Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) -for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat- a solicitat retransmiterea sesizarii facute de Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, cu privire la mai multe cazuri de plagiat a tezelor de doctorat, printre care si cel al fostului premier Victor Ponta, si semnata de alti 3 profesori universiatri romani din strainatate. Concret CNATDCU a cerut documente si date suplimentare precum prevede Noul regulament de organizare si functionare al CNATDCU aprobat prin ordin al ministrului Educatiei Adrian Curaj la sfarsitul lunii martie.

Raspuns sesizare CNATDCUFoto: document

Dr. Cristian Dogaru a trimis la mijlocul lunii martie sesizarea catre CNATDCU. Profesorul Vladimir Tismaneanu de la University of Maryland (SUA), dr. Lucian Ancu de la University of Geneva (Elvetia) si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University (Danemarca), s-au alaturat demersului.

Semnatarii arata ca tezele de doctorat ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Petre Toba si altii "au fost analizate in urma unor anchete de presa, iar rezultatele ofera dovezi incontestabile cum ca numitele lucrari ar fi fost plagiate in mod masiv. In dreptul fiecarui nume gasiti numele coordonatorului de doctorat precum si adresa electronica a rezultatelor fiecarei analize efectuate si publicate in presa."

Sesizarea a fost inregistrata de CNATDCU in ultima parte a lunii martie.

Recent, Cristian Dogaru sesizarii a fost informat de catre CNATDCU, prin intermediul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), ca o sesizare trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, solicitandu-i autorului sa retrimita sesizarea, respectand criteriile stabilite prin regulamentul de organizare si functionare a CNATDCU, aprobat la finalul lunii martie.

Raspuns Sesizare 7-04-2016

Solutionarea sesizarilor privind plagiatele

In ceea ce priveste plagiatele, regulamentul prevede ca orice persoana fizica sau juridica, inclusiv membrii CNATDCU si ai Institutiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), poate sesiza in scris Consiliul General al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor, prin intermediul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

Sesizarea trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

Contine date de identificare a persoanei fizice sau juridice care formuleaza sesizarea, respectiv: numele si prenumele, codul numeric personal (CNP), adresa de domiciliu, adresa de corespondenta electronica, pentru persoanele fizice si date de identificare si adresele oficiale ale institutiei, asociatiei, organizatiei etc. pentru persoanele juridice;

  • Contine date de identificare a tezei de doctorat pentru care se face sesizarea: autor, titlul tezei, institutia care a eliberat diploma de doctor in baza respectivei teze de doctorat;
  • Prezinta, anexat, copii ale documentelor consultate in baza carora persoana fizica sau juridica formuleaza sesizarea, cu indicarea surselor de documentare si datele de identificare ale acestora (ex. biblioteci, reviste, carti publicate etc.)
  • Contine o motivare argumentata a sesizarii, cu exemple concrete privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala ori cu privire la existenta plagiatului in cadrul tezei de doctorat in cauza.