Premierul Dacian Ciolos a discutat miercuri cu omologul sau canadian Justin Trudeau "aducerea problematicii vizelor pentru cetatenii romani in atentia Guvernului de la Ottawa la nivel politic, dupa ce in ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic in diferite formate de negociere", informeaza un comunicat al Guvernului remis Agerpres.

Ciolos si TrudeauFoto: Guvernul Romaniei

Sursa citata mai anunta ca Dacian Ciolos i-a inmanat premierului canadian o scrisoare comuna semnata si de Boyko Borissov, premierul Bulgariei, in care "reafirma dorinta de a intari parteneriatul si prietenia cu Canada, trece in revista marile teme de pe agenda comuna din perioada urmatoare de pe urma carora cetatenii si companiile celor trei tari vor putea beneficia si supun atentiei premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate in problema vizelor pentru romani si bulgari asa cum s-a specificat in Declaratia ultimului summit Uniunea Europeana-Canada, in 2014".

In cadrul intalnirii dintre cei doi premieri s-au facut referiri si la "bunele relatii bilaterale romano-canadiene la care contribuie si o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine romana excelent integrati in cultura tarii de adoptie si care contribuie major la dezvoltarea societatii canadiene".

"Am venit in Canada pe fondul unei relatii privilegiate pe care o avem intre Romania si Canada si a sustinerii pe care Romania o acorda relatiei dintre Uniunea Europeana si Canada. Ca doua tari prietene am convenit ca trebuie sa aratam o dorinta clara de solutionare a chestiunii liberalizarii vizelor pentru cetatenii romani. Avem ingredientele tehnice la care vom adauga, incepand de azi, o abordare politica comuna pentru o decizie in perioada imediat urmatoare. Premierul Trudeau si-a aratat deschiderea pentru a lucra impreuna, rapid si eficace in acest sens. Ministrul Tudorache a avut azi o prima intalnire cu ministrul imigratiei si vor ramane in contact pentru a arata succesul unei politici colaborative si deschise, dupa cum am concluzionat cu premierul Trudeau", a declarat primul-ministru Dacian Ciolos.

Potrivit comunicatului citat, premierul Justin Trudeau a multumit Romaniei pentru sprijinul consular acordat Canadei in Siria.

De asemenea cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregatirea Summit-ului NATO de la Varsovia.

In cadrul vizitei oficiale in Canada, premierul Dacian Ciolos s-a mai intalnit cu presedintii Senatului, George J. Furey si al Camerei Comunelor, Geoff Regan precum si cu Guvernatorul General al Canadei.

De asemenea Dragos Tudorache, seful Cancelariei primului-ministru, a avut o intalnire cu John McCallum, ministrul imigratiei din Canada"pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul Vizelor si pentru clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor pornind de la rezultatele preliminare ale concluziilor comisiei tehnice canadiene care a vizitat Romania saptamana trecuta".

"In toate discutiile cu oficialii canadieni s-a evidentiat necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor in complementaritate cu formatul tripartit Romania-Canada-Comisia Europeana. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atat din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cat mai ales din cea a pregatirii semnarii, aplicarii si ratificarii, in urmatoarele luni, a Acordului economic si comercial cuprinzator UE-Canada (CETA)", mai anunta Guvernul.

Potrivit informatiilor furnizate de Executiv, dintre statele membre UE, Romania si Bulgaria sunt singurele fata de care Canada mentine regimul de vize. Romania a renuntat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurta sedere pentru cetatenii canadieni, conformandu-se reglementarilor in materie ale UE.

Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politica si economica dintre UE si Canada, aprofundata, pe baze superioare, este avut in vedere pentru sfarsitul lunii octombrie 2016.