In numai patru ani Pegas a devenit simbolul renasterii unei marci cu traditie si a unei afaceri de succes. Bicicletele cu sa lunga si cu roti albe au devenit o prezenta sic in parcurile si pe strazile marilor orase. Dar parca nicaieri mai mult ca in Bucuresti, orasul unde legenda a renascut, nu sunt mai multe "coarne" - asa alintau ghidonul inalt al Pegasului copiii care au prins versiunea originala, de Tohan, a celebrei biciclete.

Nasterea afacerii Pegas este in sine o poveste despre bucuresteni care nu renunta la visul lor, dar si despre oamenii care le-au stat aproape, i-au ascultat, i-au indrumat si i-au finantat. "Sa smulgi din uitare o marca iubita nu este simplu. Mai exista si alte incercari in acest sens, dar noi nu am fost o companie mare, cu resurse si care vrea sa lanseze un nou produs. Noi am pornit practic de la 0", spune Andrei Botescu, unul din fondatorii afacerii Pegas.

Andrei si partenerul sau, Alexandru Manda, doi tineri bucuresteni nascuti aici si crescuti pe strazile acestui oras, au cunoscut Bucurestiul pe bicicleta. Asa au constatat ca nimeni nu mai face bicicleta pe care ei o iubeau inca din copilarie. Ba mai mult, linia de fabricatie de la Tohan, unde se faceau acum 30 de ani bicicletele, a fost de mult demontata. Au cautat mai multe variante de a face biciclete cu parteneri locali, dar nicio firma romaneasca nu realiza piese sau repere de bicicleta. Astfel, au cautat furnizori de piese in toate colturile lumii, pe care le-au asamblat in noile Ateliere Pegas. Cu bani imprumutati de la prieteni si rude au reusit sa faca o serie mica de biclete Pegas, cat sa demonstreze ca se poate. Raspunsul clientilor a fost peste asteptari, iar bicicletele s-au vandut ca painea calda. Cum au terminat stocul de biciclete, au decis sa faca un imprumut la banca pentru a asambla mai multe biciclete.

"Pentru ca nu aveam cu ce sa garantam creditul, ne-au respins toate bancile. Doar la Banca Transilvania am gasit intelegere - am reusit sa garantam imprumutul cu planul de afaceri. Am facut un scenariu pozitiv si unul negativ, am aratat cifre si calculul din spatele lor. Am luat mai intai un credit mic, apoi unul mai mare, dupa ce am vandut tot mai multe biciclete. Acum avem la dispozitie o linie de credit, nu avem emotii ca nu putem plati la timp furnizorii sau taxele la stat. Afacerile se fac cu banii bancii", spune Andrei, care este convins ca fara creditul dat de banca nu ar exista acum Pegas.

Restul e istorie: Pegas a devenit un brand recunoscut si (din nou) iubit de biciclisti. Nu este intamplator ca bicicleta cu coarne s-a reinventat in Bucuresti, aici exista si "piata", romani veniti din toate colturile tarii care recunosc, cu aceeasi emotie, semnele distinctive ale unui Pegas. Si tot aici sunt si bucuresteni care vor sa mearga pe drumuri nebatatorite, sa incerce lucruri noi, sa creada in "straini" cu care nu impart acelasi loc de nastere. Asta face Bucurestiul Intreprinzator.

Ce sfaturi are Andrei pentru cei care vor sa ii calce pe urme?

"Sa invete foarte bine sa faca modelare financiara" -multi nu stiu sa descrie in cifre ce vor sa faca. Daca iti reuseste lucrul acesta, se dezleaga punga cu bani, fara sa fie nevoie de garantii. In plus, acum sunt foarte multi bani in piata, situatia e diferita de 2012, cand am pornit noi afacerea - deci acum este momentul sa devina intreprinzatori. Pot pleca la drum pe www.bucurestiulintreprinzator.ro, locul care prezinta povestile oamenilor care fac din Bucuresti capitala antreprenoriatului romanesc. De altfel, aici, veti afla ce bucuresteni intreprinzatori am recomandat noi mai departe pentru acest proiect si de ce", mai spune Andrei.

Ideea proiectului a pornit de la un Manifest prin care Banca Transilvania isi asuma sa puna umarul la dezvoltarea unui Bucuresti Intreprinzator, oferind bucurestenilor exemple de reusite. Fiecare antreprenor care isi spune povestea si alege apoi un intreprinzator din Bucuresti pe care il cunoaste si care merita sa fie cunoscut.

"Am plecat la drum alaturi de doua dintre cele mai sonore si reprezentative initiative de business pe care le-a dat Bucurestiul - Radio Guerrilla si Pegas. Ei ne-au ne-au povestit cu sinceritate despre care le-au pus piedici, dar si despre hotarate care i-au facut sa mearga mai departe ca in final, vorba celor de la Guerilla, binile a invins", spun reprezentantii bancii.