Vanatorul de coruptie si femeia in fata careia politicienii din Romania tremura - este portretul pe care publicatia germana Der Spiegel il face Laurei Codruta Kovesi. Jurnalistii publicatiei germane o descriu pe sefa DNA ca pe un personaj iubit de cetateni care aduce, rand pe rand, parlamentari si functionari in inchisoare. Intr-un interviu realizat de un colaborator Der Spiegel, procurorul-sef al DNA sustine insa ca nu instrumenteaza dosare, ci pur si simplu stabileste prioritatile Directiei Anticoruptie, scrie Digi24.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

Acestea sunt achizitiile si sanatatea, explica Laura Codruta Kovesi care recunoaste ca cel mai mare rol al sau este acela de a-si apara colegii de presiuni, anchetele fiind, de departe, meritul procurorilor.

Reporter: Doamna Kovesi, sunteti sefa institutiei in care romanii au cea mai mare incredere. In sondajele despre cei mai populari politicieni si cele mai populare personalitati ale Romaniei sunteti constant in primele 3, 4 locuri.

Cum va simtiti cu o asemenea imagine buna? Laura Codruta Kovesi: Ma simt ca orice sef al unei institutii cu mare responsabilitate. Inainte sa devin procuror-sef DNA, am fost 6 ani procuror general, deci stiam foarte bine cum arata munca DNA-ului. DNA si-a castigat aceasta popularitate datorita rezultatelor bune in lupta impotriva coruptie la cel mai inalt nivel. Dosarele noastre privesc in primul rand persoane cu functii inalte sau cazuri care au impact asupra societatii.

De aceea lumea se uita cu atentie la ceea ce lucram. Faptul ca am obtinut si condamnari inseamna ca dosarele au fost bine lucrate si s-au bazat pe probe clare. (...)

Reporter: Numarul plangerilor penale depuse de cetateni a crescut in ultimii ani. Laura Codruta Kovesi: Da, faptul ca am castigat mai multa incredere in randul populatiei a dus la primirea mai multor plangeri de la cetateni fata de anii anteriori, chiar si in cazuri importante.

In mod special, numarul plangerilor de la oameni care lucreaza in institutii ale statului creste.

Reporter: In ultimii doi ani si jumatate a crescut numarul dosarelor de politicieni importanti si inalti functionari. DNA nu are insa cu mult mai mult personal ca anii trecuti. A lucrat prost predecesorul dvs, Daniel Morar? Laura Codruta Kovesi: Cred ca toti angajatii DNA au facut la vremea respectiva tot ce se putea pentru functionarea buna a DNA.

Suntem o institutie in care toti angajatii contribuie cu ceva, asta nu depinde de un singur sef/ de o singura persoana de conducere. In ceea ce priveste mandatul meu de procuror-sef al DNA, am incercat impreuna cu colegii mei sa ne stabilim prioritatile si sa ne organizam ceva mai bine. Intr-adevar a crescut numarul cazurilor. Doar anul acesta avem 10.000 de dosare la care lucreaza numai 100 de procurori, alti 50 de procurori participa la sedintele de judecata.

Cresterea numarului de cazuri are mai multe cauze. La inceput, multi procurori nu au vrut sa lucreze la DNA, exista un fel de incertitudine. Existau multe locuri de munca vacante pe care am incercat de-a lungul timpului sa le ocupam. Aici m-a ajutat experienta mea de procuror. Am putut identifica multi procurori buni, profesionisti in sistem, care erau dispusi sa vina sa lucreze la DNA. O alta cauza este ca ceea ce numesc eu ¬maturizarea procurorilor din perspectiva a ceea ce inseamna independenta procurorilor¬ a fost un proces de durata.

In urma cu zece ani era in Romania aproape imposibil sa incepi o ancheta impotriva unui ministru sau a unui secretar de stat sau a unei persoane importante. Asta inseamna, ca potrivit legii era posibil si atunci, dar procurorii au trebui mai intai sa invete ca pot actiona independent.

Reporter: Care este contributia dvs? Laura Codruta Kovesi: Contributia mea a fost exclusiv cea a managerului. Nu instrumentez dosare.

Eu organizez activitatea DNA si stabilesc prioritatile. Prioritati sunt coruptia in sistemul de sanatate, la achizitiile publice si frauda la acordarea cu fonduri europene. In plus, am reorganizat personalul DNA. Cel mai important rol al meu este, poate, sa-mi apar colegii de presiuni si interferentele din exterior in activatea. Dar anchetele sunt meritul procurorilor. Reporter: In functie de ce criterii stabiliti prioritatile? Laura Codruta Kovesi: Sunt cazuri care sunt foarte importante pentru societate sau cazuri de oameni cu functii importante.

