Ministrul Agriculturii: Bacteria E. Coli a fost descoperita in branza de vaci de la Lactate Bradet din Curtea de Arges
UPDATE 22.20: Daniel Lupu, DSV Arges, pentru B1 TV: E Coli, descoperita in branza de la Bradet nu are nicio legatura cu moartea bebelusilor.
UPDATE 20.30: Unul dintre copiii decedati la "Marie Curie" consumase tipul de branza in care a fost depistata E.Coli
Unul dintre cei trei copii din Arges decedati la Spitalul Marie Curie a consumat branza proaspata de vaci in cazul careia ANSVSA a depistat bacteria Escherichia Coli, reiese din ancheta epidemiologica a Directiei de Sanatate Publica Arges.
"Am aflat de la omologul meu de la Directia Sanitara Veterinara ca rezultatele partiale au iesit pozitive pentru E.Coli, la branza dulce vrac. Noi avem in anchetele epidemiologice doi copii care au declarat ca au mancat acest tip de branza. Vom continua cu anchetele epidemiologice si, de asemenea, cu recoltarea de probe de la firma respectiva, din toate produsele lactate. Din ancheta epidemiologica facuta reiese ca unul dintre copiii care au murit au consumat acest tip de branza. Ii vom intreba si pe ceilalti parinti daca au consumat ei sau copiii lor acest produs", a declarat Sorina Hontaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Arges, potrivit Mediafax.
Bacteria E. Coli O26, care a fost cauza imbolnavirii bebelusilor din Arges, a fost descoperita in produse lactate ale firmei "Lactate Bradet" din Curtea de Arges, potrivit ministrului Irimescu.
"Este vorba despre branza proaspata de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost gasit, intre timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Bradet din Curtea de Arges. De asemenea, s-a mai gasit in carne de pasare recoltata din frigiderul unei familii din Bacau, era o pasare din gospodaria personala", a precizat pentru Mediafax Irimescu.
De asemenea, Autoritatea Nationala Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a transmis luni intr-un comunicat de presa ca, in 25 februarie, echipe mixte, alcatuite din inspectori DSVSA si DSP din judetele Arges si Dolj au demarat actiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV).
Potrivit rezultatelor anchetei, dintre cele 194 de esantioane analizate pana la aceasta data, a fost depistata prezenta Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o proba de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (apartinator) implicate in ancheta Ministerului Sanatatii. Carnea provenea de la pasari din gospodaria persoanei respective (judetul Bacau).
De asemenea, bacteria a mai fost descoperita in probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges ("Lactate Bradet").
"In urma confirmarii prezentei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unitatii, pentru verificari. Datele rezultate in urma verificarilor arata ca lotul respectiv de branza a fost de 25 de kg, produsa in data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regasita la producator sau la comercializare. Masurile dispuse au fost urmatoarele: sistarea activitatii in sectia de branzeturi unde a fost realizata branza proaspata analizata, pana la elucidarea situatiei; efectuarea dezinfectiei in aceasta sectie a spatiilor, utilajelor, ustensilelor si suprafetelor de lucru; dezinfectia va fi urmata de recoltarea de teste de sanitatie care sa ateste eficienta igienizarii; personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, intr-un laborator de specialitate; recoltarea de probe de lapte de la cele doua ferme in momentul receptiei in fabrica, pentru examen bacteriologic si probe de apa, provenite de la intrarea si iesirea din unitate", se arata in comunicatul ANSVSA.
In acest moment, la Spitalul "Marie Curie" din Capitala mai sunt internati cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic cauzat de E.Coli. Dintre acestia, unul se afla in stare grava la terapie intensiva, dupa ce au aparut complicatii neurologice, care sunt "departe de a fi stopate", a declarat pentru Mediafax, luni dimineata, dr. Mihaela Balgradean, sefa sectiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie".
ANSVSA cauta alimentele care i-au imbolnavit pe copiii din Arges
UPDATE Ministrul Sanatatii anunta ca s-a identificat cauza imbolnavirii copiilor din Arges: O tulpina de E-Coli de la un focar de infectie cu origine alimentara sau chiar o posibila transmitere interumana

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
din pacate, igiena e precara peste tot. Acolo au fost intrunite conditiile propice pt a se multiplica. Uiti de restaurantul din Sibiu ci incidentul de Revelion, de pensiunea din Paltinis, Sibiu, de supermarketul din Cta- asta doar vb de cazurile recente.
Deci distributia mizeriei si a lipsei de educatie pt igiena e relativ uniforma.
Si asta si din cauza lipsei de educatie pt sanatate din scoala. Daca familia e "tipic romaneasca" si nu isi invata copii, macar scoala sa o faca. Dar nu, BOR nu si nu si nu, ora de religie e mai importanta. Nu igiena.
Parintii cu copii bolnavi sa ii duca la popa sa ii vindece, acum!
Dar parintii pot sa spuna cu mana pe inima ca au avut cea mai buna igiena? Totusi, de ce alegi sa dai copilului branza vrac, la casoleta, tinuta unde si cat timp etc?
Au parintii intotdeauna o educatie adecvata la nivel de igiena, cat si nutritionala, pentru un bebe?
Ministerul Sanatatii din Romania are spot-uri TV si radio de preventie, educatie sanitara a parintilor pentru acest segment de varsta - bebelusi? Un program national de educatie parentala "pe bune"?
iti imaginezi ca Lactate Bradet a inceput productia acum o saptamana ?!
Nu ma tine incordat , te rog.
2. Fabrica de procesare a laptelui este una moderna in care laptele nu intra in contact cu personalul.
3. Laptele se descarca in tacuri de racire de unde se pompeaza in sistemul de procesare si se incepe cu pasteorizarea. Cine nu stie ce inseamna pasteorizare crede minciuna.
4. Depozitarea branzei de vaci dupa deschidere, in conditii improprii nu tine de producator.
5. Am vizitat fabrica din curiozitate acum doi ani aflandu-ma in zona - nu am nici un interes si scriu pentru ca ma dezgusta ministrii care vor sa distruga un producator roman care vinde cascaval de Bradet in Spania, Italia, Germania si Rusia.
pare sa fie fabrica moderna, cu fonduri europene.
vizitata de minustru' :
http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=68259&Itemid=375
si producator sigur, conform managementului :
http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=45606&Itemid=375
nu stiu industria; poate ma ajuta cineva... analiza asta e ceva normal? ( adica se face la fiecare lot?) ; sau e scumpa si se face doar din cand in cand....
In US, anual sunt zeci de mii de decese cauzate de bacterii cu multi-rezistenta si toate astea au aparut din abuzului de antibiotice in agricultura.
Urmeaza Romania si pe unde naiba s-au mai bagat rahatii astia de Monsanto,Smithfield, Cargil..