Ambasada Iranului la Bucuresti protesteaza fata de publicarea editiei in limba romana a "Versetelor Satanice", scrise de indianul Salman Rushdie. Autoritatile de la Teheran considera acest act o blasfemie si au cerut chiar interzicerea publicarii acestei opere. Anterior si Patriarhia Romana s-a pronuntat impotriva tiparirii si publicarii in limba romana a cartii "Versetele Satanice" declarandu-si solidaritatea cu comunitatea musulmana.

In opinia Bisericii romane, cartea lezeaza valorile spirituale si simbolurile religioase, potrivit Legii privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor care spune ca in Romania sunt interzise "orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase".

Publicarea "Versetelor Satanice" in 1988 a provocat proteste fara precedent in lumea islamica. Ayatollahul Khomeini a emis un decret prin care orice musulman are datoria de a-l ucide pe autorul "Versetelor satanice", pentru blasfemie la adresa islamului. Din acest motiv Salman Rushdie se afla si in prezent intr-un program de protectie al Guvernului britanic.

Romanul a fost tradus si in limba romana de Dan Craciun, la Editura Polirom.

De-a lungul timpului, cei care s-au ocupat de traducerea si adaptarea textului au avut de suferit: traducatorul cartii in japoneza a fost injunghiat, traducatorul italian a fost grav ranit, iar directorul editurii care a publicat romanul in Norvegia a fost impuscat.