Guvernul a adoptat miercuri un proiect de Lege privind ordinul european de protectie. Masura de protectie in materie penala, emisa pentru a proteja o persoana care este sau ar putea fi victima a unor infractiuni poate fi extinsa de autoritatile competente din Romania si pe teritoriul celorlalte state membre ale Uniunii Europene, informeaza Guvernul.

Actul normativ transpune in legislatia nationala Directiva 2011/99/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind ordinul european de protectie. Autoritatea competenta in Romania pentru emiterea ordinului european de protectie este organul judiciar pe rolul caruia se afla cauza in care s-a dispus masura de protectie pe baza careia se solicita emiterea ordinului european de protectie.

Un ordin european de protectie poate fi emis sau, dupa caz, recunoscut si pus in aplicare atunci cand persoana protejata si-a stabilit domiciliul sau resedinta sau locuieste pentru o perioada de timp ori urmeaza sa-si stabileasca domiciliul, resedinta ori sa locuiasca o perioada de timp pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene altul decat cel care a emis masura de protectie. Ordinul european de protectie poate fi emis la solicitarea persoanei protejate daca sunt indeplinite o serie de conditii precizate in actul normativ aprobat de Guvern.

Ordinul european de protectie poate fi emis pentru durata in care persoana protejata se afla pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene altul decat cel emitent, fara insa a depasi durata pentru care a fost dispusa masura care a stat la baza emiterii acestuia.

Proiectul de lege aprobat in sedinta de astazi a Guvernului stabileste, de asemenea, procedura pentru situatia in care Romania este stat de executare a unui ordin de protectie european emis de catre un alt stat membru al Uniunii Europene. In acest caz, autoritatea competenta pentru recunoasterea ordinului, dispunerea masurilor pentru executarea lui si dispunerea inlocuirii sau incetarii acestor masuri este tribunalul in a carui circumscriptie locuieste sau va locui ori si-a stabilit sau urmeaza sa-si stabileasca domiciliul sau resedinta persoana protejata.

Atunci cand Romania este stat de executare a unui ordin european de protectie, respectivul ordin se va primi in limba romana, iar daca este stat emitent, ordinul va fi transmis in limba oficiala sau intr-una din limbile oficiale ale statului de executare a respectivului ordin ori intr-o alta limba oficiala pe care statul respectiva a declarat ca o accepta.

Cheltuielile pe care le implica derularea procedurilor reglementate de aceasta lege sunt suportate de catre Romania daca acestea au fost efectuate exclusiv pe teritoriul statului roman.