VIDEO / FOTO ​​Romania vrea sa cumpere direct patru corvete multifunctionale produse la santierul olandez Damen din Galati: 3,6 miliarde de lei pe patru ani

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 3 noiembrie 2016, 12:34 Actualitate | Esenţial


Corveta SIGMA 10514
Foto: Damen
Romania vrea sa cumpere patru noi corvete multifunctionale pentru a inlocuia actualele corvete depasite din punct de vedere operational si tehnic, iar Ministerul Apararii Nationale promoveaza o hotarare de guvern prin care statul sa achizitioneze direct corvetele ce vor fi construite la santierul naval de la Galati, al groupului olandez Damen. Programul ar urma sa coste circa 3,6 miliarde de lei (800 mil. euro) pana in 2020, iar prima nava ar trebui sa fie livrata in 2,5 ani de la momentul semnarii contractului.

UPDATE - 23 nov 2016: Costul total al programului pe sapte ani este de circa 1,6 miliarde de euro (cu TVA). Detalii aici.

MApN, intr-un proiect de hotarare de guvern scos in dezbatere publica, vrea sa achitioneze direct patru noi corvete multifunctionale direct de la Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, cei care detin santierul naval de la Galati. Despre actest proiect a scris initial Romania Libera.

Ministerul Apararii a ales modelul produs la Damen, dar nu spune care sunt celelalte modele care ar fi corespuns criteriilor

Ministerul Apararii sustine ca, anterior, a analizat in Studiul de concept pentru produsul "Corveta multifunctionala", 13 proiecte de corvete, "din care patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane", dar nu precizeaza care ar fi acestea. Documentul promovat de MApN stabileste ca tinta doar modelul construit de Damen.

MApN a determinat proiectul SIGMA 9813 ca varianta optima dintre cele patru proiecte analizate, insa ulterior analizei cei de la Damen au lansat o varianta imbunatatita, SIGMA 10514, model care va face obiectul achizitiei. Vezi aici Nota de Fundamentare a MApN (.pdf, ~176 KB)

"Pentru Armata Romaniei este fundamental ca realizarea lucrarilor de constructie si dotare a corvetelor sa se faca in Romania, in vederea eliminarii riscurilor care pot afecta indeplinirea programului strategic de inzestrare ,,Corveta multifunctionala" in termenele asumate si satisfacerii cerintelor de securitate a  aprovizionarii ale fortelor navale romane/statului roman", sustine MApN.

Avantajul Damen? Navele produse la Galati pot fi livrate mult mai rapid

Nota de funadamentare retine ca sunt avute in considerare, cumulativ, cel putin, urmatoarele elemente:

- eliminarea riscului ca in cazul unei situatii de criza internationala sau chiar regionala, realizarea navei/navelor sa fie intrerupta/perturbata sau chiar nava/navele finalizata/e sa fie blocata/e intr-un port strain ori sa nu se permita tranzitarea unor stramtori, din motive diplomatice, politice, militare sau de orice alta natura;

- eliminarea riscului reprezentat de insecuritatea marsului catre tara, ca urmare a pericolelor generate de posibile atacuri ce pot aparea in situatia unei nave care navigheaza izolat;

- eliminarea riscului neincadrarii in termenul de 2,5 ani pentru prima corveta, respectiv 7 ani pentru gruparea de 4 corvete, in care acestea vor putea sa indeplineasca misiuni de lupta in apele Marii Negre, avand in vedere ca in situatia construirii navei/navelor, dotarii acesteia/acestora, instruirii echipajelor, testarii, evaluarii, omologarii si receptiei navei/navelor pe teritoriul national, toate aceste activitati se vor realiza intr-un interval de timp mult mai scurt;

- eliminarea riscurilor aferente constructiei si dotarii navei/navelor, prin supravegherea/controlul indeaproape al activitatilor specifice desfasurate pe teritoriul national;

- transferul de tehnologie pentru construirea/mentenanta navelor, precum si includerea acestei tehnologii in inventarul de capabilitati tehnologice la mobilizare;

- crearea premiselor constituirii unui centru de mentenanta in Romania, cu responsabilitati in realizarea mentenantei/modernizarii pe ciclul de viata al navelor."

"Prin atribuirea acordului cadru/contractului multianual pentru achizitia corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 catre Damen Shipyards Group-Olanda prin Santierul Naval Damen Galati S.A., statul roman, prin Ministerul Apararii Nationale/fortele navale romane, nu fac altceva decat sa valorifice, sa consolideze si sa dezvolte aceasta capabilitate industriala si expertiza existente in domeniul constructiei si dotarii navelor militare pe teritoriul national [...]", sustine MApN.

MApN: "Santierul Naval Damen Galati este singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE"


Mai mult, Ministerul Apararii precizeaza ca "un fundament esential in alegerea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 furnizate de Damen Shipyards Group-Olanda prin Santierul Naval Damen Galati S.A. il reprezinta intervalul de timp in care corvetele pot fi construite, dotate si furnizate fortelor navale romane, acest santier naval din Romania fiind singurul care poate  realiza prima corveta in maximum 2,5 ani, si totalul de 4 corvete in maximum 7 ani, asigurandu-se astfel capabilitatea de lupta "Corveta multifunctionala" conform termenelor avute in vedere."

"Santierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnica, logistica si organizatorica sa realizeze constructia si dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru fortele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE si alte cateva nave cu destinatie militara pentru tari terte. In Romania nu exista un alt santier naval care sa posede capabilitatea industriala necesara care sa faca fata cerintelor impuse de realizarea unei corvete", se arata in nota de fundamentare.

In ceea ce priveste bugetul, nota de fundamentare detaliaza ca acesta va fi in total de 3,6 miliarde, impartit de-a lungul a patru ani 2017-2020. // UPDATE - 23 nov 2016: Costul total al programului pe sapte ani este de circa 1,6 miliarde de euro (cu TVA). Detalii aici.

