Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, vineri, ca saptamana viitoare va semna contractele pentru vaccinul tetravalent si pentru cel hexavalent si ca intentioneaza sa introduca in schema de vaccinare a copiilor si vaccinul pneumococic, scrie News.ro. In ceea ce priveste vaccinul impotriva hepatitei, Bodog spune ca exista probleme in ceea ce priveste producatorul.

Florian BodogFoto: senat.ro

Prezent, vineri, la Valenii de Munte, in judetul Prahova, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat jurnalistilor ca problema legata de vaccinul impotriva hepatitei nu a fost rezolvata si ca spera ca aceasta sa se rezolve la sfarsitul lunii viitoare.

"La hepatita este problema cu producatorul. Producatorul coreean nu are toate actele in regula, noi am identificat un producator european care va avea disponibilitate pentru acest vaccin undeva la sfarsitul lunii martie, va intra pe linia de productie si incercam sa gasim o solutie pentru a ajunge cat mai repede la copii", a spus Bodog.

Acesta a precizat ca in perioada urmatoare va semna contractele pentru alte doua vaccinuri care lipsesc, respectiv pentru vaccinul tetravalent si pentru cel hexavalent.

"Avem ca prioritate de a demara contractul cu vaccinul tetravalent pentru care astept ultimele avize si il voi semna probabil cel tarziu luni sau marti si vaccinul tetravalent va intra pe piata. In ceea ce priveste vaccinul hexavalent, trebuie sa va dau o veste extrem de proasta: procedura a fost facuta anul trecut, nu a fost semnat contracul de fosta conducere a ministerului si nu am primit aviz CFP, ceea ce inseamna ca am doua solutii: fie imi asum raspunderea si semnez contractul fara controlul financiar preventiv, ceea ce poate sa se soldeze cu o acuzatie de abuz in serviciu, fie anulez contractul. Daca anulez contractul fara sa gasesc o alta solutie, in continuare nu vom avea vaccin hexavalent. (...) programul de vaccinare s-a schimbat, calendarul. S-au introdus mai multe vaccinari cu hexavalent pentru a suplini lipsa altor vaccinuri, motiv pentru care am decis si am demarat de urgenta o procedura scurta de achizitionare a vaccinului si saptamana viitoare voi semna contractul si acest vaccin va intra pe piata", a adaugat ministrul Sanatatii.

Acesta a precizat ca intentioneaza sa introduca in schema de vaccinare pentru toti copiii din Romania vaccinul pneumococic, "o noutate absoluta" pentru Romania.

"Practic sunt doua sau trei tari in Europa care nu fac aceasta vaccinare. Vom introduce acest vaccin. In urmatoarea saptamana vom lua o decizie in acest sens", a mai spus Florian Bodog.

Ministrul Sanatatii a participat, vineri, in Valenii de Munte, judetul Prahova, la inaugurarea unei sectii renovate din Spitalul orasenesc din localitate.