De la inceperea procesului de votare si pana la ora 15.30 au fost inregistrate 272 de sesizari cu privire la savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni, a informat intr-o declaratie de presa purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, precizand ca "mai mult de 30% dintre semnalarile de fapte ilegale in legatura cu procesul de vot nu s-au confirmat".

Monica DajbogFoto: MAI

Majoritatea semnalarilor provin din mediul rural, respectiv 65%, a mai mentionat Dajbog.

"Pana la aceasta ora, s-au constatat 70 de fapte contraventionale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise si amenzi in valoare de 24.600 lei. De asemenea, se efectueaza cercetari referitor la 34 de situatii privind posibile infractiuni", a precizat purtatoarea de cuvant a MAI.

Potrivit acesteia, cele mai multe sanctiuni au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale, fotografierea si filmarea buletinului de vot, consum si distribuire de bauturi alcoolice in zona de protectie a sectiei de votare, prezenta mai multor persoane in cabina de vot.

Redam in continuare declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de politie Monica Dajbog:

"Doamnelor si domnilor, pana la acest moment, scrutinul pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, s-a desfasurat fara a fi inregistrate evenimente grave in planul ordinii publice.

La nivel national, au fost inregistrate 272 de sesizari privind savarsirea de posibile contraventii sau infractiuni care au legatura cu procesul de vot si care sunt in competenta de solutionare a structurilor MAI.

Angajatii Ministerului Afacerilor Interne verifica fiecare semnalare de incalcare a legislatiei privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existenta sau nu a aspectelor sesizate. Mai mult de 30% dintre semnalarile de fapte ilegale in legatura cu procesul de vot nu s-au confirmat.

Majoritatea semnalarilor provin din mediul rural, respectiv 65%.

Pana la aceasta ora s-au constatat 70 de fapte contraventionale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise si amenzi in valoare de 24.600 lei.

Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale, fotografierea si filmarea buletinului de vot, consum si distribuire de bauturi alcoolice in zona de protectie a sectiei de votare, prezenta mai multor persoane in cabina de vot.

De asemenea, se efectueaza cercetari referitor la 34 de situatii privind posibile infractiuni.

In judetul Brasov, politistii efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de frauda la vot fata de un membru al unui birou electoral care avea sub listele electorale un buletin de vot pentru alegerea primarului pe care era aplicata stampila cu mentiunea VOTAT.

In judetul Olt, doua persoane au fost sanctionate contraventional cu suma de 600 de lei fiecare, deoarece au insotit cate o persoana in cabina de vot, fara aprobarea presedintelui biroului electoral.

In judetul Mehedinti o persoana care a sesizat faptul ca intr-o sectie de votare mai multe persoane au intrat in cabina de vot in acelasi timp a fost amendata cu suma de 500 de lei intrucat cele sesizate nu s-au confirmat.

In Bucuresti, presedintele unei sectii de votare a solicitat sprijinul efectivelor MAI pentru ca un barbat facea scandal in sectia de votare. Acesta a fost ulterior preluat de o ambulanta si transportat la Spitalul de Psihiatrie. Tot in capitala, un cetatean in stare de ebrietate a adresat injurii si expresii jignitoare membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Cetateanul a fost scos din sectia de votare si amendat cu 500 de lei.

In mai multe sectii de vot din tara au fost inregistrate incidente legate de disparitia stampilelor cu mentiunea votat. In toate cazurile a fost sesizata Politia si se fac cercetari, fara a se afecta desfasurarea procesului de votare.

Angajatii MAI au sanctionat si persoanele care au comercializat, distribuit sau consumat bauturi alcoolice in apropierea sectiilor de votare. Astfel de cazuri au fost inregistrate in judetele Cluj, Satu Mare si Bucuresti.

In ceea ce priveste persoanele arestate la domiciliu, care au depus cereri pentru a vota cu urna speciala, 56 si-au exercitat deja acest drept. Celelalte 16 persoane s-au deplasat la sectiile de vot cu aprobarea instantei.

Doamnelor si domnilor, doresc sa precizez ca angajatii Ministerului Afacerilor Interne vor acorda in continuare maxima atentie modului de desfasurare a procesului electoral si vor sanctiona orice incalcare a legii.

Urmatoarea declaratie de presa va avea loc la ora 18.30".