Peste 43.000 de specialisti din sanatate au solicitat ministerului de resort, din 2007 pana in prezent, documentele necesare pentru a emigra, a anuntat, luni, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, cu prilejul lansarii Strategiei Nationale pentru Resurse Umane in Sanatate, transmite Agerpres.

"Romania se confrunta de cativa ani buni cu o criza severa a resurselor umane in sanatate si stim ca nivelul scazut al veniturilor, conditiile proaste de munca si lipsa echipamentelor, posibilitatile reduse de dezvoltare profesionala sunt doar cativa dintre factorii care au condus in timp la aceasta criza. Ca rezultat, peste 43.000 de specialisti au solicitat din 2007 pana astazi Ministerului Sanatatii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar daca nu toti au plecat, aceste cifre in sine sunt de natura sa ne ingrijoreze', a afirmat Voiculescu.

El a adaugat ca spitalele se confrunta cu un deficit major de personal si ca localitati intregi nu au medic de familie, media numarului de medici si asistenti medicali din Romania fiind mult sub media europeana.

"Cu toate acestea, Romania pregateste anual mii de absolventi ai invatamantului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la MS, ne arata cat costa pregatirea unui absolvent roman de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei si aceasta suma nu ia in calcul rezidentiatul, care implica de asemenea la randul sau sume foarte mari", a mai spus Voiculescu.

El a adaugat ca un calcul efectuat pentru cei peste 43.000 de specialisti din domeniul medical pe care Romania i-a pierdut in perioada 2007- 2016 este de peste 3,5 miliarde de lei.

"Incapacitatea statului roman de a motiva absolventii sa practice in Romania face ca aceste cheltuieli sa fie nu o investitie, ci o pierdere, o pierdere irecuperabila", a mai spus ministrul Sanatatii.