Politistii au retinut sapte persoane banuite de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune, care, in perioada martie - iulie, ar fi inselat prin metoda "Accidentul" 15 persoane din judetul Constanta, cu sume de pana la 18.000 de euro, prejudiciul total fiind de aproximativ 50.000 de euro, informeaza Agerpres.

"Ieri, 10 iulie, politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, au efectuat perchezitii intr-un penitenciar si la locuintele unor persoane banuite de inselaciuni. In urma perchezitiilor, au fost identificate si ridicate mai multe telefoane mobile si cartele telefonice care erau utilizate la comiterea infractiunilor", informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) transmis luni AGERPRES.

Cercetarile efectuate in 25 de dosare penale au relevat faptul ca trei persoane incarcerate intr-un penitenciar ar fi apelat telefonic, in mod aleatoriu, numere din retelele nationale fixe si ar fi anuntat, in mod mincinos, persoanele apelate ca o ruda (de obicei copii sau nepoti), fie a fost vatamata intr-un accident de circulatie, fie a provocat cu vinovatie un astfel de eveniment.

Cei care ar fi initiat apelurile telefonice, profitand de starea de alerta a victimelor, care de regula erau persoane varstnice, ar fi solicitat acestora explicit sume mari de bani, fie pentru interventia medicala necesara salvarii de vieti, fie pentru angajarea unui avocat.

In cadrul convorbirilor telefonice, cei in cauza se prezentau ca avand diverse calitati - procuror, avocat, medic, politist, iar dupa ce se asigurau ca persoana apelata este convinsa de scenariu, ii solicitau acesteia numarul de telefon mobil si date cu privire la adresa de domiciliu.

"In cel mai scurt timp, la locuinta victimei era indrumat un alt membru al grupului infractional, dintre cei aflati in libertate, care prelua de la persoana inselata suma de bani solicitata telefonic. Ulterior, in mod direct sau prin persoane interpuse, banii erau impartiti si cu cei care au initiat apelurile telefonice", se arata in comunicat.

Persoanele retinute vor fi prezentate Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

La perchezitii au participat si politistii Serviciului pentru Actiuni Speciale din cadrul IPJ Constanta, precum si reprezentanti ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Actiunea a beneficiat de sprijinul Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.