Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 de la Universitatea de Vest din Timisoara, ca este nevoie de proceduri "rapide, clare, credibile" pentru a sanctiona persoanele care copiaza, in chestiunea plagiatelor fiind foarte important sa existe un verdict clar si in timp util.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Discursul presedintelui Klaus Iohannis (sursa - Administratia Prezidentiala):

"Imi face foarte mare placere sa fiu astazi iarasi aici, in Timisoara. Stiti ca am o relatie speciala cu Timisoara si, de fiecare data cand vin, in ultimii ani, aceasta vizita in Timisoara, pentru mine, a reprezentat cum reprezinta si astazi, nu doar un moment politic, ci, cu siguranta, si un moment cu o incarcatura emotionala un pic mai speciala pentru mine personal.

Imi face mare placere sa salut astazi, aici, pe cei patru rectori, pe domnul Ministru al Educatiei, pe doamna Secretar de Stat. Imi face mare placere sa-l salut, il revad, si chiar in fata mea, pe domnul Primar. Stiti ca i-am mai spus Primar General. Acum, astazi, i-am spus Primar General Cultural si cred ca merita.

Vreau, de asemenea, sa il salut pe domnul Prefect, pe domnul Presedinte al Consiliului Judetean, dar, in mod special, vreau sa salut acum pe toti studentii, si cei din sala, si cei din care, din varii motive, de ei stiute, ne vad sau ne aud.

Am fost intrebat, chiar la intrarea in Universitate, de catre jurnalisti, de ce am venit astazi la Timisoara. Am venit din doua motive. Primul este faptul ca astazi se deschide Anul Universitar 2016-2017 si am considerat ca cele patru universitati din Timisoara reprezinta universitati de o calitate atat de buna, incat merita sa facem aici deschiderea, iar studentii de aici, din Timisoara, sunt parte dintr-o viata universitara atat de vie, incat ei au subliniat acest lucru, si acesta este principalul motiv pentru care am venit astazi la Timisoara.

Al doilea motiv, extrem de important, este, evident, faptul ca Timisoara a fost selectata pentru a fi Capitala Culturala Europeana in anul 2021. Este o realizare notabila deja faptul ca Timisoara a fost selectata. Este o oportunitate extraordinara pentru Timisoara de a se arata lumii, de a arata lumii ce potential mare are aceasta capitala banateana si pentru a arata lumii inca ceva important: ca noi, in Romania, stim ce vrem si putem ce vrem. Va felicit pe toti cei care au lucrat pentru aceasta aplicatie, va doresc mult succes si sunt convins ca, prin aceasta Capitala Culturala Europeana, Timisoara va dovedi ca este in continuare un oras fanion al Romaniei. Felicitari!

Studentilor, profesorilor, le doresc un an universitar cu multe reusite. Este imposibil ca aceasta energie care s-a creat cu ocazia aplicatiei pentru Capitala Culturala Europeana sa nu produca o energie suplimentara in universitatile, in cvartetul universitar timisorean. Sper, cred ca acest lucru se va simti. Va doresc rezultate frumoase!

Acum, este un moment festiv, deschiderea anului universitar, dar cred ca as gresi daca nu as vorbi pe scurt si despre cateva chestiuni care va preocupa si ma preocupa. Nu cred ca este bine sa trec peste temele care se dezbat in societatea romaneasca.

Cred ca va asteptati de la mine sa spun ceva despre proiectul Romania Educata. Poate va asteptati sa spun ceva despre chestiunea plagiatelor. Poate va asteptati, unii cu placere, altii mai putin, sa spun si ceva despre campania electorala si despre alegerile care ne asteapta in aceasta toamna.

Se aude foarte mult despre plagiate, persoane publice si mai putin publice sunt acuzate ca au plagiat. Exista multe discutii, daca este adevarat, daca este fals, daca trebuie sa ramana in viata publica sau daca trebuie sa se retraga. Aceasta discutie a luat amploare si acest lucru il gasesc bun. Daca va amintiti, mai la inceput, cand s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat, aceasta discutie la vremea respectiva nu a interesat pe multa lume si nu a avut niciun efect electoral. Pacat! Este pacat ca a durat atat pana cand aceasta tema a devenit o tema publica importanta.

Acum este, si, domnule Ministru, tine de dumneavoastra, dar si de multi altii, sa clarificati aceste chestiuni. Eu cred ca, in chestiunea plagiatului, este foarte important sa avem un verdict clar si ca acest verdict sa se gaseasca in timp util. Nu cred ca ajuta pe cineva ca analiza unei acuzatii de plagiat sa dureze atat ca si elaborarea lucrarii de doctorat. Este evident ca, intre timp, politicieni au gasit ca a acuza pe cineva de plagiat este o manevra politica care poate sa aduca voturi. Si atunci, dumneavoastra, universitarii, trebuie sa gasiti metodele sa scurtati aceasta discutie la un minim si sa stim in cel mai scurt timp daca persoana X a plagiat sau nu, si punct. Nu pot sa inteleg foarte bine de ce nici macar acea prima acuzatie de plagiat nu a fost lamurita in timp, cred ca a durat 3-4 ani. Eu sunt convins ca nu s-a lucrat atunci 4 ani la elaborarea lucrarii. Intre timp, avem noi si noi acuzatii de plagiat.

