​Comisia de afaceri europene a Senatului Romaniei a introdus intr-un proiect de lege, mot-a-mot, o serie de cerinte formulate de reprezentanti ai unor mari companii multinationale de tigari. Motivarea unora dintre amendamentele asumate si adoptate de senatorii din comisie reia pana si greselile de redactare din propunerile inaintate de producatorii de tigari, interesati de amanarea aplicarii unei directive europene in Romania.

Adresa-companiiFoto: Hotnews

In sedinta din 18 martie 2016, Comisia de afaceri europene a Senatului a adoptat un aviz pozitiv cu amendamete pentru proiectul de lege privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe si de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun.

Proiectul de lege fusese inaintat de Guvern, pentru a transpune in legislatia nationala Directiva europeana 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun, care impune o serie de restrictii producatorilor de tigari, in Romania si in celelalte 27 de state membre UE.

Problema producatorilor de tigari este ca directiva intra in vigoare, etapizat, incepand cu 20 mai 2016, data de la care si Guvernul Romaniei s-a declarat decis sa o transpuna si sa o aplice in legislatia nationala. In caz contrar, tara risca declansarea de sanctiuni europene pentru neaplicarea dreptului comunitar.

Printr-o adresa datata 28 ianuarie 2016 si obtinuta de Honews, principalii 3 mari producatori de tigari la nivel mondial - British American Tobacco, JT International si Philip Morris - prin subsidiarele lor locale, au cerut autoritatilor executive romanesti amanarea aplicarii directivei din 20 mai in 20 noiembrie 2016.

Adresa a fost trimisa unui numar de 12 oficiali din ministerele implicate in Grupul interinstitutional pentru transpunerea directivei produselor din tutun. Printre destinatari se numara: Iulian Chiriac - secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Gabriel Biris- secretar de stat in Ministerul Finantelor, Vlad Vasiliu - secretar de stat la Ministerul Economiei, Gelu Diaconu - pe atunci sef al Fiscului etc.

Click pentru a deschide - Adresa prin care companiile de tigari propun modificari in proiectul de lege - fragment de la inceput si de a final

In acest document, producatorii de tigari propun ca proiectul de lege sa se modifice si sa fie formulat astfel, printre altele:

"(art. 25, alin. 2) Pana la data de 20 mai 2017, este permisa introducerea pe piata a urmatoarelor produse care nu sunt in conformitate cu legea:

a) Produsele din tutun fabricate sau puse in libera circulatie si etichetate in conformitate cu Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea consumuui produselor din tutun, cu modificarile si completarile ulterioare, inainte de 20 noiembrie 2016".

In forma plecata din Guvern, acest din urma termen era 20 mai 2016.

Dupa circa doua luni, in 18 martie, fix aceeasi propunere a producatorilor de tigari este preluata si transformata in amendament la proiectul de lege al Guvernului, de catre Comisia de afaceri europene a Senatului.

In avizul pozitiv, Comsia de senatori preia cu copy/paste si motivarea propunerii de amendament in forma in care a fost formulata de industria tigarilor.

"Termenul actual de transpunere pentru implementarea Directivei de catre statele membre va expira pe 20 mai 2016. Aceasta este si data de la care producatorii de tutun trebuie sa isi fabrice produsele in conformitate cu reglementarile directivei si nu in conformitate cu Directiva 2001/37/CE aplicabila anterior. Astfel, de la momentul prezentului document, aftat (sic! - n.r.) in stadiu de proiect, mai raman practic doar 4 luni pentru adaptarea echipamentelor, modificarea designului pachetelor si a proceselor de productie, precum si penru furnizarea de instructiuni detaliate cu privire la noile cerinte" - se arata in propunerile facute de cei trei mari producatori de tigari.

Comisia Senatului a preluat exact acelasi text in avizul sau pozitiv, inclusiv cuvantul scris gresit "aftat" in loc de "aflat".

Click pentru a deschide - amendamentul asumat de senatori (sus) si propunerea companiilor (jos)

Un alt amendament cerut de producatorii de tigari prin documentul transmis autoritatilor urmareste ca Ministerul Sanatatii sa nu mai decida (prin ordin de minisru) asupra interzicerii unor substante in tigari, ci acestea sa fie hotarate prin lege, adica de Parlament.

Si acest amendament a fost preluat intocmai de catre Comisia de afaceri europene a Senatului, cu tot cu motivare.