Corveta Damen SGMA 10514

Lungime: 105,11 m
Latime: 14,02 m
Viteza maxima: 28 noduri
Autonomie (la 14 noduri): 5.000 mile marine
Echipaj: 120
Propulsie: CODOE 2x10000 kW + 2x1300 kW, CPP
Deplasament: 2365 tone
Armamement compatibil
    - Tun de calibru mediu - 76 mm;
    - Close in weapons system;
    - 2 x arme de calibru mic
    - 2 X lansatoare SSM (racheta sol-sol)
    - 12 celule cu lansare verticala pentru aparare antiaeriana de raza scurta
    - 2 X lansatoare de torpile
    - 2 X  decoys/chaff;
    - ECM.
Senzori/Radar:
    - 3D surveillance & target indication radar & IFF;
    - Radar/electro-optical fire control;
    - Hull mounted sonar;
    - ESM.
Heliport pentru eclioptere pana in 10 tone
Hangar pentru elicopter
Poate sustine 2 barci pentru trupe cu coca rigida (RHIB)

De ce achitioneaza Romania corvete multifunctionale?

"Cele mai eficiente nave de lupta de suprafata in zona de litoral sunt navele din clasa "corveta", cu deplasament mediu, capabile sa indeplineasca intreaga gama de misiuni in Marea Neagra si in afara acesteia, avand o autonomie corespunzatoare si calitati nautice care sa le permita executarea actiunilor inclusiv in conditii hidro-meteorologice dificile", argumenteaza Ministerul Apararii.

In prezent, fortele navale romane au in dotare patru corvete (din clasa Tetal), care sunt depasite din punct de vedere operational si tehnic, cu interoperabilitate limitata in raport cu navele altor state membre NATO, "avand resursa de viata epuizata si dotare cu echipamente si tehnica de provenienta estica, a caror modernizare nu este fezabila".

"Prin dotarea cu corvete noi, luandu-se in considerare durata de viata a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungita ulterior prin modernizari succesive, se asigura fortelor navale romane certitudinea operationala necesara pentru indeplinirea corespunzatoare a misiunilor specifice pe termen mediu si lung", sustine MApN.

Dintre misiunile care vor fi indeplinite de aceste corvete, MApN precizeaza:
    - desfasurarea de actiuni militare, independent sau in cadrul unor grupari multinationale, pentru asigurarea integritatii spatiului maritim;
    - participarea la impunerea respectarii legislatiei nationale si internationale in apele teritoriale, zona contigua si zona economica exclusiva;
    - executarea operatiei de securitate maritima si a interventiei pentru cautare-salvare pe mare;
    - asigurarea cercetarii permanente a litoralului si a Marii Negre;
    - sprijinirea celorlalte categorii de forte ale Armatei Romaniei;
    - participarea la operatii si misiuni internationale, conform planurilor aprobate.

Corvetele vor actiona ca unitate multifunctionala de lupta intr-o grupare de nave sau izolat. "Corvetele si cele doua fregate T22 vor constitui, prin rotatie, un grup de nave care sa fie pus la dispozitia NATO, in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania", arata MApN.

Corveta Damen SIGMA 10514:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34443 vizualizari

 • +75 (87 voturi)    
  DA, DA, DA (Joi, 3 noiembrie 2016, 12:39)

  mitg [utilizator]

  In sfarsit se impusca doi iepuri dintr-un foc! Consolidarea fortelor armate si bani care se vor intoarce, majoritar, inapoi in Romania odata platiti!
  • +45 (57 voturi)    
   3 iepuri (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:17)

   alegzandru [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Plus un posibil vot pro al Olandei in chestiunea Schengen ;)

   Stim cu totii cat de usor se schimba opiniile in politica externa cand se acorda contracte de mld $ tarilor decidente. De ce nu am folosi cartea asta si acum, cand avem atatea alte avantaje potentiale?

   Bechtel ne-a bagat in NATO, EADS in UE, poate Corvetele astea ne transporta fix in Schengen!
   • +10 (14 voturi)    
    EADS (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:37)

    Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui alegzandru

    trebuia sa ne bage in Schengen.
    • -46 (58 voturi)    
     4 miliarde de lei! de unde bani? (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:23)

     FFF T [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

     Deci pentru 4 corvete se gasesc 4 miliarde de lei, pentru salariile medicilor nu.
     MILIARDE!
     Suntem o țară de iresponsabili. Merităm să ne plece toți medici! Toți! Să rămînem cu corvetele, să le admirăm ca proștii!
     • +18 (26 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:26)

      [anonim] i-a raspuns lui FFF T

      • +4 (6 voturi)    
       Mai mulți bani pentru armată (Vineri, 4 noiembrie 2016, 9:47)

       andreitr [utilizator] i-a raspuns lui

       e mai bine. O flotă aliată la Marea Neagra si putler si rusnacii se vor gândi de două ori când vine vorba de România.
     • +14 (16 voturi)    
      nema matematica? (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:53)

      g01an [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      4 mld impartit pe 4 ani din bugetul armatei oricum firav, nu din banii veniti "crestere economica" si se raporteaza la 4 mld in fiecare an de acum incolo, indiferent cum va merge economia. ai avut marja de eroare de doar 75% in comparatia asta, daca nu luam in considerare ce se intampla dupa 2020. o nimica toata.
     • -17 (21 voturi)    
      auzi FFF (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:44)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      Astora ce lauda guvernul pe aici nu le pasa de medicii din Ro, ca s de la multinationale sau din guvern, la lefoaiele lor nu au treaba cu spitalele din Ro unde merge doar pulimea, ei se trateaza in Austria.
      • +6 (10 voturi)    
       s-a vazut (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:53)

       Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       ce beneficii au avut ranitii la colectiv.
       Tot bacteriile din Romania i-au omorat pe unii.
      • +3 (5 voturi)    
       raport? (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:18)

       LucianBaciu1 [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

       unde se pot raporta comentarii? de cand se aproba comentarii cu limbaj licentios, ca cel de mai sus? daca vreti sa faceti doar trefic, o sa imi iau informatii de pe o platforma mai decenta. sunt destule.
       • 0 (2 voturi)    
        cuvant (Vineri, 4 noiembrie 2016, 8:31)

        Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui LucianBaciu1

        pt cultura ta: "pulimea" e cuvant popular atestat la cronicarii din sec. XVI - eu nu am atacat persoane, ci idei - altii ataca persoane pe aici
      • +3 (3 voturi)    
       ti-e ciuda? (Vineri, 4 noiembrie 2016, 9:24)

       Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Eu angajez la multinationala ingineri, tehnicieni si muncitori.
       Ma bucur daca iti depui CV-ul ca sa te angajez si sa-ti rezolv ciuda.
       Toate multinationalele duc lipsa de oameni, depune CV-ul oriunde si vei primi un post de munca.
     • +6 (10 voturi)    
      cind rusi (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:45)

      gopo2016 [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      iti stau pe presul de la usa cu o armata intreaga, normal e ca si tu sa faci ceva, mai ales ca aliati iti trimit forte sa te apere sau ma rog sa fie aici pt a-si incorda muschi, atunci si armata romana trebuie sa se inzestreze, ideea e buna mai ales ca se contruiesc la noi in Romania
     • +3 (5 voturi)    
      Doar nu de la tine (Vineri, 4 noiembrie 2016, 9:02)

      Adriana_10 [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

      Nu ii mai plange pe medici, primesc spagi cu duiumul, castiga mult mai mult decat crezi tu.
      Cele 4 miliarde se platesc in 4-5 ani, nu in fiecare an ca salariile medicilor.
      Nu zic ca nu trebuie sa primeasca si medicii, dar hai sa fim cumpatati, nu toti odata, ci gradual, se vor creste si salariile medicilor.
   • +33 (35 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:36)

    Procuratorul [anonim] i-a raspuns lui alegzandru

  • +33 (49 voturi)    
   Rusia e cea care a lansat o cursa a inarmarilor (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:32)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Romania e un stat care isi amelioreaza permanent functionarea si capabilitatile, e o tara care creste economic solid (6% in ritm anual in acest moment, locul 1 in Europa) si stabil.

   Coruptia la nivel inalt e combatuta cu o duritate fara precedent si fara echivalent in statele vecine noua sau chiar in restul UE (unde nu exista DNA-uri, iar unele servicii de informatii sunt clar depasite de situatiile interne).

   Actuala Putere executiva e una care administreaza profesionist societatea romaneasca si care e dispusa sa invete din erori, avem una dintre guvernarile performante din Europa. Sper sa mentinem aceasta dinamica guvernamentala si dupa alegerile din decembrie.

   Suntem membri (si nu dintre cei mai neinsemnati) ai celor mai mari si mai puternice blocuri economice si politico-militare de pe planeta, UE si NATO.

   UE e insa intr-o plina criza de "ajustare" brutala, autoproclamatele "elite" vest-europene s-au desprins treptat de realitatile traite de populatiile occidentale si au slabit coeziunea UE prin demersuri ideologice si demagogice.

   Rusia a profitat de "fereastra de oportunitate" (UE in criza si USA condusa slab de administratia Obama) lovind imediat in tarile din imediata sa vecinatate, ocupandu-le teritorii si proiectand sa se extinda teritorial in tot sudul Ucrainei, pana la frontiera Romaniei.

   Romania nu are incotro si e obligata sa se inarmeze temeinic si cat mai repede in fata agresiunii imperialiste ruse.

   Romanii nu pot pune baza intr-un eventual ajutor militar masiv din partea unor tari occidentale care sunt gata sa sacrifice alte state doar pentru a face afaceri cu Rusia si a-si mentine su perfuzie economiile de asistenta sociala impovarate de datorii publice imense.

   Singura alianta strategica care ne-a adus concret protectie e aceea cu USA si o vom continua, dar o victorie la presedintia US a unui "izolationist" ne poate crea dificultati.

   In clar, toate evenimentele internationale actuale arata ca e vital sa ne asiguram forte proprii de aparare.
   • -26 (46 voturi)    
    fraze (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:45)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    "Romania e un stat care isi amelioreaza permanent functionarea si capabilitatile, e o tara care creste economic solid (6% in ritm anual in acest moment, locul 1 in Europa) si stabil. Coruptia la nivel inalt e combatuta cu o duritate fara precedent si fara echivalent in statele vecine noua sau chiar in restul UE (unde nu exista DNA-uri, iar unele servicii de informatii sunt clar depasite de situatiile interne)."
    Ce s astea, pasaje din fratii Grimm?
    Poate in cartierul tau e asa.
    • +17 (19 voturi)    
     mai aveti bani de tastatura ? (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:21)

     Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     S-a activat iar agentul rus retard toni Romania.

     Suparare mare la agentura rusa de limba romana ca raman fara ruble de vodca din cauza incompetentei.
     • -15 (17 voturi)    
      retard?....cine zice ala este! (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:45)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Sufleu

      -----
   • -3 (19 voturi)    
    Te citesc de ceva timp cu atentie ! (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:43)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Si cu multa curiozitate ! Sa ma explic de ce !

    Acum ceva timp mi-au incaput pe mana niste reviste "Lumea". Rasfoindu-le am inteles ca inainte de 1989 publicatia aceasta reprezenta canalul prin care romanii (cei instruiti ) luau cunostiinta de ceea ce se mai intampla in lume, in politica internationala a celor doua mari blocuri, precum si a blocului neafiliatilor, neutrilor.

