Nava comandant a Flotei a VI-a americana din Marea Mediterana va face o escala de patru zile intre 17 si 21 octombrie in Portul Constanta. "Pe timpul stationarii in port, o delegatie condusa de comandantul navei va efectua vizite protocolare la autoritatile locale si la comandantul Flotei, iar echipajul va avea posibilitatea de a vizita principalele atractii turistice ale Constantei", anunta Fortele Navale Romane.

USS Mount WhitneyFoto: US Navy

"Mount Whitney este cea mai complexa nava de comandament, avand la bord un sistem C4I (Comanda, Control, Comunicatii, Computere si Informatii) care ii permite sa exercite comanda tuturor fortelor navale aflate in subordinea Comandamentului de la bord", potrivit Fortelor Navale Romane.

Fiind o nava de comanda, USS Mount Whitney nu are sisteme de armamament ofensive, cele din dotare fiind in principal de aparare fata de rachete nava-nava sau aer-nava sau sisteme de calibru mic. In schimb, nava are in dotare un elicopter MH60S Knight Hawk.

USS Mount Whitney a fost lansata la apa in 1970, intrand in dotarea Fortelor Navale Americane in 1971.

USS Mount Whitney a mai facut o vizita in Marea Neagra si in Portul Cosntanta in urma cu doi ani, in octombrie 2014. Nava a intrat in Marea Neagra pe 11 Octombrie si a acostat si in Constanta, acolo unde marinarii americani au participat la mai multe evenimente cu carcater social. Pe 23 Octombrie nava a parasit Constanta.