Art. 7, alin 15 al proiectului de lege in forma propusa de Guvern prevede ca "Nivelurile maxime ale conţinutului pentru aditivii sau pentru combinaţia de aditivi care determină o aromă caracteristică, adoptate prin acte delegate de către Comisia Europeană, se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii în termen de 30 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene".

Propunerea producatorilor de tutun si amendamentul adoptat de senatori in Comisia de afaceri europene propun o alta forma a acestui articol:

"Nivelurile maxime ale conţinutului pentru aditivii sau pentru combinaţia de aditivi care determină o aromă caracteristică, adoptate prin acte delegate de către Comisia Europeană, se aprobă prin lege".

Aici, motivatia producatorilor de tigari nu mai coincide mot-a-mot cu a senatorilor, insa intelesul este acelasi: legea ar trebui implementata printr-un act normativ cu forta de lege, si nu prin semnatura ministrului Sanatatii.

Click pentru a deschide - amendamentul asumat de senatori (sus) si propunerea companiilor (jos)

Proiectul de lege, cu avizul Comisiei de afaceri europene si cu amendamentele insusite de aceasta, merge la Comisiile de sanatate si economica ale Senatului, care vor introcmi un raport comun de adoptare sau respingere a proiectului de lege, cu sau fara amendamente.

Intr-un document ajuns la Comisia economica a Senatului, sunt trecute in tabel comarativ toate amendamentele admise in avizul pozitiv al Comisiei de afaceri europene iar alaturate sunt si propunerile de amendamente formulate de prodcatorii de tigari. Daca producaorii de tigari figureaza in dreptul propunerilor lor, amendamentele admise de senatori nu au mentionat in dreptul lor parlamentarul care le-a depus ca atare.

(Descarca de AICI tebelul comparativ cu propunerile companiilor de tigari si cu amendamentele asumate de senatori din Comisia de afaceri europene).

Raportul, cu amendamentele admise, sau respinse si proiectul de lege in sine merg apoi la plenul Senatului, care are termen de adoptare tacita pe 25 mai, adica oricum dupa expirarea termenuli de 20 mai prevazut in proiectul de lege (si in directiva) pentru inceperea aplicarii trepate a restrictiilor pe piata de tigari.

Apoi, proiectul merge la Camera Deputatilor, care este for decizional. Si aici, trebuie urmati pasii prin comisii si plen. Dupa aceea, promulgarea de catre presedintele Iohannis si publicarea in Monitorul Oficial.

Senator PNL: Nu le-am preluat, va rog sa ma credeti, sunt o persoana extrem de onesta

In procesul legislativ, doar parlamentarii (senatori sau deputati) si Guvernul au voie sa introduca amendamente la proiectele legislative, avand si drept de initiativa legislativa. In cazul acesta, producatorii de tigari nu puteau introduce amendamente, insa au fost invitati la comisii pentru a fi ascultati ca parti afectate de modificarile legislative.

Asa ca, pentru a putea fi luate in considerare si introduse in proiectul de lege, companiile aveau nevoie ca propunerile lor sa fie insusite si transformate in amendamente de catre un parlamentar (macar).

Octavian Motoc

Octavian Motoc

Foto: Senatul Romaniei

In Comisia de afaceri europene, raportor pentru acest aviz a fost senatorul PNL Octavian Motoc.

Contactat de HotNews, el a spus ca, in calitate de raportor, a propus amendamentele, care au fost adoptate cu majoritate de voturi in comisie.

Desi, asa cum am aratat mai sus, unele amendamente reiau mot-a-mot textul redactat de producatorii de tigari, senatorul Motoc sustine ca nu si-a insusit hartiile companiilor, ci a adus formulari proprii.

"Nu le-am preluat, va rog sa ma credeti, sunt o persoana extrem de onesta. Dar sunt o persoana realista si trebuie sa fii extrem de realist cand intri in asemenea domenii. Formularea lor nu am facut-o. Am zis ca e nevoie de 4 - 6 luni (pentru conformarea la noile norme - n.r.), dar nu am formulat amendamente, ci le-am lasat celor din stafful tehnic (functionarii Comisiei de afaceri europene - n.r.) sa se ocupe de asta . Formularea ulterioara a ramas sa fie facuta de stafful tehnic impreuna cu doamna presedinte Boagiu " - a declarat senatorul de Tulcea.