    Ai scris cumva la viata ta in "Lumea" ? Te intreb pt ca ai acelasi stil impersonal ca al majoritatii redactorilor ce semnau acolo. Acelasi continut "corect", fara naivitati dar si fara sclipiri - si nu te supara - fara viata ! Aceiasi incercare de exhaustivitate in ceea ce priveste acoperirea subiectului.

    Incearca d-le, sa fii si tu cenzurat macar odata de HN ! Sa simti ca traiesti cand scrii pe site-ul asta !

    PS. Daca nu ar trebui completat spatiul "subscriere email", m-as lua de ganduri !
    • -6 (8 voturi)    
     Fff buna comparatia cu "Lumea" din RSR (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:45)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     ----
    • -4 (8 voturi)    
     ... bun ... (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:13)

     Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     ... dignostic ... .
 • +60 (70 voturi)    
  In sfarsit ! (Joi, 3 noiembrie 2016, 12:46)

  romanul1 [utilizator]

  Alte tari au cumparat 4 corvete pentru 1 miliard de euro, noi vom produce in tara si vom achizitiona aceste 4 corvete pentru aproximativ 800 milioane de euro.

  Navele sunt foarte bune, extrem de necesare, sunt modele noi, Stealth, pretul e foarte bun iar productia e aproape integrala in Romania.

  Este o achizitie care trebuia facuta mai demult, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

  Acest contract impreuna cu obligatia de plata esalonata trebuie semnat urgent, pana nu se schimba guvernul.

  Vrem corvete noi, Stealth, fabricate in Romania !
  • +26 (30 voturi)    
   submarine n'or sti sa faca ?! (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:32)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

   ca tare ne'ar fi bune si fo patru d'alea..
  • +6 (8 voturi)    
   Nu e suficient (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:02)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

   Rusii aduc submarine de atac specific create pentru Marea Neagra acum. Noi avem in vedere o dotare navala completa in cel putin 7 ani. Trebuie conceput un raspuns corespunzator la inarmarea ofensiva rusa acum. Peste 7 ani va fi prea tarziu.
 • +44 (46 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 noiembrie 2016, 12:52)

  [anonim]

 • -45 (55 voturi)    
  NU (Joi, 3 noiembrie 2016, 12:52)

  MG [utilizator]

  NU
  • +39 (49 voturi)    
   Frumos (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:13)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui MG

   A invatat si Dimiti Rogozin un cuvant in limba romana!
   • -26 (34 voturi)    
    deci pt tine (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:43)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    Deci pt tine toti cei "anti-war" sunt pro-rusi? Tare deductia ta.
    • +29 (33 voturi)    
     Bineinteles ca da (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:16)

     mitg [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Romania se afla la granita "imperiului in vesnica expansiune" (Rusia).

     Prin urmare, daca Romania nu vrea sa fie cucerita de acel imperiu, trebuie sa investim in echipamente care sa ne permita sa ne aparam cat de cat impotriva rusilor.

     Daca nu-ti convine, muta-te in Belgia. Gasesti acolo "anti-war" sa-ti ajunga!
     • -22 (28 voturi)    
      hahahahahaha (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:36)

      spy [utilizator] i-a raspuns lui mitg

      da, da, o sa faca praf cele 45 de nave si 6 submarine rusesti din Marea Neagra
    • +21 (21 voturi)    
     Comment sters de user (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:39)

     Procuratorul [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

    • +27 (29 voturi)    
     A te pregati cu tehnica pentru a te apara (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:00)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     in fata unui vecin primitiv, agresiv, care nu-si respecta tratatele semnate nu inseamna a fi pro-razboi ci tocmai a preveni razboiul. Puterea militara a SUA a facut ca rusia sa-si tempereze zelul razboinic nu discursurile lui Ghandi
    • +3 (3 voturi)    
     >>>>>>>>>>>>> (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:13)

     Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     te-am prins, tu esti Newlook!

     ala are fix aceeasi exprimare ca tine :D
 • +29 (39 voturi)    
  Foarte bine! (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:03)

  tarantella [utilizator]

  Arata mult mai bine decat cele 2 fregate la mana a 2-a, in fapt niste "coji" plutitoare dotate cu un singur tun, pe care guvernul PSD a dat aproape 200 mil. euro. Pana si piratii somalezi au mai multa putere de foc pe o barca de 7m.
  • +10 (12 voturi)    
   Mai sunteti? (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:01)

   rcb [utilizator] i-a raspuns lui tarantella

   Fregatele n-au nici o legatura cu corvetele si nici cu piratii somalezi. Nici o corveta (care e nava de paza de coasta, se bate cu pescarii de calcani din Turcia) si nici o barca de somalezi sau de irlandezi nici nu zgarie fregata, care e nava de insotire pe ocean. Cu o jumate de tun sau fara tun trece peste ele.