Pe langa asta, asa cum am spus, multe cazuri legate de achizitiile publice, unde este vorba de multe milioane, cazuri legate de fonduri europene. In plus, printre prioritatile mele sunt dosare mai vechi care stateau de multa vreme. Analizam situatia infractionalitatii la fiecare trei luni si, in functie de rezultate, stabilim prioritatile. Spre exemplu, am constatat ca, coruptia in Sanatate si in Educatie a crescut, de aceea aceasta este o prioritate pentru noi.

Reporter: De cand sunteti sefa DNA, iar numarul cazurilor a crescut atat de spectaculos, s-au intetit si criticile la adresa dvs si a DNA. Un repros al politicienilor este ca DNA este o politie politica. Laura Codruta Kovesi: Asta nu suntem in niciun caz. Suntem o institutie care respecta si pune legea in aplicare si care ajuta legea. Acest repros ni se aduce pentru ca anchetele noastre vizeaza politicieni.

Dar noi nu anchetam persoane pentru ca sunt politicieni, ci pentru ca cineva lucreaza intr-o institutie publica si este suspectat de coruptie. In ultimii ani am avut cazuri legate de politicieni din toate partidele, nu doar dintr-un singur partid. Am avut si multe cazuri legate de primari si viceprimari trimisi in judecata. (...) In 93% din dosarele DNA am obtinut condamnari ceea ce inseamna ca dosarele s-au bazat pe probe solide, nu pe inventii.

Reporter: Exista critici si din partea unor comentatori, analisti independenti. Potrivit acestora coruptia nu poate fi combatuta cu succes pe termen lung doar prin DNA. Ar trebui sa aiba loc o combatere a cauzelor coruptiei. Laura Codruta Kovesi: Sigur ca lupta anticoruptie nu este doar treaba institutiei noastre. Nu vom rezolva problema coruptiei daca doar arestam oameni. In ultimii ani, directori de spitale, manageri de spitale, chiar si secretari de stat, au fost adusi in fata justitiei din motive de coruptie in domeniul Sanatatii.

Dar cu asta problema coruptiei in sistemul de sanatate nu a disparut. In paralel cu munca noastra trebuie sa existe si preventie. Infectiile intraspitalicesti nu dispar odata cu arestarea medicilor. Problemele din invatamant nu vor disparea prin arestarea profesorilor corupti. Asta este valabil pentru toate domeniile. Numarul arestarilor creste, dar coruptia nu dispare, asta inseamna ca masurile de preventie sunt foarte importante.

In acelasi timp trebuie spus ca nu DNA este aici ca sa inlature problema coruptiei. Este treaba societatii, nu doar a institutiilor, aici este vorba si de constiinta si mentalitatea fiecaruia. In acelasi timp constat ca DNA a contribuit la schimbarea mentalitatilor. Oamenii nu mai accepta asa usor sa li se ceara spaga, sunt indignati. Cum spuneam primim plangeri mai multe iar dezbaterea publica s-a intensificat.

Reporter: Multe critici la adresa DNA in ultimii ani a venit si pentru faptul ca rezultatele DNA se bazeaza in mare masura pe interceptari, treaba care a fost preluata de SRI. De asta este legata si o decizie a CCR. Laura Codruta Kovesi: In ceea ce priveste criticile la adresa metodelor noastre de lucru - Suntem supusi unui control, in afara de asta nicio ancheta nu se bazeaza doar pe interceptari.

Ba chiar avem multe dosar in care nimeni nu a fost interceptat. Reporter: CCR a decis in februarie ca SRI nu mai are voie sa faca interceptari pentruDNA. Cum vedeti aceasta decizie? Laura Codruta Kovesi: Ca magistrati nu putem comenta deciziile CCR. Desigur decizia ne-a creat o dificultate pentru ca a trebuit sa ne reorganizam. Nu putem schimba intr-o saptamana - doua modul de lucru de ani de zile.

Trebuie sa gasim resurse in foarte scurt timp, trebuie sa gasim si sa pregatim personalul. Daca aveam ragaz de mai multe luni sau un an ne-am fi pregatit mai bine. Acum trebuie sa pregatim noi personalul pentru operatiunile tehnice de care se ocupa inainte SRI.

Reporter: Cum va arata departamentul special pentru interceptari? Laura Codruta Kovesi: Intr-o prima faza avem nevoie de 120 de politisti in plus si trebuie sa vedem daca resursele pe care le-am cerut sunt suficiente.

Aveam deja structura de interceptare proprie, deci aceasta problema e rezolvata.