Medicul Victor Zota a anuntat, joi, ca isi da demisia din functia de coordonator al Programului national de transplant, reclamand anumite blocaje la nivelul Agentiei Nationale de Transplant (ANT), care ar limita posibilitatea angajatilor de a participa la intalniri de profil, proiecte europene si chiar la activitatea de transplant.

"Imi dau demisia vineri dimineata. Sunt de 18 ani coordonator national de transplant. Am fost implicat in coordonarea a peste cinci mii de trasplanturi renale, hepatice, de maduva, cord, cornee si a altor cateva mii de trasplanturi tisulare. Acum, din pacate, activitatea noastra, a angajatilor institutiei, este blocata de presedintele Agentiei Nationale de Transplant, profesorul Radu Deac. El nu ne mai permite participarea la intalniri internationale importante in domeniu, blocheaza proiecte europene si chiar activitatea de transplant si ma refer la transplantul de plamani. ANT a autorizat Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala sa faca acest transplant de plamani, iar presedintele trimite rapoarte negative la Ministerul Sanatatii", a declarat Victor Zota, pentru News.ro.

La randul sau, profesorul Radu Deac, presedintele ANT, a spus ca nu vrea sa comenteze afirmatiile doctorului Zota, cu atat mai mult cu cat nu stie de intentia acestuia de a-si da demisia.

"Ceea ce pot sa spun este ca in Romania vom face trasplant de plaman, dar mai sunt de rezolvat cateva probleme", a adaugat profesorul Deac.

Demisia doctorului Victor Zota survine la doua luni de la demisia medicului Andrei Nica, director adjunct al ANT. Functia de coordonator al Programului national de transplant revine, potrivit legii, in acest moment, directorului executiv, presedinte al ANT, prof. dr. Radu Deac.