DNA, despre neaplicarea infractiunii de abuz in serviciu in cazul functionarilor care emit si aproba acte normative: Orice asemenea acte, indiferent de prejudiciile produse, vor putea fi adoptate fara riscul tragerii la raspundere penala

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 1 februarie 2017, 16:52 Actualitate | Esenţial


DNA
Foto: AGERPRES
Prevederile ordonantei de urgenta care modifica legislatia penala favorizeaza persoanele care de acum inainte vor savarsi fapte de abuz in serviciu, cat si pe cele deja acuzate sau trimise in judecata pentru aceste fapte, transmite DNA miercuri, in urma unei sedinte a conducerii institutiei. DNA atrage totodata atentia ca, prin introducerea prevederii care scuteste de raspundere in cazul infractiunii de abuz in serviciu pe toti functionarii publici de rang inalt si mediu (parlament, guvern si organe administrative locale) abilitati sa emita, aprobe sau adopte acte normative, "orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fara riscul tragerii la raspundere penala a emitentilor".

Directia Nationala Anticoruptie anunta intr-un comunicat ca, miercuri, "Colegiul de conducere al DNA alaturi de procurorii sefi din structura centrala a institutiei s-a intrunit in sedinta extraordinara pentru a analiza riscurile si impactul asupra activitatii DNA, situatie creata in cursul serii de 31 ianuarie 2017 ca urmare a adoptarii Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala".

Astfel, potrivit comunicatului, in urma analizei "au rezultat urmatoarele riscuri:

Prevederile Ordonantei de Urgenta, daca aceasta intra in vigoare, favorizeaza persoanele care de acum inainte vor savarsi fapte de abuz in serviciu - fapte asimilate infractiunilor de coruptie.

In plus, de aceste prevederi vor avea de profitat si persoane deja acuzate/trimise in judecata pentru abuz in serviciu. Avand in vedere ca aceste prevederi intra in sfera legii penale mai favorabile, aplicarea lor, chiar si pentru scurt timp, ii va avantaja pe cei deja anchetati sau trimisi in judecata.

In concret,

1. Prin dezincriminare, asa cum este ea reglementata de Ordonanta de Urgenta mentionata, va fi afectata instrumentarea unui mare numar din cele 2.151 de dosare penale aflate in lucru la DNA avand ca obiect infractiunea respectiva; in unele situatii o parte din aceste cauze se vor clasa.

2. Ca urmare a aceleiasi masuri, va fi afectat procesul penal intr-un numar semnificativ de dosare aflate deja in curs de judecare pe rolul instantelor (procesul penal va inceta sau vor fi pronuntate solutii de achitare).

Prevederile care produc impactul cel mai mare se refera la:

- introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu - 200.000 lei - prag sub care orice fapta de abuz in serviciu nu mai poate fi investigata (limita acestui prag a fost stabilita in mod arbitrar, fara a fi justificata in vreun fel, existand posibilitatea sa fie favorizate anumite persoane determinate),

- scaderea termenului de prescriere a faptelor la 5 ani ca urmare a reducerii sanctiunilor pentru abuzul in serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fara a se preciza care este justificarea).

Pe viitor, prin introducerea in articolul privind infractiunea de abuz in serviciu a alineatului potrivit caruia "Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative", sunt scutiti de raspundere toti functionarii publici de rang inalt si mediu (parlament, guvern si organe administrative locale) abilitati sa emita, aprobe sau adopte acte normative. Astfel, orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fara riscul tragerii la raspundere penala a emitentilor."

DNA mai precizeaza in comunicat ca dintre solutiile preliminare propuse se numara "o evaluare a fiecaruia din cele 2.151 de dosare penale aflate in lucru la DNA si a celor care se afla deja in curs de judecare pe rolul instantelor, pentru a constata in ce masura investigatiile mai pot avea sau nu finalitate, in situatia in care intra in vigoare ordonanta de urgenta".


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5559 vizualizari

 • -10 (10 voturi)    
  Dnsa trebuie să aplice legea (Miercuri, 1 februarie 2017, 17:28)

  Un cititor [utilizator]

  nu să-și dea cu părerea. Pîcat că nu avem un Trump care să facă ordine la procurorii și judecătorii care se implică în politică.
  • +7 (7 voturi)    
   tocmai (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:07)

   nedumeritul [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   tocmai aceste ordonante o impiedica sa aplice legea
   Legea spune ca hotii trebuie pedepsiti, iar ordonantele spun ca hotii nu trebuie cercetati...
   Daca furi 50 000 de euro ii dai inapoi si nu patesti nimic.Exista oameni cinstiti care muncind din greu nu castiga suma aceasta in intreaga lor viata si astia o ansfaca intr-o clipita si rad in barba. Nu le este rusine ba mai si legalizeaza aceasta situatie...
  • +6 (6 voturi)    
   Asta nu-i politica, e vorba de legislatia (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:10)

   ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   pe care DNA trebuie sa o aplice. Daca cineva- Guvernul sau Parlamentul legifereaza hotia la drumul mare, sau generalizeaza mita si nu-i poate nimeni trage la raspundere ca au dat asa o lege iar DNA trebuie sa o aplice sa lase hotii in libertate sau sa nu sanctioneze mita, am ajunge sa fim jefuiti la drumul mare si sa murim la usa spitalulului pentru ca nu mai avem banii de mita. Asta nu-i politica e justitie, atat !!!
  • +5 (5 voturi)    
   Tu cand scrii Trump gandesti Purtin (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:31)

   Stat_de_drept [anonim] i-a raspuns lui Un cititor

   te cunoastem tovarase.
 • +7 (7 voturi)    
  OUG e doar inceputul .... (Miercuri, 1 februarie 2017, 17:43)

  Radu_B [utilizator]

  PSD trece in mare viteza bugetul pe 2017 (10 min la comisia de Buget Finante).