Este daunator pentru societatea romaneasca ca astfel de discutii sa se prelungeasca foarte mult. E nevoie de un raspuns clar, care se da cu maxima celeritate. Nu intereseaza pe nimeni, domnule Ministru, cum se numeste comisia aia, sau comitetul sau cine analizeaza, dar ne intereseaza pe toti sa avem un verdict clar, simplu, fara echivoc si intr-un termen rezonabil. Iar daca un politician este dovedit ca plagiator, el trebuie sa dispara din politica. Daca un cadru universitar este dovedit ca este plagiator, trebuie sa dispara din universitate. Dar si atunci cand se dovedeste ca nu a plagiat, este nevoie, mai mult decat in cealalta varianta, ca acest lucru sa se constate in timp util, foarte clar, fiindca bunul renume al unei persoane se distruge foarte usor, dar de recladit e foarte greu.

Si odata ce a existat in spatiul public o discutie de un an de zile ca unul a plagiat si ca a copiat, dupa un an de zile e foarte tarziu si apara un verdict ca poate ca nu a plagiat, fiindca nu mai intereseaza pe nimeni. Omul ramane cu stampila de plagiator. Din acest motiv, pentru a-i sanctiona pe cei care au copiat si pentru a salva bunul renume a celor care nu au copiat, este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile. Iata de ce, printre altele, este nevoie de proiectul Romania Educata.

Romania Educata nu inseamna doar ca in scoala, in universitate lucrurile merg mai bine. Tinerii capata abilitati, nu doar stau acolo pana le trece timpul si intreaga societate devine constienta, devine o societate educata, o societate care, in deplina cunostinta de cauza, hotaraste in ce directie vrea sa mearga. Si daca acest proiect va fi un succes, avem o mare sansa sa reintroducem ceea ce se numeste meritocratie. Mai ales pentru tineri, si cred ca si pentru studentii de acum, este important sa stie ca pot construi o cariera pe ceea ce au invatat, pe abilitatile lor, si nu pe cunostintele lor din politica. Nu cred putem sa construim o Romanie prospera, o Romanie respectata daca nu reusim sa impunem, sa reimpunem meritocratia.

Cum sa fim credibili in fata altora daca pentru a promova este mai important sa cunosti pe cineva decat sa stii ceva? Asa nu se poate. De aceea, trebuie sa eliminam aceste proceduri care duc la netransparenta, proceduri care incurajeaza nepotismul. Trebuie sa revenim la o Romania predictibila, cu proceduri transparente, cu oameni educati si o administratie scolara si universitara eficienta, care se face pentru societate, nu pentru anumiti din societate.

Aceste lucruri, toate aceste lucruri, vor fi de fapt miza alegerilor parlamentare. Si intotdeauna aceste lucruri sunt miza alegerilor parlamentare. Fiindca, daca avem un Parlament performant, atunci si legea pe care o propune domnul Ministru, si care trebuie sa clarifice procedurile de doctorat, trece si nu este intoarsa de niste smecheri din Parlament. Avem nevoie de un Parlament mai bun, mai performant, mai transparent, or asta, dragii mei, oricat de departe ati fi de politica, oricat de dezinteresati, asta se realizeaza numai si numai prin votul dumneavoastra. Nu exista alta modalitate pentru un simplu cetatean de a face ordine in politica, si de ordine in politica avem nevoie. Oricat de interesanta, sau nostima, sau plina de adrenalina ar fi campania electorala, in realitate conteaza ce voteaza cetatenii, fiindca asta se va intampla, si eu sunt convins ca noi avem nevoie de proiecte politice care tintesc spre viitor, avem nevoie de viziune politica, avem nevoie de oameni politici care vor sa construiasca o Romanie mai buna.

Daca ne uitam acum la televizor, vedem o intreaga pleiada de politicieni care ne spun ca nimic nu merge, dar ce bine a fost pe vremea lor si ce tari sunt ei, si ce mari povestitori sunt, si ce proasta e justitia asta, ca ii incurca. Avem foarte multe discursuri retrograde, anti-justitie, revansarde, insa toate acestea nu rezolva nicio problema a Romaniei, nu rezolva nici cea mai mica problema. Ele doar par interesante, pare ca sunt oameni preocupati de soarta natiunii, dar, in realitatea, ceea ce trebuie sa cautam sunt politicieni care se implica pentru natiune si care vor sa construiasca pentru viitor.

Si de aceea, dragi studenti si tineri, este nevoie de voi. Voi trebuie sa fiti o voce puternica ca sa spuneti ce vreti cu Romania noastra. Si cred ca Timisoara, care a dovedit cu prisosinta in decembrie '89 ca a inteles ce inseamna a te ridica si a spune ce vrei, aceasta Timisoara eu sunt convins ca exista si astazi, si va exista si in viitor. Si de aceea sunt convins ca, de aici, studentii, tinerii, cadrele universitare se vor ridica cu o voce puternica si vor spune cum vor sa arate viitorul Romaniei. Eu va doresc o toamna lunga si buna, un an universitar cu noi si noi succese si o implicare civica pe masura Timisoarei."