Anca Boagiu

Anca Boagiu

Foto: Senatul Romaniei

Si presedinta Comisiei, liberala Anca Boagiu, a declarat ca senatorii nu au preluat textul redactat de companiile de tigari. "Nu. Amendamentele asa am decis noi ca e corect sa fie introduse, pentru a nu aduce prejudicii bugetului de stat (...)", a spus ea, pentru HotNews.

"Au plecat in numele Comisiei, le-am asumat toti. N-am avut o problema in asumarea amendamentelor. Eu am votat pentru si toti colegii de la PNL au votat pentru", a precizat Boagiu.

In schimb, senatoarea PSD Gabriela Cretu, membra a Comisie de afaceri europene, a sustinut ca pozitia sa a fost impotriva cerintelor companiilor de tigari de a amana aplicarea etapizata a directivei europene.

"Am fost impotriva modificarilor de termene", a spus Cretu, contactata de HotNews. Ea nu a participat, insa, la vot, mentionand ca a trebuit sa plece la sedinta altei comisii senatoriale, unde era, de asemenea, membra.

HotNews l-a contactat si pe senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu, secretarul Comisiei de afaceri europene, pentru a-l intreba despre modul in care amendamentele au fost asumate de forul parlamentar.

"Nu sunt in masura sa va dau un raspuns in acest moment, lasati-ma sa studiez problema. Sunati-ma in 20 de minute" - ne-a spus Vochitoiu. Secretarul Comisiei nu a mai raspuns la telefon apoi.

Banii din spatele legii tigarilor

Directiva europeana 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun, adoptata in martie 2014, prevede introducerea etapizata a unor restrctii pe piata europeana, cu impact asupra producatorilor de tigari.

Pachetul de tigari reglementat de viitoarea directiva UE

Pachetul de tigari reglementat de directiva UE

Conform actului normativ european si proiectului de lege romanesc de transpunere a directivei, de la 20 mai 2016 pachetele de tigari vandute in Romania trebuie sa fie acoperite in proprtie de 50% cu anumite imagini si mesaje antifumat. In plus , fiecare pachet trebuie sa poarte un avertisment general (cum ar fi "Fumatul ucide, renunta acum"), precum si informatii precum "Fumul de tutun contine peste 70 de substante cunoscute ca provocand cancer" .

De asemenea, se vor elimina de pe piata pachetele de tigari cu forme aparte: cum sunt cele de tip "ruj" sau pachetele de alte dimensiuni.

Din 20 mai 2016 ar urma sa fie interzise si tigarile cu arome caracteristice, cum ar fi cele de fructe sau vanilie. Pentru tigarile aromate care ocupa o cota de cel putin 3% din piata, cum sunt tigarile mentolate, interdictia se va aplica dupa 6 ani de la data intrarii in vigoare a directivei, adica din anul 2020.

La nivel european, mari companii de tigari s-au opus acestor interdictii.

In Romania, mari producatori de tigari internationali - printre care si cei trei semnatari ai propunerilor de modificare a proiectuli de lege mentionati - au cerut prelugirea pana in 26 noiembrie 2016 a perioadei pana la care mai pot sa vanda tigarile ambalate in actualele forme.

Companiile au spus ca au nevoie de timp pentru a-si modifica instalatiile de productie si ambalare, care implica si costuri.

Compania JTI Romania sustine ca tara noastra "risca o criza a tigarilor legale" in aceasta vara, in perioada de varf a consumului, daca autoritatile nu acorda producatorilor de tutun o perioada de tranzitie de sase luni de la publicarea legii de transpunere a Directivei europene a tutunului si a normelor de aplicare a acesteia.

"Vom putea pune pe piata produse fabricate inainte de 20 mai 2016 (termenul de la care se aplica Directiva europeana a tutunului - n.a.), in limita stocurilor disponibile, dare acele stocuri nu vor acoperi toata perioada de vara, care este perioada de varf, in care se vinde foarte mult (...) Toata lumea produce pe stoc atat cat poate, ca sa incerce sa acopere cat se poate din perioada de vara, dar pericolul este clar. Riscam o criza a tigaretelor legale in perioada verii, care este perioada de varf. Contrabanda este in crestere, intotdeauna in anii electorali contrabanda creste. La vara, daca piata legala se blocheaza, piata va fi inundata cu produse din Ucraina, Macedonia, Moldova, cu produse facute in garaj si altele", a afirmat, in 15 februarie, Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria, potrivit Agerpres, citata de HotNews.