  Lumea crede ca OUG sunt pentru albit fapte din trecut, de fapt se pare ca virgula crima abia urmeaza sa fie comisa ...

  http://www.biziday.ro/2017/01/29/killer-preda-te/

  Dragnea a pus 30 de miliarde sub pixul lui Shaideh (Programul National de Dezvoltare Locala) care pot fi alocati discretionar (cum vrea Liviu) si apoi furati fara sa mai existe riscul de a fi urmariti penal, dupa ce trec OUG-urile.

  Astia se pregatesc sa fure cca 4% din PIB-ul Romaniei. Si daca trebuie sa arda tara ca sa le iasa, or sa-i dea foc fara probleme.

  ROMANIA, TREZESTE-TE !
  • -5 (5 voturi)    
   Dna isi apara salariul nu poporul (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:03)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

   ATENTIE:sunt 1240 de dosare de abuz in serviciu din care 1155 sunt cu prejudicii mai mici de 200000 de lei.
   O medie de 100000 de lei rezulta aprox 100 de milioane lei paguba daca nu s-ar recupera, dar faptul ca nu mai este incriminat penal nu inseamna nerecuperare.
   Dar rezolvarea acelor dosare implica in medie 30 de sedinte de judecata in medie de 2 ore pe zi cu implicarea a cate 5-10 persoane, adica echivalentul, in medie, a 500 de ore de munca directa si inca cel putin de 2 ori pe atat munca indirecta.
   In total pe caz 1500 de ore de munca.
   Adica cu un cist mediu de 5€ rezulta 7500€. Acest cost se tripleaza datorita cheltuielilir materiale si costurilor indirecte- adica ajungem la suma de 22500€.
   Daca mai adaugam si rata de esec a procesului justitionar de 7% ajungem la 25000€ in mare care in lei este peste 100000 paguba medie.
   Deci o chestiune nerentabila pentru statul roman, adica pentru mine, pentru tine si cei multi.
   Insa deosebit de profitabila pentru cei ce lucreaza in sistem: judecatori, procurori, avocati, anaf, antifrauda, politie- adica pentru cei care practic nu doresc sa piarda controlul!!
 • +4 (4 voturi)    
  adica liber la furt (Miercuri, 1 februarie 2017, 17:51)

  Radu_B [utilizator]

  Lumea crede ca OUG sunt pentru albit fapte din trecut, de fapt se pare ca virgula crima abia urmeaza sa fie comisa ...

  http://www.biziday.ro/2017/01/29/killer-preda-te/

  Dragnea a pus 30 de miliarde sub pixul lui Shaideh (Programul National de Dezvoltare Locala) care pot fi alocati discretionar (cum vrea Liviu) si apoi furati fara sa mai existe riscul de a fi urmariti penal, dupa ce trec OUG-urile.

  Astia se pregatesc sa fure cca 4% din PIB-ul Romaniei. Si daca trebuie sa arda tara ca sa le iasa, or sa-i dea foc fara probleme.

  ROMANIA, TREZESTE-TE !
 • 0 (0 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 1 februarie 2017, 17:52)

  gorky.park [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  dictatura (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:00)

  nedumeritul [utilizator]

  aceste doua ordonante erau necesare pentru ca sa putem spune ca regimul socio-politic si economic din Romania este o DICTATURA in toata puterea cuvantului.Si pana acum multi functionari tratau solicitantii de servicii administrative dupa culoarea ochilor, dar acum va fi legal sa se poarte dupa bunul lor plac....Se asmute societatea la coruptie....ca pe vremea fanariotilor.....
  Va dati seama daca in randurile fostei securitati sau a noii securitati exista gasti,acestea se vor macelari intre ele, si aceleasi scene vor avea loc in toate institutiile statului ?? fara sa se poata trage la raspundere intre ei ?/
 • +4 (4 voturi)    
  Multe dosare de abuz (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:10)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Normal ca sunt multe: acesta e nivelul de coruptie si furt in România. Primarii sunt timorati de dna si nu mai semneaza nimic? Normal, daca nu mai pot sa ia spaga de ce ar semna? ROMNIA E O TARA CORUPTA PROFUND. DACA DNA nu isi va ai putea face treaba, coruptia va inflori. E ceea ce a vrut gasca de hoti numita PSD.
 • +3 (3 voturi)    
  saracu' Ovidiu Vantu (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:12)

  nedumeritul [utilizator]

  daca ar fi liber acum ar trebui sa fure in transe de 200 000 de lei ca sa nu fie cercetat, adica doar un apartament sau o garsoniera o data. Ar trebui sa-si piarda vremea cu nimicuri din astea... el care lucra "milionul si ziua"
 • +3 (3 voturi)    
  Constituția României (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:34)

  Con_stan_tin [utilizator]

  Egalitatea în drepturi ARTICOLUL 16
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

  Articolul la care face referire DNA încalcă articolul constituțional de mai sus prin faptul că sunt scutiți de rigorile ei numai cei care o emit, semnează, aprobă

  Pe de altă parte o lege care se încalcă pe sine la adoptare ce valoare juridică are?

  Întreb asta pentru că OUG adoptată califică abuzul de în serviciu de la 200000 ron în sus iar prejudiciul adus statului de ea este de 1 miliard de EURO.
 • +3 (3 voturi)    
  Bravo ! (Miercuri, 1 februarie 2017, 18:43)

  revolution2017 [utilizator]

  Respect DNA !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by