Sindicalistii din sistemul de invatamant au anuntat ca sunt nemultumiti de continutul Ordonantei privind salariile, spunand ca nu sunt imbunatatiri fata de ordonanta anterioara si nu au fost alocate sume in plus, transmite Mediafax. Sindicalistii din Educatie iau in calcul si organizarea unor proteste.

Sindicatele au avut, marti, discutii la sediul Ministerului Muncii cu ministrul de resort, pe tema Ordonantei de Urgenta privind legea salarizarii. Sindicalistii din sistemul de invatamant au anuntat ca sunt nemultumiti de continutul ordonantei, sustinand ca nu au fost alocate sume in plus.

"Practic, invatamantul superior romanesc primeste zero. Sa-mi aduca Guvernul Romaniei asistenti la ore. Sa vedem cine se mai angajeaza pe 1.700 de lei impozabili, in sistem. Nu sustinem ordonanta. Nu vad mai nicaieri o crestere. Nu e nicio imbunatatire. Suntem total nemultumiti. Nu ma asteptam sa fim tratati atat de rau. Am crezut ca ministrul va fi mai rational. Au spus ca e randul sanatatii si noi trebuie sa mai asteptam", a declarat Anton Hader, liderul Alma Mater.

"Cum putem merge noi in fata colegilor din educatie sa le explicam ca nu e nicio marire de salariu pentru educatie? Este inadmisibil. O lipsa de transparenta totala, o lipsa de interes. Vrem cadre didactice motivate, performante, tineri pregatiti dar le transmitem foarte clar ca nu se pot acorda cresteri salariale", a declarat Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret.

Reactiile sindicatelor din Educatie vin dupa ce, initial, au existat neintelegeri privind primul proiect de ordonanta de urgenta privind legea salarizarii, motiv pentru care nu a fost adoptata la acel moment. Ana Costea a demisionat din functia de ministru al Muncii pe fondul conflictului cu sindicatele, Dragos Pislaru fiind cel care a preluat portofoliul.

La data de 22 aprilie, premierul Dacian Ciolos a afirmat ca vrea sa "reseteze" cadrul de lucru si sa "redemareze" procesul de elaborare a unei ordonante de urgenta care sa nu vizeze atat o schimbare a legii salarizarii actuale, cat o corectare a ei, cu accent pe baza grilei, dar numai in limitele bugetului. Dacian Ciolos si-a exprimat speranta ca odata finalizat "cu succes" acest proces, se va trece la a doua faza, respectiv elaborarea unei legi a salarizarii care sa aiba "o abordare mai larga".

Sindicatele din administratia publica ameninta ca vor boicota alegerile si ca vor protesta, nemultumiti de Ordonanta privind salarizarea

Sindicalistii din administratia publica ameninta cu boicotarea alegerilor locale in toata tara si proteste, in urma discutiilor de la Ministerul Muncii pe OUG-ul privind salarizarea din sistemul bugetar, fiind nemultumiti de forma actuala a proiectului.

"La nivelul administratiei publice locale sunt probabil cele mai de jos salarii, oameni cu studii superioare si cu vechime in munca castiga 1.600, 1.700 de lei net si intrebarea noastra este daca se mai doreste ca oamenii sa lucreze in sistem sau sa plece si sa nu mai avem cu cine lucra", a declarat Pompiliu Wan Buzduga, vicepresedintele sindicatului FORUM din Administratia Publica, pentru Mediafax.

Totodata, acesta a mai declarat ca nu soncidera "normal" ca "ministrii si demnitarii sa isi mareasca salariile cu pana la 70%".

"In afara de boicotarea alegerilor locale probabil vom face si o actiune de protest. Vom avea o discutie serioasa cu toti liderii de sindicate, vom aveam o sedinta si vom decide care sunt actiunile de protest, pentru ca asa nu se mai poate" a mai spus acesta.

Dupa discutiile cu ministrul Muncii, sindicalistii din sanatate sustin ca era firesc ca cei mai multi bani sa mearga spre Sanatate.

"Corectiile au fost facute. Cele mai mare erau in domeniul Sanatatii si atunci normal ca cei mai multi bani au mers catre Sanatate. Din ceea ce am vazut, sunt destul de importante si, din punct de vedere al Federatiei Sanitas, rezolva ceea ce ne-am dorit, acele inechitati si acele corectii. Este o sursa buna de a rezolva si pentru ceilalti dar in timp, etapizat. Nu e vorba de o crestere salariala, e vorba de corectii la ceea ce era. Dimensiunea era de 6-7 milioane intre persoane pe aceeasi functie. Nu se putea sa ramana asa. Sanatatea a primit cel mai mult si cu Administratia Publica Centrala. Cred ca s-a facut un prim pas, urmatorul urmeaza, a declarat Leonard Barascu", presedintele Federatiei Sanitas.