Pozitii pro-amendamente in Parlament

Unii dintre parlamentari au preluat, pe langa propunerile de amendamente ale companiilor, si motivele invocate de acestea.

Senatorul PNL Octiavian Motoc, raportorul din Comisia de afaceri europene pentru proiectul de lege al Guvernului privind tutunul, sustine ca amanarea termenului de 20 mai pana in 20 noiembrie 2016 pentru impunerea unei forme unitare de pachete de tigari ajuta bugetul de stat al Romaniei, pentru ca marii producatori de tigarete sunt contribuabili importanti.

"Tigarile nu sunt interzise la vanzare si statul roman obtine in jur de 3 miliarde de euro anual la buget din accizele pe tigari. (...) Daca tu ai acum un proiect de lege si vrei ca pe 20 mai sa intre in vigoare si tot pe 20 mai sa se si conformeze aceste firme , care trebuie sa faca schimbari radicale in privina ambalajelor de tigari, lucrurile astea nu se pot intampla peste noapte. Le produci niste dezechilibre si lor, si consumatorilor" - spune Motoc.

Astfel, senatorul sustine ca, desi companiile de tigari au avut timp doi ani sa se conformeze noilor cerinte prevazute de directiva europeana, acestea au nevoie de timp sa se pregateasca pentru legea interna de transpunere a normei UE, lege care nu a fost inca adoptata.

Si presedinta Comisiei de afaceri europene, Anca Boagiu (PNL), a venit cu un punct de vedere asemanator cu al colegului liberal si cu al reprezentantilor industriei de tigari.

"Daca vrem sa luam masuri pe zona de sanatate care consuma bani, trebuie sa avem si bani in buget. Din tot ce ne-au prezenat noua toate ministerele consultate si industria tutunului, deja in perioada de vara ei (producatorii - n.r.) nu au capacitatea sa-si faca stocuri si la vara nu ar mai vinde tutun, pentru ca nu vor ai avea tigarete si nu mai puteau sa le eticheeze si impacheteze conform noilor prevederi" - a spus Boagiu.

Comisia de afaceri europene nu este, insa, comisia de specialitate care intocmeste raportul ce se transmite plenului Senatului pentru adoptare sau respingere. Raportul va fi intocmit in comun de comisiile de sanatate si economica ale Senatului, care pot admite sau respinge amendamentele in forma finala a raportului care va fi transmis astfel la plen.

Secretarul acestei comisii, senatoarea ALDE Cristiana Anghel, sustine cerintele producatorilor de tigari.

Cristiana Anghel

Cristiana Anghel

Foto: Senatul Romaniei

"Nu va ascund ca eu voi sustine propunerile producatorilor de tutun din Romania, pentru ca mi se pare norma sa nu-i omoram. Oamenii astia platesc taxe si impozite la bugetul de stat de aproape 1 miliard de euro pe an. Daca omoram si pe ala si pe ala si pe ala, pana la urma bugetul de stat din ce se tine, salariile la invatamant, la sanatate din ce se dau daca ii omoram pe toti?" - a declarat Cristiana Anghel, contactata de HotNews.

Ea a relatat ca reprezentanti ai producatorilor de tigari "erau disperati" ca aveau nevoie de un parlamentar care sa le sustina propunerile de amendare a Legii de transpunere a directivei europene privind tigarile.

"In Parlament a venit o singura doamna care mi-a dat sa citesc materialele si m-a intrebat daca sunt de acord sa sustin punctul lor de vedere, pentru ca nu aveau pe nimeni. (...) Era tanara, 30 de ani, Alexandra sau asa ceva, dar nu stiu mai mult" - a povestit senatoarea Cristiana Anghel.

In Guvern, Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a declarat pentru amanarea termenului de aplicare a noii directive, pe motiv ca introducerea imediata a noilor restrictii ar favoriza contrabanda cu tigari contrafacute din Ucraina sau Republica Moldova.

Pozitiile contra amendamentelor

In Guvern, Ministerul Sanatatii si Ministerul de Externe se opun amanarilor cerute de companiile de tigari si cer aplicarea directivei in termenele stabilite de institutiile europene.

Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii s-au exprimat pentru introducerea rapida a restrictiilor, ca avand efecte pozitive in reducerea fumatului in Romania.

