Fostul presedinte Emil Constantinescu, invitat al editiei 200 a Cafenelei critice, afirma ca este o mare rusine pentru politologii romani ca nu au reusit sa lamureasca o serie de concepte, precum Revolutia, mineriadele sau loviturile de stat, si considera ca toate aceste aspecte au ramas la un nivel de superficialitate "ingrozitor", potrivit Agerpres.

"Intrebarile importante, timp de 27 de ani, nu stiu de ce, nu au fost puse aproape de nimeni. (...) Cand spuneam ca sunt anumite intrebari care nu au fost puse, ma refer in special la incapacitatea istoricilor si politologilor romani - si aici sunt foarte ferm - de a lamuri conceptele si de a ne spune adevarul despre istoria pe care am trait-o, incepand cu Revolutia (...). Ne-am batut joc de sacrificiul oamenilor, ne batem joc mereu de tot ce am facut bun si este o mare rusine (...) pentru toti politologii romani ca nu au reusit sa lamureasca anumite concepte: ce s-a intamplat cu Revolutia, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au ramas la un nivel de superficialitate - pentru mine - ingrozitor", a declarat Constantinescu, miercuri, la aceasta dezbatere.

El a apreciat ca este o rusine faptul ca societatea romaneasca va trebui sa afle adevarul despre Revolutie si mineriade de la procuratura.

"CEDO a condamnat statul roman in mod repetat sa plateasca sume din ce in ce mai mari - si care pot deveni uriase chiar pentru bugetul natiunii - pentru ca nu s-au anchetat si nu s-au judecat niste lucruri care erau foarte clare. (...) In momentul in care am parasit Presedintia, s-au inchis toate dosarele si din nou a inceput acest hatis de interese sa ascunda tot adevarul. Aceasta este indignarea cea mai mare pe care o am", a adaugat el.

Constantinescu a precizat ca in 1989 a existat un punct de pornire pentru constructia demnitatii nationale, prin sacrificiul tinerilor de la Timisoara si al celor care in 21-22 decembrie au fost dispusi sa moara pentru idealuri. Pe de alta parte, fostul sef de stat a subliniat ca demnitatea natiunii romane este grav afectata, fiind coplesita de "o uriasa tesatura de minciuna".

"Romania nu parcurge in acest moment o criza economica reala - si nu a parcurs-o niciodata - nici o criza politica, pentru ca pana la urma exista institutiile, lucreaza cum lucreaza, la limita... dar este o profunda criza morala. Aceasta este problema. Nu poti sa construiesti o societate pe minciuna, pe minciuna din ce in ce mai mult acceptata, cu acest paienjenis pe care nimeni nu indrazneste sa-l rupa. Si iata ca acum se face prin procuratura - daca se va face", a spus el.

Constantinescu a mai apreciat ca in acest moment societatea romaneasca e caracterizata de "o confuzie generalizata", subliniind ca acest lucru e mai periculos intr-o democratie, decat intr-o societate totalitara, deoarece denota o decadere morala foarte profunda.

"Eu nici nu pot sa ma uit la televizor pentru ca nimeni nu i-a luat sa ii puna in ordine: Curtea Suprema de Justitie, Procuratura Generala, serviciile... Niciunul dintre cei pe care i-am numit nu au facut vreo ilegalitate. Nu s-au imbogatit. Astazi traiesc ca si mine, dintr-o pensie. Nu au ceasuri, masini, vile. Dar acest fapt este o insulta pentru foarte multi care nu vor sa accepte asa ceva. E mult mai bine sa spui: 'Toti au furat, toti au mintit, toti au fost ticalosi. Atunci si noi mai putem sa face cate ceva. Problema tineretului e problema mea. Pentru ca noi ne vom duce (...) Este foarte greu pentru o generatie tanara sa nu aiba niciun model, sa creada ca totul e mizerie, ca totul e minciuna, ca nimeni nu poate sa fie corect. Acesta e lucrul care duce la o confuzie generalizata in societatea romaneasca, o confuzie a valorilor", a mai declarat fostul sef al statului.