   Problema cu inzestrarea cu armament a fregatelor e reala, dar e din alt film.
   • +1 (1 vot)    
    Mai sunteti? (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:34)

    tarantella [utilizator] i-a raspuns lui rcb

    Dom sef, navele pazei de coasta n-au nici o legatura cu fregatele si corvetele si nici cu piratii somalezii (asta cu piratii era o figura de stil, procedeu literar prin care se accentueaza o anumita idee)
    Uite aici o nava care se incadreaza in pretentiile lu' matale:

    http://observator.ro/cdn/wp-content/uploads/2013/09/sirieni-stefan-cel-mare-garda-de-coasta_2.jpg

    Intamplator, nava din poza a fost construita la acelasi santier naval - Damen Galati - si a intrat in dotarea Garzii de Coasta prin 2010. Iti garantez ca n-o sa gasesti pe ea nici un lansator de torpile sau rachete.
    • +3 (3 voturi)    
     Ba cam au (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:47)

     rcb [utilizator] i-a raspuns lui tarantella

     Ia de-aici...

     https://en.wikipedia.org/wiki/USCGC_Bertholf

     Asta e o corveta sau nu e? Cam e, si nu-i fregata.
     Deci, ramane cum am stabilit - paza de coasta.
 • -39 (55 voturi)    
  cate spitale (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:25)

  xanti [utilizator]

  Se construiesc cu banii astia?
  • +29 (35 voturi)    
   Nu destule (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:38)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Nu destule incat sa tratam toate victimele pe care Moscova ( adica voi acolo la subsol ;) ) le-ar cauza dac-ar putea.
  • -24 (30 voturi)    
   Dar niste gradinite nu? (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:42)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Ca anual MII de copii raman nedusi la gradi, ca s insuficiente.
   • -33 (39 voturi)    
    ba da (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:09)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Normal ca e nevoie si de gradinite dar spune-i asta lui Ciolos care arunca bani pe statui de lemn si corvete.
    • +27 (27 voturi)    
     Voua va trebuie urgent un spital psihiatric (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:58)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     Ca la mai toti postacii rusnaci ce mor de grija Romanilor care nu cumva sa fie in stare sa se apere de barbarii mujici. Nu mai bine crese ca tot scade numarul de copii
     • -26 (26 voturi)    
      tu esti boier, pun pariu (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:13)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

      Ce stii tu ce este in Romania reala?
      Ca toti activistii pro-sua de pe aici.
      • +12 (12 voturi)    
       Dupa tine Antonov (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:54)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Romania aia reala ar trebui sa stea capra la rusi.
       Uite ca dupa noi, nu!
       • -17 (19 voturi)    
        corect, voi stati la am-ericani (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:47)

        Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        ----
        • +6 (8 voturi)    
         Antonov (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:47)

         AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

         Ti-a placut asa mult 50 de ani sub rusi? Sa stii ca Sindromul Stockholm e incadrat la boli psihiatrice!
  • +21 (25 voturi)    
   ce te mai complici cu spitalele bre (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:03)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   calculeaza direct cite ajutoae sociale se pot mari de banii aia sau cite bonusuri de performanta se pot da... De parca acu de spitale ducem lipsa, nu de medici, asistente, fase, pansamente, medicamente, curatenie si tot asha. Hai sa facem in loc de corvetele alea un spital de 1 ori cit ala din Viena, sa moara capitalistii de ciuda. Daca avem cea mai mare cladire a parlamentului din iuropa, de ce sa nu facem si cea mai mare catedrala si cel mai mare spital.
  • +15 (17 voturi)    
   Granita cu Rusia si productiea in tara (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:15)

   Rogue [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Ne place sau nu, avem granita maritima cu o Rusie care a speculat tot timpul slabiciunea armatelor tarilor vecine sau in care crede ca are interese pt. a creea probleme si a-si impune vointa deci trebuie sa ne dotam armata. Costurile neinarmarii (sociale sau economice) ar fi mult mai mari decat orice alta investitie.

   Cel putin la contractele care sunt castigate de firmele din Romania o parte din acesti bani sunt recuperati de stat si s-ar putea redirectiona, dupa o perioada, spre altceva sanatate, invatamant, etc.

   Din pacate se pare ca rusul nu prea mai are rabdare si trebuie sa ne inarman sa speram ca vom putea produce cat mai mult in tara recuperand astfel parte din bani ca mai traziu sa avem si pt. altceva.
  • +12 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:28)

   [anonim] i-a raspuns lui xanti

 • +25 (29 voturi)    
  bravo (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:27)

  serban_d [utilizator]

  Un pas inainte si pentru Galati si pentru fortele navale
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:40)

  [anonim]

 • -25 (35 voturi)    
  ieri (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:41)

  bobyff [utilizator]

  si ieri Ciolos si Iohannis ne explicau ca nu e bine sa crestem salariilor celor care muncesc corect
  • +18 (20 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:41)

   Procuratorul [anonim] i-a raspuns lui bobyff

  • +15 (19 voturi)    
   Minti (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:56)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   Ei explicau tocmai ca nu e sustenabil sa cresti salariile la toti bugetarii fara discernamant si mai ales fara criterii de performanta si crestere a productivitatii muncii. Asta inseamna a munci corect, nu a sta la birou la cafele toata ziua si a trata cu sictir pe cei veniti sa-si rezolve problemele
  • +13 (13 voturi)    
   exact (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:04)

   DSS [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   alea trebuie marite doar in conditii de performanta sporite. salariile de la stat sunt mai mari decat cele la privat, in timp ce randamentul la privat este mult mai mare.
   ar fi bine sa fie marite salariile la personalul din invatamant si sanatate, dar sa zboare sute de mii de oameni din personalul TESA (absolut inutili), din primarii, prefecturi si ministere.

   Inzestrarea militara e absolut necesara daca vrem ca Romania sa ramana stat independent.
 • +18 (20 voturi)    
  Hei! (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:50)

  Marian G. [utilizator]

  Dar avem corvete multe pe Dorobanti, de ce trebuie sa cumparam altele? :))))
  • +3 (9 voturi)    
   Pana isi fac efectele (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:53)

   Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui Marian G.

   bolilor venerice in armata rosie va fi prea tarziu
  • -2 (4 voturi)    
   Aha (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:42)

   Amoredivino [utilizator] i-a raspuns lui Marian G.