Ministerul de Externe, care gestioneaza relatia cu institutiile europene, vrea si el aplicare intocmai a prevederilor directivei, pentru ca Romania sa nu fie amenintata cu o procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

"Din punctul nostru de vedere situatia este simpla si clara: directiva privind produsele din tutun are termen de transpunere pana la 20 mai 2016. Pana atunci, noi va trebui sa avem o lege interna care sa fie in vigoare si care sa transpuna directiva. Orice abatere de la aceasta regula creeaza riscul unei actiuni de infringement pentru necomunicarea masurilor de transpunere" - spunea in 2 februarie, intr-o conferinta de presa, Horatiu Radu, subsecretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe.

Daca ar fi pana la urma condamnata de Curtea Europeana de Justitie, la solicitarea Comisiei Europene, pentru netranspunerea si neaplicarea Legii, Romania ar fi obligata sa plateasca zeci, poate sute de mii de euro pentru fiecare zi de intarziere.

Parlamentarii care sustin, insa, amanarile cerute de companiile de tigari spun ca Romania ar avea de pierdut mai mult din golurile cauzate bugetului de stat prin restrictiile fata de producatorii de tigari (accize, taxe, impozite), decat prin sanctiunile europene.

"Chiar daca s-ar declansa infringement si tie iti pica bugetul de stat, ca are o gaura de miliarde, ce faci? Iti protejezi bugetul de stat si corectezi din mers, sau aplici, ca in stilul nostru romanesc, prevederile europene ad-literam, invocand tot timpul Comisia Europeana, si prejudiciezi statul?", a spus presedinta Comisiei de afaceri europene, Anca Boagiu.

Senatoarea PNL a sustinut, insa, ca oricum textul directivei prevede declansarea controalelor europene privind respectarea restrictiilor abia din 20 mai 2017, ceea ce ar insemna ca Romania nu ar mai fi sanctionata daca tolereaza pe piata pachetele actuale de tigari pana in 20 noiembrie 2016, cum cer companiile.

"Asta cu infringementul e o poveste pe care lumea si-a bagat-o in cap in perioada de aderare si toata lumea invoca infringementul, desi nu intelege ce inseamna infringement. Infrigement inseamna ca tu nu respecti directiva. Dar daca in directiva se arata negru pe alb ca se verifica din 20 mai 2017 aplicarea completa a directivei, care e problema? N-am nicio problema" - sustine Boagiu.

La randul sau, senatorul liberal Motoc mizeaza pe pasii greoi ai Comisiei Europene in procedura de infringement, Romania putand sa isi asume amenintari formale din partea Bruxelles-ului, prin notificarile in faza precontencioasa, pana la trimiterea tarii in fata Curtii de Justitie de la Luxemburg.

"O sa fie o stare de pre-infringement fara plata de sanctiuni. E o situatie in care primesti avertismente si ti se cere sa te conformezi legislatiei europene. Abia dupa un an se pune problema infringementului. Si alte state au procedat asa" - a spus senatorul liberal.

Proiectul de lege, cu amendamentele preluate in avizul Comisiei de afaceri europene, va fi discutat marti de Comisia economica a Senatului, care, impreuna cu Comisia de sanatate, trebuie sa intocmeasca raportul de amitere sau de respingere a proiectului.

"Vom notifica Comisia Europeana sa vedem daca exista posibilitatea sa amanam aplicarea anumitor prevederi din directiva, fara sanctiuni" - a declarat, pentru HotNews, senatorul PSD Trifon Belacurencu, vicepresedinte al Comisiei economice din Senat.

Gabriela Cretu

Gabriela Cretu

Foto: Senatul Romaniei

In schimb, senatoarea PSD Gabriela Cretu, membra a Comisiei de afaceri europene, s-a declarat impotriva amanarilor cerute de fabricantii de tigari, dar din ratiuni de sanatate.

"Daca Romania amana interzicerea actualelor pachete de tigari, iar alte state UE le vor interzice de la 20 mai 2016, tara noastra va ajunge destinatie pentru vechile pachete de tigari ramase in alte state europene. Adica romanii vor fuma, o perioada, tigari mai vechi, ramase de la ceilalti" - a declarat, pentru HotNews, Gabriela Cretu.

Citeste mai multe despre directiva privind tigarile si chestiunile legate de implementarea ei in Romania:

Ce se va intampla cu tigarile mentolate? MAE: Romania risca o actiune europeana de sanctionare, daca nu legifereaza domeniul tigarilor conform directivei UE

Producatorii de tigari cer o perioada de gratie pentru aplicarea Directivei tutunului: Riscam o criza a tigaretelor legale in perioada verii