!!
   • +2 (6 voturi)    
    Corvete (Marţi, 28 februarie 2017, 15:02)

    romanul1 [utilizator] i-a raspuns lui CalmArius

    Nevoia de fregate si corvete pentru lupta anti-submarin este descrisa in mod constant in documentele MApN si de vreo 10 ani ne este ceruta si de NATO.

    Jurnalistii doar au preluat informatiile respective. Interesant modul in care sunteti Gica Contra desi nu cunoasteri subiectul, auzi acolo, "submarine nucleare" de clasa Kilo.
    • 0 (0 voturi)    
     NATO ne cere corvete si fregate !? (Miercuri, 1 martie 2017, 18:29)

     donbuni [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

     Ti-as fi recunoscator daca poti sa-mi indici si mie sursa.
 • +6 (8 voturi)    
  Domnilor si doamnelor (Marţi, 28 februarie 2017, 14:38)

  Rescator [utilizator]

  Romania este cea mai vulnerabila la Marea Neagra.
  Nu are cum si cu ce sa-si apere litoralul si zona economica exclusiva(cu zacaminte importante de
  petrol si gaze).Ori cei doi prieteni ai Kremlinului
  Dragneev si Tradiceanu blocheaza achizitia celor patru
  corvete la ordinul executiv al Moscovei.Nu este lipsit de importanta ca acestea s-ar fi fabricat la Galati cu
  muncitori romani.Actualul ministru al Apararii este o
  leguma pesedista care nu misca in front.Amin.
 • +3 (3 voturi)    
  IA SI NISTE HARLEY-URI (Marţi, 28 februarie 2017, 14:51)

  schroedinger [utilizator]

  De la Conu' Tariceanu, ca da bine! Nu se stie cand ai nevoie de el....
  • -4 (4 voturi)    
   Si niste jeepuri Citroen (daca exista) (Marţi, 28 februarie 2017, 15:05)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   ---
 • -1 (9 voturi)    
  Daca corvetele sunt asa bune de ce onor (Marţi, 28 februarie 2017, 15:43)

  xrogo [utilizator]

  Ciolos&Co. nu au venit la noul guvern sa le demonstreze utilitate si faptul ca sunt cea mai buna achizitie,ei au aruncat un HG,fara sa consulte Parlamentul si se asteptau ca noul Parlament si noul guvern sa le-o ia de buna!
  • 0 (0 voturi)    
   Intrebari incomode (Miercuri, 1 martie 2017, 17:34)

   donbuni [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Au aruncat peste gard, la cacialma, niste afirmatii abracadabrande, referitoare la 25000 !!! locuri de munca si 1.6 miliarde euro INVESTITII !!! Aici se pare ca l-au blocat pe Dragnea care-i urechist si el. Insa un calcul simplu ne arata ca la 2000 ore lucrate pe an, 25000 locuri de unca inseamna nici ai mult nici mai putin decat 50 000 000 ore adica 50 milioane ore. Cum "fabricarea" corvetei, adica fabricarea corpului navei cu cei 2000 de lacatusi, sudori, vopsitori, electricieni de la Galati platiti cu 5 Euro/ora, necesita max 3 000 000 ore manopera, rezulta un total de 12 milioane ora pentru 4 corvete. Mai raman inca 6 ani * 50 milioane = 300 milioane ore si un mizilic de 38 milioane ore de argumentat de catre tehnocratul agrarian Ciolos. Cat despre cele 1.6 miliarde de euro INVESTITII !!! cred ca nici nu mai e cazul sa ne batem capul....
 • +2 (4 voturi)    
  tradare sa fie, dar sa stim si noi (Marţi, 28 februarie 2017, 16:32)

  alter_ego2013 [utilizator]

  Deci primul ministru admite ca anexarea Crimeei de catre Rusia este o provocare, pretinde ca apararea este un pilon al securitatii (d'oh) si apoi blocheaza achizitia corvetelor produse la Galati care ar raspunde acestor provocari de securitate la Marea Neagra.
  Cam cum se traduce asta?
  • 0 (0 voturi)    
   Simplu (Miercuri, 1 martie 2017, 17:41)

   donbuni [utilizator] i-a raspuns lui alter_ego2013

   Premisa ta e gresita, corvetele NU RASPUND acestei provocari de securitate. In caz de un eventual conflict strategia apararii zonei costiere a Marii Negre se intemeiaza pe cu totul alte mijloace. Asta in cazul in care nu propui ca cele 4 corvete sa porneasca la atac impotriva Crimeii...:)
   Romania are pur si simplu nevoie de nave care sa-i asigure protectia zonei litorale pe timp de pace. Iar corvetele Damen sunt mai mult "light frigates" desi ca nava nu sunt proiectate pentru a fi nici macar corvete de"apa adanca" chiar daca Indonezia sau Vietnamul s-au angajat in achizitii de acest gen. Romania are nevoie de corvete traditionale, poate o fregata sau doua pentru indeplinirea angajamentelor internationale insa prioritatile sunt cu totul altele in conditiie in care la ora actuala zona costiera nu poate fi aparata in fata unui atac inamic, motiv pentru care au ajuns la Koganlniceanu tancuri si elicoptere de lupta americane si la capul Midia fac "trageri de antrenament" baterii de sol-aer americane.
 • +1 (3 voturi)    
  Marele patriot Dragnea lasa marina pe uscat (Marţi, 28 februarie 2017, 17:10)

  24alex24 [utilizator]

  Dragnea și PSD, marii patrioți și românii cei mai verzi ai țării, lasă granițele maritime ale României complet descoperite. Ăștia nu au nici în clin nici în mânecă cu interesul național și cu imperativele de securitate ale țării. Probabil că îi interesează doar furatul, meserie de aur în țara noastră.
 • +1 (3 voturi)    
  Sigur (Marţi, 28 februarie 2017, 17:47)

  vi_escu [utilizator]

  Daca achizitionam corvete alea isi umple rusii izmenele de frica. Sau mai degraba holandezii buzunarele.
 • 0 (0 voturi)    
  lista asta..... (Marţi, 28 februarie 2017, 19:41)

  nedumeritul [utilizator]

  lista asta as face-o eu daca as fi la putere si ar trebui sa ma apar impotriva propriului popor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by