   Chevrolete Corvette .... bună asta ...
  • +4 (6 voturi)    
   si... (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:02)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Marian G.

   si parasute sunt o gramada pe dorobanti, doar ca nu poti sari din avion cu ele, cica nu-s de incredere.
 • +13 (17 voturi)    
  excelent (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:57)

  DSS [utilizator]

  foarte buna achizitie, extrem de necesara in conditiile in care Rusia se doteaza cu nave si submarine noi intr-un ritm fara precedent la Marea Neagra.
  E foarte foarte tare ca navele vor fi construite la Galati. De munca pt mii si mii de oameni. Sper sa se semneze contractul cat mai repede ca sa inceapa munca la anul.

  acum sa vezi spume pe trolii rusnaci :))
 • +20 (20 voturi)    
  sa nu uitam (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:58)

  JohnnyDepp [utilizator]

  Sa nu uitam ca pe langa taxele recuperate, banii care in mare parte raman in tara, noi primim know-how si reinvatam cum se fac navele. Inginerii care vor lucre la aceste nave vor putea sa lucreze si pe alte categorii de nave. Romania are potential pt santierele navale.
  • +4 (4 voturi)    
   cred ca (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:37)

   gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyDepp

   stiu deja cum se fac navele. zice in articol ca santierul a facut 19 nave de razboi moderne pentru altii.
 • -17 (23 voturi)    
  shenghenul e pe miliarde de euroi... (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:59)

  demaGOGU [utilizator]

  ..bey astia.
  • -9 (15 voturi)    
   nici macar (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:10)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Doamne fereste sa fim primiti ca islam scrie pe noi.
   • +9 (11 voturi)    
    Acum scrie rusnac (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:53)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    O fi mai bine ? Nu ma prea intereseaza ce scrie pe voi, important e ce e mai bine pentru majoritatea cetatenilor Romaniei. PS Spatiul Sch. nu are nici o legatura cu imigratia !
 • -11 (19 voturi)    
  De ce si de cind e danez Santierul naval Galati? (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:11)

  D-or [utilizator]

  Prin '87 santierul facea petroliere, nave trans-oceanice, vase de croaziera de lux, nave speciale pentru fiordurile tarilor nordice.... Am facut practica acolo... Avea si dotari si, mai ales, personal calificat.
  Galatiul avea si facultate de Nave.

  Aveam tot ce trebuie. Cine ne-a impus privatizarea lui?
  • +8 (10 voturi)    
   nevoia (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:09)

   DSS [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ai vazut tu o firma de stat care sa mearga bine? firma de stat inseamna coruptie, ineficienta, pierderi, nepotism, etc
   in plus tu crezi ca un santier romanesc stie sa faca o nava stealth. chiar asa, tu stii ce inseamna asta si ce stie sa faca nava asta?
   • -10 (16 voturi)    
    stiai ca? (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:44)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui DSS

    Tu stii ca in clipa asta 80% din economia tarii e la privat (multe multinationale vest) si chiar asa, privatizata, tara merge tot ca dracu?
    • -7 (15 voturi)    
     Astia nu stiu nimic; nici nu vor sa stie (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:22)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Astia nu stiu nimic; nici nu vor sa stie. Telul lor e sa latre in directia data de stapani.
     • +6 (8 voturi)    
      ha ha, (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:50)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Latraii Moscovei acuza! Mai usor mai Grivei ca va da mai da Putin un os ceva! Dar nu acum ci peste vreo 10 ani cand isi revine pretul petrolului.
    • +9 (11 voturi)    
     contrazice-ma! (Joi, 3 noiembrie 2016, 17:23)

     q1953 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Daca acum cand exporta de 60 mld. E tara merge ca dracu, cum mergea pe timpul vostru(pana in 1990) cand exporta de 10 mld. $, iar in tara era foamete, frig in case, program TV de 2 ore pe zi?
     • +7 (7 voturi)    
      Nu toata lumea (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:35)

      Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui q1953

      moare de foame si de alcool ca mujicii tai. In Romania se traieste mult mai bine decat in Rusia furata pana la foamete de mafiotii KGBului.
      • +2 (2 voturi)    
       ??? (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:38)

       q1953 [utilizator] i-a raspuns lui Sufleu

       Cred ca ai gresit adresantul!
   • -5 (5 voturi)    
    Pt. ca nu avem legea raspunderii manageriale (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:24)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui DSS

    similara cu cele din Franta, Austria, Germania... , aplicabila atit firmelor de stat cit si celor private.

    Chiar, ei care ne-au impus toate alea, de ce nu ne-au cerut sa adoptam si aceasta lege?

    Pai, cum ne mai cumparau ei pe doi lei?
  • -7 (15 voturi)    
   shhh...ca te fac astia rusnac (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:10)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Am ramas si noi cu cnau-hau-ul nostru. Suntem subantreprenori la o firma de uniforme militare, punem petice.
   Imi place asta: "-crearea premiselor constituirii unui centru de mentenanta".
   • +8 (10 voturi)    
    pe D-or nu il banuieste nimeni ca e rusnac (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:59)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Dar pe tine, da!
    Ma intreb ce rahat mancai daca navele erau comandate in Olanda sa zicem!
 • -2 (8 voturi)    
  nave comerciala (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:23)

  cet [utilizator]

  Cand comanda statul roman si nave comerciale? - tot la santierele navale romanesti,bineinteles,acestea alcatuind o industrie navala de succes pe plan mondial
  • +5 (5 voturi)    
   Companiile de shipping comanda (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:57)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cet

   de obicei nave comerciale, nu statul roman, grec sau olandez.
   • +3 (3 voturi)    
    romanu' s'a obisnuit cu statu (Joi, 3 noiembrie 2016, 23:32)

    om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    statu la umbra, statu de vorba, dar mai ales statu degeaba.
    deci, noi ne vrem inapoi statu.
    din cinci in cinci ani ne luam inapoi tzara, cu statu degeaba, adica statu roman.
    statu in palavrament, statu la viktoria, cotrocesti, etc.
    sa faca statu, dom'le !
 • +1 (7 voturi)    
  Multe argumente pro dar as fi vrut transparenta (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:28)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Am citit pe sarite nota de fundamentare. E o insiruire de platitudini, foarte adevarate unele, cam exagerate altele.
  Ca idee baieti, faceti documente in PDF, nu in word, ca poate le gasiti aiurea pe net modificate si va faceti de bafta.

