Consortiul Universitaria: Sustinem finantarea universitatilor in raport cu performanta/ Se impune restructurarea mecanismelor decizionale in interiorul Consiliului National al Rectorilor

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 11 iulie 2016, 18:38 Actualitate | Esenţial

Consortiul Universitaria
Foto: Captura universitaria.ase.ro
Consortiul Universitaria, format din cinci dintre cele mai mari universitati din Romania, isi arata sustinerea pentru diferentierea universitatilor pe baza unui ierarhizari care sa tina cont de prezenta lor in evaluarile internationale si doresc ca finantarea institutiilor de invatamant sa se faca diferentiat, in raport cu nivelul de performanta al acestora. De asemenea, acestea considera ca se impune o restructurare a mecanismelor decizionale in interiorul Consiliul National al Rectorilor, care sa tina cont de cat de activ sunt reprezentate acestea in mediul academic dar si de calitatea reprezentarii. Astfel, votul universitatilor mai performante ar urma sa aiba mai multa valoare in cadrul Consiliului.

Consortiul Universitarea este format din Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara.

Consortiul Universitaria s-a intrunit in perioada 8-10 iulie 2016, cu ocazia implinirii a 20 de ani de functionare, ocazie cu care a analizat situatia actuala din mediul academic romanesc si a adoptat in final o serie de recomandari.

La reuniune au participat nou-numitul minstru al Educatiei Mircea Dumitru, fostul ministru Adrian Curaj si vicepremierul Vasile Dincu.

Recomandarile a Consortiului Universitaria:
 • Largirea autonomiei universitare: financiar, administrativ, in activitatea didactica si de cercetare, in asumarea responsabilitatilor fata de piata muncii si de spatiul public din Romania
 • Gasirea unor solutii grabnice pentru rezolvarea dezechilibrelor financiare cu care se confrunta universitatile
 • Diferentierea universitatilor pe baza unui exercitiu de clasificare si ierarhizare fundamentat pe o metodologie care sa aiba ca reper prezenta in evaluarile internationale (topuri sau rankinguri recunoscute), precum si finantarea diferentiata a  institutiilor de invatamant, din fonduri centrale si/sau locale, in raport cu nivelul de performanta al acestora.
 • Consultarea universitatilor cu privire la posibilitatea recunoasterii calificarilor EQF de nivel 6 si 7 acordate de catre institutii din afara celor de invatamant superior.
 • Definitivarea unui cadru de referinta pentru formarea profesorilor axat pe masterul didactic/educational pentru formarea initiala a acestora in consonanta cu Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 si a strategiilor europene
 • Necesitatea consolidarii autonomiei universitatilor in procesul de recrutare si inmatriculare a studentilor internationali prin revizuirea procedurilor actuale de validare si echivalare a diplomelor si a actelor de studii.
 • Flexibilizarea cadrului juridic care reglementeaza politicile de personal ale universitatilor in sensul de a diferentia procesele de recrutare a cadrelor didactice universitare de cele de promovare in cariera, dar si simplificarea procedurilor de angajare in cadrul granturilor de cercetare.
 • Linii de finantare bugetara directa a cercetarii stiintifice universitare.
 • Intarirea in continuare a eticii academice in procesul didactic si in cercetare.
 • Restructurarea a mecanismelor decizionale in interiorul Consiliul National al Rectorilor, in baza normelor cantitative si calitative de reprezentare a universitatilor.
Documentul este semnat de Marilen Pirtea, rector al Universitatii de Vest din Timisoara si presedintele Consortiului Universitaria, rectorul delegat al Universitatii din Bucuresti Romita Iucu, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca Ioan-Aurel Pop, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi Gheorghe Iacob si rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti Nicolae Istudor.


Concluziile Consortiului Universitaria (11 Iulie 2016)Citeste mai multe despre   Material sustinut de Provident

​INTERVIU Stefan Liiceanu - trecerea de la carti la produse japoneze traditionale via piata financiara

Dupa 17 ani petrecuti in Japonia, timp in care a lucrat in domeniul financiar, Stefan Liiceanu a decis sa deschida in locul fostei Librarii Humanitas din Fundul Curtii, Takumi - un magazin in care sunt comercializate produse japoneze traditionale. In cadrul, proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor tineri care au avut succes. "Cred ca cel mai important este sa faci ce iti place. Productivitatea se vede atunci cand faci ceva cu pasiune, nu cand faci ceva pentru ca trebuie."
1533 vizualizari
 • 0 (0 voturi)    
  O chestie specific romanesca... (Luni, 11 iulie 2016, 23:12)

  cartofil [utilizator]

  Un grup de universitati, aflate mai aproape de ciolanul finantarii si care au beneficiat de fonduri uriase dupa 90 din diferite motive ( au avut ministrii, directori in minister, parlamentari binevoitori, etc) vor sa-si securizeze banii pentru viitor, sa nu mai lase haitei nici macar niste resturi. Cum se explica altfel existenta in acest consortiu al Academiei de Studii Economice, universitatea care are nivelul cercetarii stiintifice mai jos chiar si decat al universitati din Teleormanul lui Dragnea??? Acum cativa ani productia stiintifica a geniilor din aceasta universitate se rezuma la cateva sute de articole publicate in revista ISI (!!!!!) Metalurgia International, suspendata apoi. Ei da, ei sustin finantarea dupa o clasificare, deoarece stiu ca vor reusi sa masluiasca aceasta evaluare, asa cum au facut-o in mandatul lui Funeriu, unde au intrat in Top12, in dauna unor universitati absolut onorabile, doar pentru simplu fapt ca s-au aflat la butoane. Ele, aceste universitati, adunate intr-un cartel cu scopul unic de a pune mana pe banii educatiei si cercetarii, incerca prin acest consortiu sa-si elimine, binenteles in stil balcanic si necompetitiv, concurentii. In acest moment scopul lor este sa puna mana pe butoane. Dupa aceea, nu conteaza cine scrie ISI si are valoare ci conteaza cine face evaluarile si cum le face (vorba lui Stalin, nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile).


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri