Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat marti, raspunzand unei intrebari, ca Rusia nu a devenit o amenintare pentru Romania dupa inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu, pentru ca rusii stiu ca scutul nu reprezinta o amenintare pentru ei.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, s-a aflat marti la Universitatea "Ovidius" din Constanta, unde a tinut un discurs pe probleme legate de relatiile SUA - Romania si prioritatile mandatului sau, urmat de un dialog deschis cu profesorii si studentii, transmite Mediafax.

Intrebat de catre o studenta daca Rusia a devenit o amenintare pentru Romania, dupa inaugurarea scutului de la Deveselu, ambasadorul SUA la Bucuresti a raspuns "nu".

"Raspunsul la aceasta intrebare este . Rusia stie asta, dar tot spune lucruri trasnite (silly things). Scutul antiracheta de la Deveselu este o investitie majora a SUA si a Romaniei, in scopul apararii Aliantei NATO in intreaga regiune, de care Romania ar trebui sa fie mandra. Oricum, nu reprezinta nicio amenintare pentru Rusia. Scutul apara impotriva amenintarilor cu rachete care ar putea veni din afara spatiului european, din Iran spre exemplu, dar si din alte state ale Orientului Mijlociu. Rusia stie asta, am spus-o de mii de ori, si este dezamagitor sa vedem cum comentariile Rusiei sustin contrariul", a afirmat Hans Klemm.

Rusia va lua masuri pentru a se apara, in contextul instalarii sistemului antibalistic NATO in Romania, a afirmat presedintele rus Vladimir Putin, citat de site-ul agentiei Tass.

"Situatia geopolitica nu se schimba spre bine. Din pacate, se agraveaza, tinand cont de instalarea unor elemente antibalistice americane in Romania", declara Vladimir Putin.

Rusia va initia testarea unui nou tip de racheta intercontinentala nucleara care poate distruge tari de marimea Frantei, decizia fiind luata in contextul activarii sistemului antibalistic NATO in Romania, despre care Pentagonul sustine ca nu vizeaza arsenalul strategic rus.