  La fel ca la achizitia de avioane F16, prin negociere directa cu Portugalia, vad aici o noua achizitie opaca, directa.
  Mi-ar placea tare mult sa vad o procedura de achizitie argmentata la nivel public, cu trei-patru producatori, cu produse descrise la nivel detaliat, cu preturi, cu facilitati.
  E ok ca le producem in tara, ca roamanii nostri au de munca si ca sunt produse de ultima generatie dar normal este sa deschizi oferte publice competitive si sa alegi cel mai bun produs.
  De unde stim ca nu puteam cumpara ceva mai bun, la un pret mai mic ?
  Nu vreau sa par obtuz dar achizitia de F16 e si acum combatuta public, avioane de generatie mai veche, pret mare etc
  Asa ca, pe viitor, n-ar fi rau sa avem o dicutie mai ampla si mai deschiza public pe aceste achizitii de sute de milioane de euro.
 • -14 (24 voturi)    
  4 gonflabile la pret mai mare decat 2 Mistral (Joi, 3 noiembrie 2016, 14:55)

  baciul-vrancean [utilizator]

  Pe astia nu ii ia cineva la intrebari? A, am uitat, Ambasada Olandei nu protesteaza decat daca primesc altii contractele direct! Situatia asta e tot asa cum au facut mai mereu- au facut pe supermofturosii, ca si austriecii, cand a fost vorba de intrarea Romaniei in diverse organisme europene, ca n-avem stampila pe timbru, etc. Pana si-au luat tainul. Dupa aia, mucles! Pana la urmatoare pleasca!
  Cum se numea asta, oare? Santaj?
  Ma uimeste cantitatea de laudaci care sar cu periajul la auzul unei atribuiri directe, fara licitatie, fara oferte din mai multe parti. Iar vrajeala cu- raman banii in tara- e o tampenie mai mare decat santierul naval. Stim bine cum ies profiturile din tara. Pentru 800 milioane [ deocamdata, ca urmeaza inarmarea lor, mentenanta, etc] platesc si ei salarii pentru o mie-doua de muncitori. La final se fac doua miliarde de euroi in tescaraul portocalei .La pretul asta luam noi cele doua fregate Mistral, refuzate rusilor si luate de Egipt cu 656 milioane lire sterline. In loc, noi cumparam niste gonflabile cu pret mai mare decat doua FREGATE. Chiar ne luati de prosti?
  Colonie olandeza. De fapt olandezo-austrica. Ca "investitorul" nomero uno e Olanda si nomero due e Austria.
  • +8 (10 voturi)    
   ai probleme cu mansarda, nu cu corvetele (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:04)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui baciul-vrancean

   Bati campii ca si cum banii aia s-ar plati direct statului olandez. Asta findca in capul vostru de marxisti resapati nu prea exista diferenta intre un stat si o companie cu actionari dintr-un anume stat. Asa cum circuitul banilor sau o structura de pret este ceva total nebulos pentru voi.
   O singura intrebare am: Daca corvetele se construiau in Olanda ce mai comentai?
   • -7 (9 voturi)    
    Marxist esti matale! (Joi, 3 noiembrie 2016, 17:32)

    baciul-vrancean [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Daca tu crezi ca un stat ca Olanda nu reprezintă si interesele companiilor private olandeze!
    Du-te si raspandeste-ti gazele toxice in alta parte!
    • +2 (4 voturi)    
     Baciule , sezi pe coada! (Joi, 3 noiembrie 2016, 20:53)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui baciul-vrancean

     In tara asta nu exista santiere navale cu capital german, francez, roman, bulgar, britanic, capabile sa faca acele corvete. Daca existau atunci puteam vorbi de lobby-ul olandez care i-a surclasat pe ceilalti.
     Dar ramane sa-mi explici cati bani ajung la statul olandez si cati bani ajung la staul roman. Hai ia-o usurel, o corveta costa cam 200 milioane cacareze, rata de profit o fi 10%. Damen plateste oamenii, CAS + CASS, TVA, taxe locale si alte taxe pe care nu le-a taiat inca Dracnea. Dupa aia are profit, plateste impozit si dupa aia isi coteste dividendele acasa in Olanda. Hai spune-ne tu cam cate cacareze primeste statul olandez?
     • -2 (2 voturi)    
      Te-ai gazat singur, Ali (Vineri, 4 noiembrie 2016, 7:31)

      baciul-vrancean [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Încă o data iti spun, Statul,Olandez isi reprezintă roti cetatenii si companiile, nu ca Statul Roman. Chiar prin coruptie, daca e cazul. Nu fi bolsevic in gândire!
      Doi. Se creaza un monopol. Damen ia tot. Adică si mentenanta pentru restul navelor, alea amarate care sunt acum, dar si pentru cele viitoare.
      Singura tara care mai are corvetele Damen este Indonezia, fosta Colonie Olandeza!
     • -1 (1 vot)    
      Ali, te-ai gazat singur ! (Vineri, 4 noiembrie 2016, 7:45)

      baciul-vrancean [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Bolsevic mai esti, de o tot dai cu statul!
  • +7 (7 voturi)    
   nu chiar. (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:12)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui baciul-vrancean

   Rusii au raportat un pret de 1.4 mld euro pentru cele 2, fara elicoptere pe ele. Costurile totale ar ajunge la valori astronomice si sunt necesare doar pentru suportul la sol al trupelor terestre in cazul unei invazii, o situatie care ar trebui sa fie evidenta este in afara necesitatilor marinei romane.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu tocmai (Vineri, 4 noiembrie 2016, 7:22)

    baciul-vrancean [utilizator] i-a raspuns lui g01an

    Pretul cu cate le-ar fi luat rusii includea un masiv transfer tehnologic. De fapt de aia le vroiau, ca niste coji de tabla contruiau si ei.
 • +10 (12 voturi)    
  Asa da (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:01)

  Rogue [utilizator]

  Avand in vedere militarizarea Marii Negre de catre Rusia este o achizitie necesara care va genera comenzi si altor firme din Romania, banii ramnand in aici.

