Premierul Dacian Ciolos a declarat luni ca alerta emisa la nivel european cu privire la produsele romanesti din lapte de oaie a fost gresita si ca a cerut clarificari in acest sens, informeaza Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Agerpres/AP

"Nu e vorba de toata productia. Am cerut inca de vineri clarificarea situatiei cu Comisia Europeana vizavi de alerta care a fost facuta de italieni si am inteles ca problema acolo a fost. A fost o alerta gresit data de autoritatile italiene, care odata ca au vorbit de laptele de oaie, si nu de laptele de vaca, si mai mult, inteleg (...) - si domnul ministru (al agriculturii, Achim Irimescu - n.red) poate sa confirme, pentru ca pe dansul l-am rugat sa clarifice situatia si cu Comisia Europeana - ca, in sistemul acesta de alerta, autoritatile statelor membre introduc elementele de alerta. Ele doar sunt centralizate de Comisie si apoi sunt trimise catre toate statele membre din piata comuna. Inteleg ca alerta a vizat exact produsele de la Bradet, si nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generala si am cerut clarificarea lucrurilor. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Alerta a vizat gresit initial produsele din lapte de oaie si inteleg ca a fost corectata apoi cu lapte de vaca, si nu la nivel national, pentru toate produsele romanesti, ci pentru produsele care intr-adevar au fost identificate", a spus Ciolos, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia.

El a adaugat ca va lua "o pozitie foarte clara" pe aceasta tema daca lucrurile nu se lamuresc.

"Asta e pozitia mea si, daca se intampla sa fie lucrurile altfel, am si transmis prin Reprezentanta noastra la Bruxelles catre Comisia Europeana, ca, daca aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o pozitie foarte clara. Nu pot sa accept astfel de erori care au impact asupra economiei agroalimentare romanesti. Si stiu foarte bine despre ce vorbesc", a adaugat Ciolos.

Comisia Europeana a emis vineri o alerta privind posibila existenta a bacteriei Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania, dupa ce Italia a semnalat imbolnavirea copilului roman internat in Florenta, potrivit Mediafax.

Alerta, emisa in sistemul Comisiei Europene privind siguranta alimentara (RASFF), atrage atentia asupra riscului existentei bacteriei "Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania".

Comisia Europeana avertizeaza ca exista risc "grav" de imbolnavire de la acest produs, avertizand toate statele membre sa efectueze verificari in reteaua de distribuire.

Conform datelor Comisiei Europene, branza romaneasca de acest fel este comercializata in principal in Romania, Italia, Germania si Franta.

Comisia Europeana a luat decizia de a emite o astfel de alerta dupa o sesizare facuta de Italia.

Infectia intestinala de care sufera copilul roman internat intr-un spital din Florenta a fost provocata de consumul de branza provenind din Romania, au confirmat joi seara laboratoare specializate din Italia, dupa rezultatul initial anuntat de autoritatile locale.

"Branza care are bacteria Escherichia coli a provocat infectia intestinala a copilului de 14 luni internat in Clinica Meyer din Florenta", conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio si de Institutul Superior de Sanatate din Italia.