O echipa de medici veterinari se deplaseaza, joi, in localitatea Crisan din Delta Dunarii, pentru a sacrifica pasarile domestice dintr-o gospodarie in care sapte astfel de exemplare au murit zilele trecute, cel mai probabil din cauza influentei aviare, potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitica Tuchila, citat de Agerpres.

Probele prelevate de la pasarile care au murit zilele trecute in Crisan au iesit pozitive la influenta aviara in urma analizelor efectuate in Laboratorul Sanitar-Veterinar judetean, contraprobe fiind transmise si Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti.

'Astazi (joi, n.red.) urmeaza sa primim rezultatele analizelor efectuate la IDSA', a precizat reprezentantul DSVSA Tulcea.

In ceea ce priveste focarul de gripa aviara din localitatea Pardina, virusul H5N8 a fost izolat si nu s-a diseminat la alte gospodarii din apropiere, potrivit sursei citate.

La finele anului trecut, medicii veterinari au sacrificat toate cele 160 de pasari domestice dintr-o gospodarie privata din satul Pardina, comuna Pardina, in care, in doua zile consecutive, 28 si 29 decembrie 2016, au murit 31 de gaini si curci. Analizele efectuate la laboratorul de specialitate al DSVSA au identificat prezenta virusului gripei aviare.

Un alt caz de gripa aviara a fost inregistrat ulterior la una din cele trei lebede gasite moarte pe data de 30 decembrie 2016 pe lacul Fortuna din Delta Dunarii, conform DSVSA Tulcea.

In ultimele saptamani, o serie de tari europene au raportat cazuri de gripa aviara H5N8, ceea ce a dus la sacrificari de pasari sau la decizii de a fi tinute in spatii incluse pentru a preveni raspandirea bolii.