Ministrul Educatiei Adrian Curaj a declarat joi ca a cerut si a primit un raport de la directorul Centrului National de Evaluare si Examinare, autoritatea contractanta in licitatiile de manuale digitale pentru invatamantul primar, ca urmare a acuzatiilor privind neregulile la desfasurarea licitatiei pentru manualele de clasa a IV-a, si ca in cazul in care "s-a intamplat ceva nepotrivit acolo, deciziile vor fi pe masura". "Sigur, cei care nu au castigat nu sunt multumiti, cei care au castigat niciodata nu zic nimic", a adaugat ministrul.

Manuale scolareFoto: Agerpres

"Este o licitatie inceputa in 2015, ca toate celelalte demersuri, si continuitatea este continuitate, trebuie sa rezolvam toate problemele. Da, este o licitatie derulata de o institutie care nu este Ministerul Educatiei, este in contextul legalitatii licitatiei, nu putem interveni pe licitatie, suntem atenti ca lucrurile sa se intample bine. Chiar ieri am cerut un raport de la directorul institutiei, am primit raportul, l-am dat in analiza colegilor mei si sunt convins, adica sper in primul rand ca nu s-a intamplat ceva nepotrivit acolo. Fiti siguri ca, daca s-a intamplat ceva nepotrivit acolo, deciziile vor fi pe masura", a declarat reprezentantul ministerului referindu-se la acuzatiile aduse CNEE.

Intrebat daca s-a luat vreo masura in ce il priveste directorul Centrului de Evaluare, Silviu Cristian Mirescu, ministrul Curaj a raspuns: "daca as avea un rezultat acum al unei analize as spune ca iau decizia in functie de rezultat, dar abia s-a anuntat, suntem in plina procedura, nu avem inca un mesaj clar. Sigur cei care nu au castigat nu sunt multumiti, cei care au castigat niciodata nu zic nimic. Eu vin din zona cercetarii si acolo am o experienta deosebita. Atunci cand participau colegii mei la concursuri de proiecte90 % nu castigau, 10% castigau, cei care au castigat nu sunt niciodata vocali, numai cei 90% care peird snt vocali asa ca nu stiu acum care este realutatea si trebuie sa pornim de la prezumtia de nevinovatie, sa fim atenti sa se faca o evaluare corecta, sa cerem rapoarte cum trebuie si sa luam deciziile potrivite".

In ceea ce priveste planurile-cadru pentru gimnaziu, ministrul a pecizat ca "sunt aproape gata, o sa le comunicam. Arata bine".

"Trebuiau sa fie (gata - n.red.) dar decat sa facem ceva repede si dupa aceea sa plangem, mai bine ne preocupam un pic si verificam. Chiar astazi si maine avem 2 intalniri cu cei care avizeaza final structura, astfel incat cei de la Institutul de Stiinte ale Educatiei sa vina spre minister cu o propunere. Inca o data Sa nu uitam responsabilitatea. Este a Intitutului de Stiinte ale Educatiei. este vb de politici bazate pe evidente, este vorba de profesionisti c care au discutat. Si vor veni cu o propuenere consitenta spre ministru si spre minister. Ministerul Educatiei va analiza aceasta propunere si va anunta", a aratat reprezentantul ministerului.

Amintim ca reprezentantii editurilor au semnalat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, nereguli comise in desfasurarea licitatiei de manuale pentru clasa a IV-a. Mai exact, este vorba de desecretizarea ofertei unei edituri in fata comisiei in mijlocul sedintei de depunere a ofertelor pentru manualele de clasa a IV-a, amenintari facute de catre presedintele Consiliul National de Evaluare si Examinare (CNEE) Silviu Cristian Mirescu, si schimbarea procesului verbal dupa ce editorii au semnat documentul, relateaza Mediafax.

Concret, potrivit directorului general al grupului editorial ART, Dan Iacob, in sedinta de depunere a ofertelor, care a avut loc in data de 10 februarie, editura CD Press, care se numara printre castigatorii licitatiei, la majoritatea loturilor, a depus oferta de manuale desecretizata, la cele noua loturi licitate. Conform regulamentului licitatiei de manuale, elaborat de Ministerul Educatiei, manaulele se depun secretizat, in plicuri, fara sa aiba pe coperta sigla, numele editurii si autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii sa nu stie cui apartin manualele pe care le evalueaza, sa nu fie partinitori stiind carei edituri apartin. Insa, reprezentantii editurilor acuza ca in sedinta din 10 februarie, asa cum se poate vedea si in inregistrarea realizata de CNEE si prezentata in cadrul conferintei, reprezentantul editurii CD Press a insirat manualele pe masa comisiei, in fata colegilor de la alte edituri, in fata evaluatorilor si a presedintelui CNEE, Cristian Mirescu. Practic, evaluatorii au vazut care sunt manualele CD Press.