  Atunci cand se poate achizitiile militare trebuie sa fie facute in tara deoarece, pe langa argumentele, pertinente, din Nota de Fundamentare: am plati mai putini bani (costuri mai scazute fata de alte tari), se genereaza cerere nu doar firmei care primeste contractul dar si la cele care creaza subansablele (poti sa ai mii de oameni angajati la un asemenea proiect), taxele generate de acesti bani vor fi colectate de bugetul Romaniei.
  Din pacate este cam singurul contract de acest gen (mai este cel de modernizare al Vedetelor Blindate, foarte necesar, dar este mai mic), spre deosebire de Polonia care foloseste intens aceasta metoda care ii permite atat sa se inarmeze dar si sa isi stimuleze economia. De ex. a colaborat cu Ucraina si acum poate produce ATGM noi nu am reusit nici macar atat, daca se intampla ceva si se epuizeaza stocul importat o sa asteptam cateva luni la rand altul si inca cateva luni pana le produc....

  Am importat si camioane cand Roman Brasov producea asa ceva si exporta armatei US (noroc ca s-au trezit, destul de tarziu, si au cumparat cateva produse la Roman).
  • -17 (19 voturi)    
   Ref la "militarizarea marii negre de catre Rusia" (Joi, 3 noiembrie 2016, 15:27)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Rogue

   Multi se pare ca nu au aflat de Tratat Montreux 1932 care spune ca in Marea Neagra nu au acces decat flotele militare ale statelor riverane. (Tratatul asta voia Base sa l anuleze pt. Iu-es-ei)
   • +13 (13 voturi)    
    Ai auzit si tu de Montreux? (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:05)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Cica a fost si un festival acolo dar rusii nu au fost inivitati.
   • +12 (12 voturi)    
    Minciuni, manipulare, propadangda (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:10)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Intr-un cuvant, Rusia.

    Vasele militare de orice fel au voie in Marea Neagra cu urmatoarele conditii:

    a) sa fie sub 15,000 tone
    b) sa nu stea in Marea Neagra mai mult de 21 zile
    c) sa nu fie, daca sunt vase straine, mai mult de 9 vase straine militare in Marea Neagra simultan

    Restrictia de 15,000 tone pt. vase militare se aplica si statelor care au iesire la Marea Neagra, din acest motiv Rusia nu aduce cine stie ce distrugatoare pe-aici.
    • -2 (2 voturi)    
     nu aduce distrugatoare (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:27)

     om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui mitg

     pt.ca n'avem submarine...
  • +2 (2 voturi)    
   in privinta echipamentelor militare (Joi, 3 noiembrie 2016, 23:49)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Rogue

   in special cele pentru lupta, este important sa poti asigura reparatii. in lupta, echipamentul, in speta corvetele alea, sufera avarii ce trebuie reparate.
   este f. important sa fie recuperate in cel mai scurt timp posibil. galatiul este cel mai aproape, mai aproape decat uk sau olanda....
   deci, pe langa avantajele economice, sunt si niste avantaje militare, tactice.
   dar si strategice, de descurajare a oricui gandeste a incerca...
   e un inceput. apararea este cea mai importanta misiune a statului, chiar inainte de sanatate si educatie.
 • +8 (8 voturi)    
  /// (Joi, 3 noiembrie 2016, 16:28)

  Zibi [utilizator]

  Vedeti ca SSM este in En, nu Ro: adica surface-to-surface missile (a se citi surface=nava de suprafata). Diferenta mare intre sol-sol si SSN
 • -2 (8 voturi)    
  putem sa avem ce corvete vrem, (Joi, 3 noiembrie 2016, 17:50)

  __alex__ [utilizator]

  daca avem generali cu patru stele ca Oprea, si ca el sunt destui in Romania, cu toata dotarea ne bate oricine si daca vin cu crose de hochei.
 • -3 (5 voturi)    
  Si cu (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:18)

  MirceaVoda [utilizator]

  4 corvete aparam Marea Neagra? Uppss, am uitat de bricul Mircea, perla Marinei Romane.
 • +3 (3 voturi)    
  Buna idee ! (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:22)

  Ochiana [utilizator]

  Intarirea armatei romane si locuri mai multe de munca pentru romani, nemaivorbind de furnizorii Damen.
  Galatiul are nevoe de locuri de munca dupa ce SIDEX ul, actualmente ARCELOR MITTAL, a dat afara atatia oameni in ultimii ani
  Da, buna idee Ciolos !!
 • +3 (3 voturi)    
  Corectii la articol (Vineri, 4 noiembrie 2016, 8:49)

  catastoi [utilizator]

  Cred ca este bine ca cititorii sa nu fie dezinformati. Din textul articolului (interpretarea si traducerea unui acronim) rezulta ca acea corveta ar trebui sa lupte pe uscat.
  Explicatie: in traducere la SSM launcher se traduce "racheta sol-sol". De fapt ar trabui tradus "lansator rachete mare-mare" adica SSM trebuie intrepretat corect pentru ca acronimul inseamna "surface to surface missile".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by