Radu Beligan a fost inmormantat cu onoruri militare, sambata, la Cimitirul Bellu din Bucuresti, dupa o slujba religioasa care a durat putin peste o ora, iar aproximativ o suta de persoane l-au condus pe ultimul drum, relateaza News.ro.

Radu BeliganFoto: vreaubilet.ro

Radu Beligan a fost inmormantat pe Aleea Artistilor a cimitirului Bellu, langa actorul Emil Hossu si interpreta de muzica folk Tatiana Stepa.

La slujba religioasa au putut participa doar familia si apropiati ai acesteia. Doua persoane au lesinat din cauza caldurii, in timpul slujbei, iar un echipaj SMURD a fost prezent la fata locului pentru a le da primul ajutor.

Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de 14 preoti, garda a prezentat onorul la iesirea din capela, iar trei salve au fost trase de militarii Brigada 30 Garda "Mihai Viteazul".

La inmormantare a participat si mitropolitul Iosif, care a citit un mesaj din partea patriarhului Daniel.

"Fiind nepotul preotului ortodox Adam Beligan, maestrul Radu Beligan nu s-a sfiit sa vorbeasca pe scena despre Dumnezeu si despre tainica prezenta dumnezeiasca pe care a simtit-o adesea langa sine. A simtit vegherea Parintelui ceresc si a considerat ca Acesta l-a calauzit in itinerariul biografic pe care l-a urmat. Ramane vesnic in amintirea noastra prin aristocratia sa spirituala, prin nobletea si eleganta sa", au fost cuvintele Patriarhului, rostite de mitropolit.

Sambata dimineata, trupul neinsufletit al lui Radu Beligan a fost depus in foaierul Teatrului National "I.L. Caragiale".

Acolo, cateva sute de persoane si-au luat ramas-bun de la maestru.

"Radu Beligan a ajuns la intelepciunea bunicului care stie sa isi creasca nepotii. Bunicii sunt mult mai blanzi decat parintii copiilor. Intotdeauna il vizitam la cabina inainte de spectacol. Il pupam si ii spuneam ca il iubesc", a spus George Ivascu, actor si directorul Teatrului Metropolis.

La implinirea varstei de 95, Radu Beligan a fost sarbatorit in Piata Timpului, proiect initiat de Teatrul Metropolis, unde a primit si o stea. "Nu o sa spun `adio!`, ci `somn usor, maestre!`", a afirmat George Ivascu.

"Nu-l vom uita niciodata. A ramas un exemplu de neegalat", a spus interpretul de muzica populara Gheorghe Turda.

Iulian Vrabete, venit sa aduca omagiu actorului, este de parere ca Radu Beligan trebuie admirat pentru trei lucruri: "Trebuie sa il admiram pentru trei lucruri, in afara longevitatii sale artistice: pentru talentul extraordinar, inteligenta si puterea cu care s-a mentinut".

La Teatrul National au fost prezenti, sambata, si actorul Horatiu Malaele, regizorul Dan Tudor, al carui spectacol "Nemuritorul" a fost ultima punere in scena in care a jucat Radu Beligan, academicianul Razvan Theodorescu, ministrul Culturii, Corina Suteu, senatorul Ecaterina Andronescu.

"Predestinat acestui titlu este Radu Beligan", a spus Dan Tudor, regizorul spectacolului "Nemuritorul".

Directorul Teatrului National, Ion Caramitru, a rostit un scurt discurs in foaierul teatrului si a anuntat ca, in 2017, institutia va prezenta Centenarul Radu Beligan. "O sa il insotim acum catre casa, desi casa lui e aici", a mai spus el.

Mesajul presedintelui Klaus Iohannis a fost transmis de Sergiu Nistor: "Radu Beligan a fost un tezaur viu al teatrului. Va fi insotit de recunostinta noastra. Ne vom aminti de el la fiecare ridicare si coborare de cortina. Singurul lucru care ne mai poate salva este iubirea".

Corina Suteu, ministrul Culturii, a spus ca Radu Beligan a iesit triumfator prin longevitate.

"La disparitia unui mare artist suntem obligati la un moment de liniste profunda pentru ca a insotit generatii intregi de artisti, generatii de oameni. Este un parcurs al longevitatii. A fost un artist care a iesit triumfator prin longevitate. Radu Beligan este o figura care a schimbat roluri si epoci si a traversat istoria. Suntem mereu in cautarea unor figuri emblematice. El a fost una dintre ele. Cel mai potrivit citat ar fi acela ca suntem facuti din stofa din care sunt facute visele", a afirmat ministrul prezent in foaierul teatrului.

Pentru a-i aduce un ultim omagiu, la Teatrul National a ajuns si principesa Maria, iar presedintele Institutului Cultural Roman a adus o coroana de flori si un omagiu actorului.

Purtatorul de cuvant al guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, a transmis un mesaj de ramas-bun, spunand ca "Radu Beligan a murit, precum copacii, in picioare".

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Radu Beligan a parasit Teatrul National in aplauzele a aproximativ 500 de oameni, care au venit sa isi ia ramas bun de la actorul si regizorul cu o cariera de 77 de ani.

Minute de aplauze au insotit sicriul cu trupul neinsufletit al lui Radu Beligan, in timp ce parasea Teatrul National, iar in fata institutiei s-a strigat "Bis!" si "Bravo, maestre!".

Actorul si regizorul Radu Beligan a murit, miercuri, la Spitalul Elias, in urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan, maestru al teatrului romanesc, a carui longevitate artistica a fost recunoscuta si de reprezentantii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciati artisti ai scenei teatrale nationale, ocupand, de asemenea, functiile de director al Teatrului de Comedie, intre anii 1961 si 1969, si al Teatrului National din Bucuresti (TNB), intre anii 1969 si 1990.

Membru de onoare al Academiei Romane, Radu Beligan a devenit, in 1961, deputat al Marii Adunari Nationale, din care a facut parte pana in 1989. In acelasi an, a fost instalat in functia de director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, iar in perioada 1969 - 1989 a fost membru in Comitetul Central al Partidului Comunist Roman.

Dincolo de activitatea sa in teatru si film, Radu Beligan a publicat cartile "Pretexte si subtexte" (1968), "Luni, Marti, Miercuri..." (1978) si "Note de insomniac" (2001).

In anul 2008, Beligan a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in gradul de "Mare Cruce" cu insemn pentru civili.