Colocviul stiintific international VISUAL DADA se desfasoara vineri si sambata la Biblioteca Centrala Universitara, in cadrul unei suite de evenimente programate timp de o saptamana cu ocazia centenarului Dada. Colocviul isi propune sa analizeze complexul fenomen Dada. In saptamana 20-25 iunie 2016, va avea loc in Bucuresti, cu ocazia centenarului Dada, o serie de evenimente culturale si stiintifice, care aduc alaturi oameni de teatru, de film, critici de arta si cercetatori din numeroase tari.

Afis UB - DADA VIZUALFoto: unibuc.ro

Evenimentul se desfasoara vineri si sambata, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare (intrare din Calea Victoriei, nr. 88), incepand cu ora 09:30.

Colocviul international VISUAL DADA este organizat de Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI) al Universitatii din Bucuresti, in colaborare cu Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" (BCU), Bucuresti, iar participatii vin din Romania, Marea Britanie, Elvetia, Germania, Franta, Belgia, Ungaria, Slovenia, SUA, Australia si Noua Zeelanda.

La deschidere vor participa ministrul Culturii, Corina Suteu, rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, Mireille Radoi.

"Complexitatea fenomenului Dada - filosofica, politica, literara si vizuala - depaseste cu mult ceea ce s-a spus la noi despre el pana acum, fie in sens pozitiv, fie negativ. In fond, Dada a fost plural, nu numai geografic sau in timp, ci chiar si privit concomitent, in acelasi centru sau grup, unde s-au adunat oameni si experiente dintre cele mai diferite. Pluralismul este greu de definit. Poate cel mai simplu ar fi de aratat diversele lui laturi concomitente, fie ca ele s-au tolerat, fie ca s-au negat reciproc. Dezacordurile interne au fascinat contemporanii; chiar si pe noi, el inca ne uimeste. Iata destule motive pentru a evoca toate acestea intr-o Saptamana Dada Vizual, in locuri diferite, in care sa se poata vedea cateva laturi ale acestui poliedru de sensuri, inainte ca un colocviu international sa-l analizeze", arata Universitatea din Bucuresti intr-un comunicatd e presa.

Programul colocviului International VISUAL DADA

Vineri, 24 iunie 2016, intre orele 09:30 - 18:00, se vor desfasura in Aula Bibliotecii Centrale Universitare urmatoarele evenimente:

Conferinte:

  • Stephen Forcer (University of Birmingham): DADA Vision! Re-visualising Dada;
  • Kathryn Brown (Loughborough University): Collage as Form and Idea: Tristan Tzara, Pablo Picasso, Henri Rousseau;
  • Sorin Alexandrescu (Universitatea din Bucuresti): How many games for playing Dada?;

Paneluri:

  • Dada through different countries: Benelux, France, China, Romania;
  • Dada - technique and aesthetic results: collage, typography, photomontage etc.;
  • 19.30 - Spectacol de teatru Tzara arde si Dada se piaptana (UNTEATRU, Str. Sfintii Apostoli nr. 44).

Sambata, 25 iunie 2016, intre orele 09:30 - 18:00, se vor desfasura in Aula Bibliotecii Centrale Universitare urmatoarele evenimente:

Conferinte:

  • Catherine Hug (Kunsthaus Zurich): Dadaglobe and Tristan Tzara's publishing activities in collaboration with Francis Picabia;
  • Ervin Kessler (Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", Academia Romana),  Vorbele izvorului. Marcel Duchamp, Fountain (1917);
  • Matei Visniec (Radio France Internationale, Paris), Cabaretul Dada (piesa in vrac si in lucru permanent). Videoconferinta. Dialog: Matei Visniec si Sorin Alexandrescu.

Paneluri

  • Women in Dada
  • Dada in Architecture and different Arts