Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca ordonanta privind plagiatele si scolile doctorale, in forma adoptata de Parlament, este neconstitutionala, transmite agentia Mediafax.

"Legea este integral neconstitutionala, ordonanta de urgenta ramane in vigoare", a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Decizia CCR a fost luata cu unanimitate de voturi, judecatorii acceptand astfel sesizarile depuse de Guvern si PNL.

Ordonanta de Guvern 4/2016, pe care fusesera operate ulterior, de catre Parlament, modificarile in Legea Educatiei Nationale, are un singur articol ce prevede ca "diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului". De altfel, si acest act a fost criticat pentru ca le permite plagiatorilor sa scape de la plata sporurile primite pentru doctorate sau pentru salariile majorate in baza acestui titlu.

OUG mai prevede ca la articolul 324 din LEN, literele c) si d) se abroga. (Articolul 324 prevedea urmatoarele, la literele c) si d): Pentru abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul institutiilor de invatamant superior, constatate si dovedite, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii stabileste aplicarea uneia sau mai multora din urmatoarele sanctiuni: c) retragerea calitatii de conducator de doctorat sau a atestatului de abilitare; d) retragerea titlului de doctor;)

Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea privind scolile doctorale si plagiatul, in forma adoptata de Senat, dupa ce liberalii anuntasera ca au depus si ei o contestatie la aceeasi lege, votata insa de unii senatori PNL.

In sesizarea depusa la CCR, Guvernul semnaleaza incalcarea principiului bicameralismului, fiindca cererea de reexaminare a legii care prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor a fost adoptata de Senat fara un vot prealabil in Camera Deputatilor.

Executivul mai precizeaza in sesizarea catre CCR ca, prin adoptarea respectivei legi, a fost incalcat articolul 1, alin. 5 din Constitutie, care prevede ca "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie". "Prin prisma acestei reguli constitutionale se desprinde interpretarea potrivit careia activitatea de legiferare se realizeaza in limitele si in concordanta cu Legea fundamentala dar aceasta trebuie sa se faca in conditii de calitate a legislatiei. Pentru ca legea sa fie respectata, aceasta trebuie cunoscuta si inteleasa de subiectii de drept, iar pentru a fi inteleasa, trebuie sa fie suficient de precisa, si previzibila, in scopul de a oferi securitate juridica destinatarilor sai", mai argumenteaza Guvernul.

Liberalii au adus si ei argumente similare in fata Curtii Constitutionale. In primul rand ei invoca jurisprudenta CCR, conform careia o lege trebuie supusa votului final in fiecare camera a Parlamentului, nu doar intr-una din camere, asa cum s-a intamplat in cazul de fata.