Autoritatile sanitar-veterinare din judetul Galati au confirmat, sambata, al doilea caz de gripa aviara, la o alta lebada care a fost gasita moarta, pe 18 ianuarie, tot pe albia raului Barlad, in zona comunei Ivesti, dupa ce vineri a fost confirmat primul caz, iar autoritatile au adoptat un plan de masuri pentru prevenirea raspandirii acestei boli, transmite News.ro.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Vasile Stefan, a declarat, sambata, ca a fost confirmat un nou caz de gripa aviara, cu virusul H5N8, la o lebada care a fost gasita moarta pe 18 ianuarie pe fondul de vanatoare Hanu Conachi, pe albia raului Barlad, in zona Valea Romilor, din comuna Ivesti, fiind vorba despre un nou caz, dupa cel confirmat vineri.

"Avem confirmarea unui nou caz de gripa aviara la o lebada care a fost gasita moarta in aceasta zona pe 18 ianuarie. S-au prelevat probe, iar rezultatele analizelor efectuate la DSV Braila si la Bucuresti la Laboratorul National de Referinta sunt pozitive, fiind vorba despre virsul gripei aviare H5N8. Acum am primit confirmarea de la Bucuresti", a declarat Vasile Stefan.

El a precizat ca pe 16 ianuarie medicul veterinar din zona a anuntat DSVSA Galati ca pe acel fond de vanatoare erau mai multe lebede de iarna, din care una avea semne de imbolnavire, iar o alta era moarta. Astfel, autoritatile au prelevat probe de laborator, atat de la lebada moarta, cat si de la cea bolnava, iar rezultatele analizelor au iesit negative in cazul lebedei bolnave, insa vineri in cazul lebedei moarte rezultatele au aratat ca este vorba despre gripa aviara.

Potrivit lui Stefan, zona in care au fost gasite cele doua lebede moarte este una mlastinoasa, alimentata cu izvoare de apa mai calda, care nu ingheata, motiv pentru care locul este folosit mai ales in perioada rece de lebedele de iarna.

Directorul DSVSA Galati a mai spus ca pana acum nu s-au semnalat probleme in ceea ce priveste pasarile domestice din zona.

"In zona de supraveghere este o ferma cu 400.000 de pasari, gaini oua consum si pui de carne. La aceasta ferma activitatea nu s-a oprit, ferma detinand planuri de biosecuritate care se respecta, asa ca riscul aparitiei bolii este redus. Pasarile ce trebuie livrate clientilor se realizeaza, dar in conditii controlate, activitatea fiind monitorizata si avizata de DSV", a mai spus Vasile Stefan.

Primul caz de gripa aviara, de tipul H5N8, a fost confirmat, vineri, in judetul Galati, la o lebada gasita moarta pe albia raului Barlad, autoritatile adoptand un plan de masuri pentru impiedicarea raspandirii bolii.

Lebada la care a fost confirmata gripa aviara (influenta aviara), de tipul H5N8 a fost gasita moarta pe fondul de vanatoare Hanu Conachi, pe albia raului Barlad, in zona Valea Romilor din comuna Ivesti, potrivit unui comunicat al Prefecturii Galati. Astfel, prefectul judetului Galati, Gabriel Aurelian Panaitescu, a convocat vineri Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru a analiza situatia de fapt, riscurile actuale si masurile care se impun, iar la recomandarea specialistilor din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Galati, s-a convenit asupra unui plan de masuri privind controlul influentei aviare, pentru impiedicarea raspandirii bolii catre efectivele de pasari domestice si pentru a reduce gravitatea efectelor economice.

Planul de masuri vizeaza o zona de protectie de trei kilometri in jurul focarului si localitatile care fac parte din zona de protectie - Ivesti, Bucesti si Torcesti, dar si o zona de supraveghere de 10 kilometri in jurul focarului suspicionat, in localitatile care fac parte din zona de protectie - Ivesti, Bucesti, Torcesti, Umbraresti, Condrea, Salcia, Silistea, Umbraresti-Deal, Barcea, Podoleni, Liesti si Calmatui.

Astfel, printre masurile preventive s-a decis ca in aceste localitati sa fie interzise targurile, pietele, expozitiile sau alte aglomerari de pasari domestice ori pasari captive, iar localnicii au fost instiintati sa nu isi mai lase pasarile pe luciul de apa - lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala. Totodata, in cazul identificarii pasarilor moarte, salbatice sau domestice, se va contacta in regim de urgenta medicul veterinar din comuna si DSVSA Galati pentru dirijarea acestora la LSVSA din DSVSA Galati in vederea efectuarii examenelor de laborator.

Avand in vedere ca gripa aviara se poate transmite si la om, orice caz de imbolnavire la om cu manifestari respiratorii se va semnala medicilor de familie. Toate indicatiile medicului de familie si medicului veterinar de libera practica din comune trebuie respectate neconditionat, se mai spune in comunicat.