Sindicatele din Educatie cer guvernului sa aplice o majorare salariala medie pentru profesori de 10% din 1 august 2016, "1 ianuarie 2017 cel tarziu", in conditiile in care guvernul propune jumatatea anului viitor, si afirma ca, in caz contrar, in 1 iunie va avea loc "un mars de amploare" in Bucuresti.

  • Aceste solicitari vin in contextul in care profesorii au beneficiat de o crestere salariala de circa 27% in 2015

Liderii sindicatelor din Educatie au discutat marti cu reprezentantii executivului despre solicitarile lor si au avertizat ca nu poot "accepta diferente de un an de zile in aplicarea" ordonantei privind majorarea salariilor din sistemului bugetar.

O noua intalnire este programata joi, perioada in care "guvernul face calcule".

In plus, miercuri, 25 mai si vineri, 27 mai, in pauza mare elevii si cadrele didactice vor iesi in curtea scolii iar clopotelul va suna in toata perioada respectiva, a spus un lider sindicalist, care a precizat ca exista "solidaritate deplina intre elevi, profesori si parinti".

Sindicalistii acuza si faptul ca, prin crestere salariului minim pe economie, au aparut disfunctionalitati pe grila de salarizare si exista situatii in care debutanti cu studii superioare au salarii mai mici decat angajatii care nu au studii superioare.

Reprezentantii profesorilor vorbesc despre o majorare in medie a salariilor de aproape 10 procente, dar anumite categorii care vor avea si 20%, prin corectiile care se vor face pe grila.

Spre exemplu, un profesor debutant va beneficia de o majorare salariala de la 1.580 lei la 1.760 lei.

In ceea ce priveste efortul bugetar, sindicalistii au vorbit despre o jumatate de miliarde de lei in acest an si un miliarde de lei in 2017.