Jurnalisti europeni care participau la o calatorie in Cecenia organizata de militanti pentru drepturile omului au fost atacati si batuti miercuri de barbati mascati si microbuzul lor incendiat, potrivit ONG-ului care a organizat deplasarea. Doi dintre cei cinci jurnalisti din acest grup de noua persoane au fost spitalizati in urma acestui incident produs pe drumul spre Groznai, capitala micii republici ruse din Caucaz, scrie Agerpres.

Drumul microbuzului cu care circula micul grup a fost blocat de mai multe masini, potrivit ONG-ului Comitetul contra torturii, activ in Cecenia. "Barbati mascati i-au dat jos pe jurnalisti si pe angajatii (vehiculului lor) si i-au batut. Apoi au dat foc microbuzului", a declarat Comitetul pe pagina sa de Facebook.

"Jurnalisti din Norvegia si Suedia, avocatul nostru si soferul au fost spitalizati", a adaugat organizatia, in timp ce unul dintre avocatii ei, Dmitri Utukin, a precizat ca incidentul a avut loc in Ingusetia, o alta republica din Caucazul rus, foarte aproape de granita cecena.

Potrivit avocatului, atacul a fost probabil comis de ceceni. "Acest lucru nu este in interesul Ingusetiei, ci al cecenilor", a subliniat el. "Ei urmareau grupul de la sosirea jurnalistilor", a adaugat el despre aceasta rara vizita neoficiala a presei pentru ca jurnalistii sa se intalneasca cu victimele incalcarilor drepturilor omului in aceasta regiune izolata din Caucazul rus.

Mai multe persoane care au criticat modul in care presedintele cecen Ramzan Kadarov controleaza cu mana de fier mica republica au fost ucise in ultimii zece ani, printre care jurnalista de investigatie Anna Politkovskaia, asasinata in octombrie 2006 la Moscova, sau Natalia Estemirova, reprezentanta ONG-ului Memorial la Groznai, ucisa in 2009.