Liceeni din Timisoara afla zilele acestea cum pot sa recunoasca si sa lupte impotriva actelor de coruptie, in cadrul "Scolii de Anticoruptie", un proiect initiat de studentii Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii (PFC) din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT). In plus, acestia vor redacta primul "Atlas al Coruptiei".

Afis Scoala de AnticoruptieFoto: Universitatea de Vest din Timisoara

"Scoala de Anticoruptie" se desfasoara la UVT in perioada 13-24 iunie. Elevi de clasele IX-XI iau parte la ateliere interactive sustinute de profesori ai Universitatii si alti specialisti din domeniu, anunta UVT intr-un comunicat de presa.

Elevii invata despre fenomenul coruptiei, manifestarile si cauzele acesteia, dar si metodele de prevenire si combatere. Pe langa aceasta, elevii vor dezvolta si aplica in teren un chestionar sociologic, vor analiza, sub ghidarea profesorilor UVT, tiparele si tendintele in perceperea coruptiei de catre colegii lor si vor dezvolta publicatia, "Atlasul Coruptiei", spun reprezentantii studentilor din cadrul PFC. Aceasta va contine, printre altele, activitatea elevilor in cele 12 zile si rezultatele chestionarului sociologic. Cercetarea va face referire la subiecte apropiate lor, precum meditatiile, examenul de bacalaureat, transparenta in scoli etc.

"Scoala romaneasca trebuie sa-si dezvolte mai mult ramura civica si sa-i invete pe tineri sa se implice activ in problemele comunitatii, nu doar sa reactioneze cand este prea tarziu. Initiativa studentilor nostri acopera o parte importanta a nevoilor generatiei actuale de tineri. Provocarile si cerintele societatii s-au schimbat, iar acestia trebuie sa se adapteze rapid pentru a le putea face fata. Pe scurt, scoala nu trebuie sa insemne doar carte", a declarat Marilen Pirtea. rectorul UVT.

Proiectul este implementat de Asociatia Studentilor de la Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii din cadrul UVT, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local Timisoara.